miercuri, februarie 25, 2015

FBI caută un român pus pe lista celor mai periculoși infractori cibernetici din lume

Autoritățile SUA oferă recompense de milioane de dolari pentru prinderea a doi români infractori cibernetici
 

Programul de Recompense pentru Informații despre Organizațiile Infracționale Transfrontaliere al Departamentului de Stat al Statelor Unite (TOC) oferă recompense pentru informații care să conducă la arestarea și condamnarea românilor Nicolae Popescu și Dumitru Daniel Bosogioiu, presupuși autori de fraude pe internet.

Se oferă o recompensă în valoare de pâna la 1.000.000 de dolari pentru Popescu, presupus organizator al unei scheme de fraudă cibernetică, prin care se plasa pe website-uri americane de comerț electronic numeroase anunțuri convingătoare de vânzare de mașini, motociclete, bărci și alte bunuri de mare valoare care nu existau în realitate. Victimelor li se cerea să transfere bani în conturi bancare frauduloase, din care sumele erau transmise conducătorilor organizației, în România. Este posibil ca această conspirație să fi cauzat victimelor din SUA pierderi de milioane de dolari.

Se oferă o recompensă de pâna la 750.000 de dolari pentru informații despre Bosogioiu, care, aparent, a fost un membru cheie al schemei.

Atât Popescu, cât și Bosogioiu sunt căutați de Biroul Federal de Investigatii (FBI) pentru acuzații care includ conspirația în vederea comiterii de infracțiuni cu consecințe deosebit de grave – transferuri frauduloase, spălare de bani, falsificare de pașapoarte li trafic cu însemne contrafăcute, precum și pentru acuzații de transferuri frauduloase substanțiale și spălare de bani.

 FBI l-a inclus pe Popescu pe lista celor mai cautați infractori cibernetici (Cyber’s Most Wanted). Creatî în 2013, această listă reflectă cele mai grave infracțiuni cibernetice comise în întreaga lume. Amenințările cibernetice sunt considerate acum o principală amenințare la adresa securității naționale a SUA.

Congresul a înființat Programul de Recompense (TOC) în 2013, pentru a sprijini eforturile de destructurare a organizațiilor infracționale transfrontaliere și a-i aduce pe conducătorii și membrii acestora în fața justiției. Biroul de Combatere Internațională a Drogurilor și Aplicare a Legii (INL) administrează programul în coordonare cu alte agenții federale americane. Acesta este un element cheie al Strategiei de Combatere a Criminalității Organizate Transfrontaliere a Casei Albe (White House Strategy to Combat Transnational Organized Crime).

Mai multe informații despre Popescu și Bosogioiu se pot găsi pe pagina de internet a Programului de Recompense pentru Informații despre Organizațiile Infracționale Transfrontaliere, la: www.state.gov/tocrewards. Oricine deține informații despre aceste persoane ar trebui să contacteze FBI, prin Centrul pentru Cazuri Importante la 1-800-CALLFBI (225-5324), sau Ambasada ori Consulatul SUA cel mai apropiat. Puteți de asemenea, să furnizați indicii electronic, la tips.fbi.gov. Toate informațiile vor ramâne strict confidențiale.

Pe 24 februarie, FBI-ul, în parteneriat cu Departamentul de criminalității transnaționale organizate stat (TOC) Programul de Recompense, a anunțat  o recompensă de până la 3 milioane de dolari pentru informații care duc la arestarea  unui criminal cibernetic prolific. Evgeniy Mihailovici Bogachev a fost acuzat de numeroase încălcări pentru rolul său ca administrator al botnet GameOver Zeus.

Software-ul a fost folosit pentru a captura numere de conturi bancare, parole, numere de identificare personale, și alte informații necesare pentru a intra în conturile de online banking. Se crede GameOver Zeus este responsabil pentru mai mult de un milion de infecții informatice, rezultând pierderi financiare de peste 100 milioane dolari.

Bogachev este pe lista FBI Most Wanted Cyber ​​ și se presupune a fi în Rusia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu