marți, septembrie 17, 2013

Politica circului școlar pe spinarea milioanelor de elevi români

Nici nu a început bine anul de învățământ 2013-2014 și politica circului școlar a fost deschisă de actorii politici, cu fanfaronadele ceremoniilor festive, cu politicieni în frunte.Totul, clamat cu artă demagogică, pentru a-și arăta preocupările și marea grijă față de educația copiilor.
Emoționați nevoie mare, membrii ai Guvernului, în frunte cu însuși premierul Victor Ponta, ministrul Educației, Remus Pricopie, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, s-au prezentat în școli, în căutarea unui minim capital preelectoral.
La fel și președintelel Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, alți parlamentari, reprezentanți ai administrațiilor publice, autorități locale care ar trebui să aloce bani pentru partea materială, infrastructura școlilor, astfel încât să nu mai dea părinții, an de an, sumele necesare funcționării decente a instituțiilor de învățământ.
De aemenea, la ceremoniile inaugurării noul an școlar nu au lipsit nici unii dintre acoliții politici, profitori, afaceriști de pe urma elevilor și părinților.
De partea cealaltă au fost cadrele didactice, direct implicate în sistemul educațional, insuficiente ca număr pentru cei peste 3 milioane de elevi. Unele dintre ele insuficient pregătite profesional, altele acuzate de fapte ilegale.
Unii profesorii sau învățători implicați sau transformați în agenți comerciali, în afacerile derulate în școli, cu firmele profitoare, cu edituri, cu agenții de turism, cu susținătorii și creatorii uniformelor.
Spectatori stoici și plictisiți, elevii și părinții prezenți la festivități nu au prea gustat discursurile sforăitoare ale politicienilor și funcționarilor publici, gândindu-se probabil, că zilele următoare vor fi chemați la ședință și puși să plătească diverse lucruri mai mult sau mai puțin necesare:
Uniforme școlare, caiete speciale, culegeri, cărți, paza, etichete matricole, dotări, reparații în sălile de curs, calculatoare, creioane speciale de scris la tablă, cretă acolo unde se mai folosește, fondurile neoficiale ale școli, clasei și câte și mai câte la care nu s-ar fi gândit. „Noroc” cu oamenii cu idei, direct interesați de „condițiile de învățmănt” din România.
Oficialii actuali din vârful Guvernului, la fel ca și predecesorii, au bătut toba cu vorbe mari: educație de calitate, viitorul nației, siguranța în școli și pe străzi pentru elevi, bla, bla, bla. Numai vorbe goale.
În timpul acestor discursuri înălțătoare, sute de mii de copii erau expuși pe străzi, în spațiile publice pericolelor aferente, păzindu-se singuri sau fiind protejați de părinți.
Exemplu
În prima zi a anului școlar, fetița mea de 10 ani a fost dusă de mamă la școală, în București, întâlnind, pe o rază de mai puțin de 500 m, zeci de câini stăpâni în zona școlilor și blocurilor aferente. La întoarcere, a sunat panicată părinții pentru că o haită de maidanezi îi blocase drumul pe aleea pe care venea de obicei de la școală.
Noroc că am fost în zonă și am putut să o ajutăm, dar în alte zile, când nu mai suntem aproape să o protejăm, ce face? Unde-i siguranța și protecția cu care ne mint fără rușine politicieni?
Haitele de câini își fac de cap, după ce am făcut trei reclamații la ASPA, ignorate complet, și după ce marele primar mincinos Piedone s-a lăudat că a adunat câinii din preajma instituțiior de învățământ, din sectorul 4.
Alte prostii debitate de politicieni și incluse în regulamentul de ordine interioară a școlilor bucureștene: controlul corporal și al ghiozdanelor și interzicerea accesului cu telefoane mobile în școli.
Unu-controlul corporal este un mare abuz . Ia gândiți-vă, vă imaginați fetele de liceu și chiar cele mai mici controlate pe corp și pipăite de niște bodyguarzi, a căror menire în școli este cu totul și cu totul alta.
Doi-pentru siguranța copiilor este absolut necesar ca elevii să aibă un telefon asupra lor, cu care să își anunțe părinții atunci când au o problemă pe stradă sau chiar în instituția de învățământ. Sunt convins că extrem de mulți elevi au scăpat de probleme, sunându-și părinții de pe stradă. Doar că la ore trebuie să-și țină telefoanele închise.
Față de tot acest circ politic și de așa declamata “grijă și măsuri” ale autorităților, părinții și-au exprimat în fel și chip, “recunoștința” pe forumurile ziarelor și rețelelor de socializare. Reacțiile părinților sunt cu miile, dar redau doar câtva dintre ele:
Un părinte “Deschiderea anului școlar a fost un adevărat circ politic, într-un sector care se vrea a fi depolitizat( oare când?). După a slujba plictisitoare pe care 90% dintre elevi nici nu au ascultat-o, a început circul.
Rând pe rând, reprezentanții clasei politice, cei aflați în fruntea unor instituții publice, și-au adus aminte că în acestă țară sunt și copii, viitorul unei națiuni, și prin niște discursuri demagogice au încercat(fără a convinge) că le pasă de soarta lor. E greu să convingi pe cineva când numai în ultimele săptămâni clasa politică a dat dovadă de un comportament profund uman față de animale și unul profund inuman față de copiii țării, viitorul acestei țări.
Cifrele sunt edificatoare în acest sens: 42 lei alocație pentru un copil/ lună, peste 100 lei pentru un câine /zi, pentru un elev olimpic bursa de merit este în unele școli de 30 lei/ lună, bursa socială la fel, sau chiar mai mică.
RUȘINE, pentru o astfel de clasă politică!!!”
“of ..îmi vine să plâng când mă gândesc câte îndură acești micuți pentru a învăța carte!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu