vineri, martie 13, 2015

Valoarea demnității umane în asistența socială


17 martie- Ziua Mondială a Asistenţei Sociale

 Cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenţei Sociale, asociaţiile ASProAS şi CFCECAS organizează un eveniment important atât pentru asistenţii sociali practicieni, cât şi pentru tinerii studenţi care vor deveni asistenţi sociali. Acest eveniment cuprinde două părţi esenţiale, prima parte fiind reprezentată de o ocazie şi o experienţă de a participa la întâlnirea cu “cărţile vii”, iar a doua parte este reprezentată de promovarea asistenţei sociale în stradă.  Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului, în data de 17 martie, orele 10:00-13:00.

Tema care va fi dezbătută cu ocazia acestui eveniment va fi Demnitatea în asistenţa socială.

Biblioteca vie, reprezintă asistenţii sociali care practică această profesie şi cu ajutorul acestora veţi putea descoperi abordări în practica asistenței sociale, multe aspecte cu privire la cercetările pe care le-au făcut până în prezent, din visele pe care au reuşit să le atingă, dar cel mai important este de aflat ce înseamnă munca de asistent social şi cât de importantă este valoarea demnităţii umane, privită din dublă perspectivă, a asistentului social, dar şi al beneficiarului de servicii sociale. Evenimentul va avea loc în intervalul orar 10:00-13:00.

Evenimentul din stradă va fi susţinut de membrii asociaţiei ASProAS şi CFCECAS, ce vor promova asistenţa socială şi principalele valori pe care se bazează profesia de asistent social. Aceştia vor încerca să creeze un orizont cât mai larg în rândul persoanelor care nu cunosc foarte bine această profesie și beneficiile ei pentru dezvoltarea socială și economică a unei societăți, profesia de asistent social fiind una din ce în ce mai cunoscută şi apreciată. Evenimentul va avea loc în Piața Revoluției, orele 13:00-15:00.

Asistentul social este acea persoană care lucrează cu o categorie de oameni care se confruntă cu situaţii de dificultate. Asistentul social trebuie să manifeste un interes pentru persoana asistată, realizând şi menţinând totodată, o legătură strânsă de încredere care îl va ajuta pe beneficiar să îşi expună mult mai uşor problemele. Prin ascultarea activă şi respectarea demnităţii persoanei asistate, asistentul social îi prezintă beneficiarului disponibilitatea de a fi ascultat, ajutat, respectat şi încurajat în găsirea unor soluţii pentru problemele cu care se confruntă.

Demnitatea umană este o valoare fundamentală în asistenţa socială deoarece asistentul social trebuie să creeze condiţiile propice pentru a-i arăta beneficiarului că el nu este un “îndatorat social”, ci este o persoană demnă care trece printr-un impas firesc din viaţa oricărui om. 

Demnitatea umană se reflectă, în special, prin autodeterminare şi unicitatea persoanei asistate. Aceste alte două valori esenţiale în profesia de asistent social fac referire la faptul că omul este unic în felul său şi cu toate că uneori, problemele sunt asemănătoare de la caz la caz, au cauze şi soluţii unice şi diferite şi cel mai important este că singura sursă de rezolvare a tuturor problemelor este chiar omul însuşi.

Pe lângă aceste valori care trebuie respectate, asistentul social trebuie să lupte să nu mai existe în societate încălcări ale demnităţii, dar mai ales ale respectului faţă de profesie. Din păcate, în societatea noastră sunt prezente astfel de încălcări, iar asistenţii sociali se confruntă de multe ori, cu o stimă scăzută de sine,  stări de epuizare psihică sau creșterea numărului de cazuri cu care lucrează și situații care duc la o scădere a eficienţei în exercitarea profesiei sale.

Mai multe detalii despre această profesie pot fi accesate pe următoarele link-uri: http://www.asproas.ro; https://cfcecas.wordpress.com/ .

 Bianca-Daniela Parepeanu
Facultatea de Sociologie și Asistență Socială     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu