miercuri, mai 03, 2017

Întrebarea zilei: -Credeți că este necesară susținerea presei independente și libere, în România?



Astăzi este Ziua Mondială a Libertății Presei.
Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

 Întrebarea zilei:



-Credeți că este necesară susținerea presei independente și libere, în România? Avem nevoie de jurnaliști onești în slujba adevărului și cetățenilor sau de tonomate manipulatoare?



Jurnalismul liber în România este constrâns și limitat în special, de lipsa resurselor materiale și financiare pentru a se dezvolta. Mai mult, presa liberă nealiniată, echidistantă  nu este încurajată în nici un fel, nici de autoritățile statului, nici de potențiali investitori. Pe acest fond, multe canale media echilibrate au fost nevoite, forțate să se închidă, multe ziare au renunțat la print și chiar au dispărut de pe piață. Mulți jurnaliști onești, corecți, profesioniști nu doar că au fost nevoiți să renunțe la profesie, ba, chiar au rămas fără slujbe, pe drumuri.

De câțiva ani, în România s-au înmulțit cu dedicație, s-au dezvoltat ca râia canale media substituite interesului mafiot, corupt, politicianist susținute și finanțate de așa zis moguli, mari penali și corupți cu gulere albe.

 



Presa românească este cangrenată de tonomate, manipulatori de profesie, ofițeri acoperiți sau descoperiți, falși jurnaliști, părerologi, așa ziși formatori de opinie și tot felul de alte vedete, care otrăvesc permanent mediul și societatea românească.


La ora actuală, România are nevoie mai mult ca oricând de dezvoltarea, sprijinirea și încurajarea unei prese în slujba adevărului și a oamenilor cinstiți.


Blog de presă independentă, nealiniat mafiei, blog de presă necontrolabil, blog de presă pentru oameni liberi, pentru democrație adevărată.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Mesajul Președintelui Parlamentului European Antonio Tajani, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, 3 mai


Democrația autentică nu poate exista fără libertatea presei.

Ca fost jurnalist, știu că este esențială capacitatea de a lucra independent. Fără această libertate nu poate exista control politic, transparență, luptă împotriva corupției, bună guvernare sau libertate de decizie. Din acest motiv, Uniunea Europeană este cel mai puternic protector al acestui drept fundamental în întreaga lume.


Din păcate, organizația „Reporteri fără Frontiere” avertizează că libertatea presei este mai amenințată ca oricând! Potrivit mai multor rapoarte, jurnaliștii sunt intimidați - nu doar în regimurile autoritare - ci și în țări considerate democratice. Chiar în vecinătatea noastră, Turcia a devenit „cea mai mare închisoare pentru jurnalişti din lume”. Potrivit Centrului pentru Libertate din Stockholm, aproape 200 de jurnaliști au fost arestați și 150 instituții media au fost închise în urma loviturii de stat de anul trecut. Mulți jurnaliști sunt în închisoare și oprimați în China, Rusia, Belarus şi țări din America Latină, Africa sau Asia.

Parlamentul European îi va apăra mereu pe cei care fac cunoscute nedreptățile, condamnând orice fel de încercare de a cenzura jurnaliștii! Prin urmare, solicit din nou eliberarea imediată nu numai a jurnalistului turco-german Deniz Yücsel, ci și a celor care au fost deținuți în mod nedrept în întreaga lume pentru că își făceau meseria.

Când vorbim despre libertatea presei, trebuie să ne uităm și la internet. Este o sursă de cunoaștere în aceeaşi măsură în care este şi un motiv de preocupare. Aproape jumătate dintre europeni se informează din social media. Acest lucru a făcut ca difuzarea de știri false să fie mult prea ușoară.

Preocupările sunt în creștere față de dezinformare și discursul instigator la ură, folosite pentru promovarea radicalizării și a fundamentalismului, în special în rândul tinerilor. Împreună cu jurnaliștii atașați principiilor etice, trebuie să promovăm o mai mare responsabilizare a platformelor online.

Astăzi trebuie să ne amintim și să aducem un omagiu tuturor jurnaliștilor care au murit sau au fost închiși pentru angajamentul lor de a oferi cetățenilor adevărul.

Libertatea lor este esenţială pentru a face lumea un loc mai bun. Astăzi vreau să știți că nu sunteți singuri în această luptă.
Parlamentul European va fi întotdeauna de partea voastră.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu