joi, septembrie 26, 2013
Fie pâinea cât de rea, tot mai scumpă-n țara mea!
La o simplă căutare pe net, trecere în revistă a știrilor din ziare și televiziuni, despre ieftinirea reală a pâinii, la aproape o lună de la scăderea TVA de la 24% la 9%, constatăm că românii nu resimt o scădere pe măsură a prețului alimentului lor de bază.
Dimpotrivă, mulți dintre ei nu au constatat nici o ieftinire la raft, ci chiar o mică scumpire la unii comercianți, iar la alții o stagnare a prețului, menținut la fel ca înainte de reducerea TVA-ului.
Mai mult, la fel cum am văzut și eu, alți consumatori au constatat o scumpire a pâinii înainte de „ieftinire”.
Efectele intrării în vigoare a măsurii guvernamentale privind acest produs, după câteva săptămâni, nu par să fie prea vizibile, în beneficiul consumatorilor. Poate, doar al producătorilor și comercianților, fie ei mici sau mari producători, fie fabricanți și comercianți din domeniul panificației, legali sau la negru.
Nici autoritățile, respectiv Guvernul, nu sunt prea convinse de faptul că până în prezent, s-a produs o reducere reală a prețului pânii. Premierul Victor Ponta declara, cu puțin timp în urmă, că 75%-80% dintre companiile de panificație au redus prețul, 15% reprezentând micii producători l-au menținut la același nivel ca înainte de reducerea TVA, iar 10 firme au crescut prețurile.
Și în teritoriu autoritățile și dar mai ales populația se plâng că prețul pâinii nu a scăzut, iar producătorii nu respectă noua legislație, afișând ce tarife doresc.
Unii reprezentanți ai Guvernului, cum ar fi prefectul de Botoșani, Costică Macaleț, s-au implicat și au cerut companiilor din domeniu ieftinirea reală a pâinii. Alții nu au zis nimic.
Între timp, instituțiile cu atribuții de control, cum ar fi Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Garda Financiară, au efectuat inspecții, constatând multe nereguli și nerespectări voite ale legii de către sute de agenți economici din domeniul panificației.
Au dat amenzi și avertismente, solicitându-le să intre în legalitate. Altceva, ce să le facă? Sunt unele unități economice care nu se sfiesc să sfideze legea, autoritățile și mai ales consumatorii.
În București, am văzut pe geamul unei brutării un afiș: „Unitatea nu este plătitoare de TVA” !!!
Evident, prețul pâinii este la fel ca înainte de adoptarea măsurii reducerii TVA-ului de Guvern. Nu știu și nu am văzut nicăieri vreo reglementare specială care să menționeze explicit, punctual ce agent economic nu plătește TVA.
Șeful Executivului spune că trebuie să așteptăm mai multe luni pentru a vedea efectele acestei legi, atât în ceea ce privește consumatorii, producătorii, comercianții, bugetul statului și, nu în ultimul rând, evazioniștii din domeniu.
Mulți simpli cetățeni constată și cred că aparenta scădere a prețului pânii s-ar datora producției mare de grâu din acest an și ieftinirii de la 1,3-1,4 lei pe kiglogram la 0, 5-0, 6 lei pe kilogram, preț cu care se comercializează această materie primă în prezent.
Alți comentatori mai acizi spun pe diverse canale media că „ieftinirea” pâinii este 6% circ pentru fraieri și 9% pentru șmecheri. Până la alegeri, prețul pânii va fi cu 2% mai puțin pentru fraieri și restul pentru șmecheri.
Cât despre calitatea alimentului de bază al românilor și cantitatea de după scăderea costului pânii, ce să mai vorbim? Toți vedem, cumpărăm și mâncăm un produs mai bun sau mai prost, mai mare sau mai mic. Depinde de producător.
De asemenea, în majoritatea teritoriului rural, dar și urban al României, pâinea se comercializează la fel ca și înainte, neînregistrată fiscal și în condiții de depozitare și păstrare precare, la limita pericolului de îmbolnăvire a consumatorilor.
Rezultatele controalelor au descoperit aceste nereguli, însă sunt convins că și peste o lună sau un an, agenții economici mari sau mici, înregistrați legal sau nu, plătitori ori nu de TVA, vor prezenta aceleași neconformități cu legea.
Dacă noi, cei care trăim în România, suntem obligați să ne adaptăm acestei realități, neavând multe alternative, românilor de peste hotare care duc dorul pâinii de acasă, vorba cântecului, să le transmitem chiar dacă unii știu și singuri, că în multe cazuri, este mult mai bună pâinea din străini decât cea pe care ne-o vând tot felul de escroci din țară.
Paul Stan
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu