vineri, septembrie 27, 2013
Una pe zi- De ce se schimbă contoarele de lumină, chiar dacă cele vechi sunt bune?
Mulți cetățeni ai patriei noastre mult iubite, era să zic hulite, abonați la principalul vânzător de energie electrică, au fost nevoiți și sunt obligați să-și schimbe contoarele de energie electrică.
Chestiunea este într-un fel firească, dacă ne gândim că un lucru vechi, perimat, stricat, devenit nefuncțional trebuie schimbat cu altul nou, performant.
Numai că Enelul nu a dat nici un fel de explicație, de ce schimbă contoarele, ci a început operațiunea pur și simplu, începând să schimbe toate aparatele vechi de acest gen, chiar dacă ele sunt funcționale și nu au nici o problemă.
Nici măcar nu a notificat consumatorii despre faptul că sunt obligați să permită accesul firmei angajate să execute această activitate și nu a făcut public programul, orarul după care se execută operațiunea. Nici de când a început această schimbare.
Pur și simplu, consumatorii casnici se trezesc la ușă cu câte un electrician de la firma Sindserv, angajată de Enel, care le spune că trebuie să schimbe contorul vechi cu unul nou.
Contoar de lumină vechi, funcțional, fără probleme
Foto: Paul Stan
Degeaba se miră oamenii, spun că nu știu, nu i-a anunțat nimeni că trebuie să schimbe aparatul de măsură a energiei electrice. În zadar spun că cel vechi merge foarte bine, este funcțional, nu are nici o problemă, pentru că meseriașul ține morțiș să-și facă treaba, scuzându-se că nu știe nimic și așa a primit ordin.
Zilele trecute, pe blogul ziarului Adevarul, actrița Iarina Damian, relata, se minuna și întreba de ce se schimbă contoarele de energie electrică bune, fără probleme, cu altele noi. Domnia sa a refuzat efectuarea acestei operațiuni la aparatul din casă, până nu află motivele reale și cine stă în spatele acestei decizii.
În vară, m-am trezit și eu cu un operator trimis de Enel să-mi schimbe contoarul, neanunțat, fără nici un fel de înștiințare prealabilă, care nu a știut să mă lămurească de ce trebuie să facă această operațiune, ci doar că trebuie să-l schimbe.
Am fost nedumerit în această privință până săptămâna trecută, când un specialist în domeniu m-a dumirit, neoficial, desigur. Iată care este explicația, ce dă răspuns și celor cărora li s-a schimbat deja aparatul, dar susțin că le înregistrează consumuri mai mari decât cel vechi, dar nu știu de ce, în condițiile în care au aceeași consumatori de energie ca și înainte.
Contoarele noi montate sau care urmează a fi instalate în locul celor vechi, chiar dacă acestea din urmă sunt încă perfect funcționale, sunt electronice. Aparatele noi, performante înregistrează absolut orice consum, fie el chiar de la un consumator foarte mic, considerat insignifiant înainte.
De exemplu, contoarele moderne înregistrează până și consumul ledurilor de la diversele aparate lăsate în priză, cum ar fi: televizoarele, calculatoarele, prizele sau întrerupătoarele cu led și înșiruirea ar putea continua.
Contoar nou, electronic, performant
Foto: Paul Stan
Asta este explicația pe care am primit-o de la cineva care știe, fără însă a și verifica veridicitatea și performanțele noilor aparate electronice de măsură a energiei electrice.
Cu toate acestea, înclin să cred că așa se explică și consumul mai mare pe factură.
Ceea ce nu am înțeles însă, este modul în care Enel a acoperit această operațiune, prin faptul că nu a făcut-o publică sau poate a anunțat-o dar nu știu eu și alți consumatori.
Sigur este însă faptul că nu am primit nici eu și nici alți cetățeni, nici o înștiințare- cum , că, când și de ce- trebuie schimbate contoarele vechi, bune, cu altele noi, electronice.
Este un drept al cetățenilor, al consumatorilor de produse și servicii, în cazul de față al beneficiarilor de energie electrică, de a fi informați clar și la obiect de orice decizie a Enel în ceea ce îi privește. Mai ales că această operațiune de înlocuire a contoarelor are loc, în cele mai multe cazuri, în locuința personală a fiecăruia dintre noi.
Iar acest lucru presupune transparență totală și informare promptă din partea oricărui agent economic, înainte să forțeze pătrunderea în casa cuiva, chiar și pentru schimbarea unui aparat vechi cu unul nou.
Paul Stan
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu