joi, februarie 12, 2015

FBI avertizează asupra escrocilor care profită de atentatul de la Paris pentru a solicita donații frauduloase


Verificați cererile de caritate




Având în vedere atacul terorist împotriva Charlie Hebdo, de la Paris, de luna trecută, FBI-ul avertizează publicul cu privire la potentialul de solicitări frauduloase de donații pentru victime. Aceste solicitări pot veni în mai multe forme, cum ar fi platformele crowdfunding, campanii de e-mail, sau apeluri la rece, iar autorii pot devia o parte sau integral, a fondurilor strânse pentru uz propriu.

Un număr de organizații de caritate și datorită campaniilor de crowdfunding au început deja să fie făcute numeroase donații în urma atacului. Crowdfunding-solicita bani de la un număr mare de oameni, în primul rând prin intermediul internet-oferte, ceea ce reprezintă pentru escroci un nou loc de a aduna cu ușurință fonduri, cu supraveghere minimă.

Până în prezent, FBI-ul nu a înregistrat rapoarte privind sisteme de donare frauduloase, cu privire la atacul de la Paris, dar pe baza tendințelor anterioare, Biroul poate presupune în mod rezonabil că astfel de sisteme pot viza persoane din SUA.

În general, persoanele fizice și juridice ar trebui să se abțină de a da curs la e-mailuri suspecte, apeluri telefonice sau unor site-uri solicitante de donații ca răspuns la orice eveniment. Trebuie acordată o atenție sporită cererilor de caritate:

§  Refuzul de a furniza informații detaliate despre organizarea lor sau modul în care donația va fi folosit;
§  Folosind nume foarte apropiate cum ar fi al unor organizații de renume;
§  Presiuni asupra persoanelor fizice de a dona imediat;
§  Solicitarea pentru donații pentru a fi trimise prin transfer bancar, cash sau monedă virtuală; 
§  Garantarea o întoarcere monetară pentru o donație.

Prezența unor astfel de cereri și comportamente nu înseamnă în mod concludent că o organizație de caritate este fraudulosă, dar persoanele fizice și juridice ar trebui să verifice întotdeauna legitimitatea  organizației de caritate, înainte de a face orice donații. Solicitări suspecte trebuie refuzate și raportate autorităților.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu