miercuri, septembrie 17, 2014

Finanțare europeană pentru noi locuri de muncă, reconversie profesională și afaceriPE aprobă ajutorul pentru muncitorii disponibilizaţi din România Parlamentul European a aprobat miercuri ajutorul acordat muncitorilor disponibilizaţi din România pentru a-şi găsi noi locuri de muncă. Finanţarea din Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) va completa eforturile naţionale, intrând în vigoare după adoptarea de către Consiliul de Miniştri. 

”Închiderea Combinatului de sârmă de la Câmpia Turzii aproape că a triplat numărul de şomeri din regiune” a spus raportorul Siegfried Mureşan (PPE, RO),”de aceea cred că aceşti bani vin ca o gură de aer pentru cei de acolo. Uniunea Europeană oferă acestor oameni o şansă la un trai decent”, a adăugat el. 

Autorităţile române au cerut ajutor prin FEAG pentru o mie de lucrători disponibilizaţi de producătorul de oţel Mechel Câmpia Turzii şi de furnizorul său. Cererea pentru produsele lor a scăzut mai ales ca urmare a importurilor din China. Cele 3 571 150 de euro vor fi utilizate, printre altele, pentru plata reconversiei profesionale, finanţarea unor noi afaceri şi consultanţă pentru găsirea unui nou job.


Data probabilă la care Consiliul de Miniştri va vota asupra ajutorului acordat României este 25 septembrie.


Raportul a fost votat cu 614 voturi pentru, 71 împotrivă şi 16 abţineri. 

Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) a fost creat pentru a oferi ajutor suplimentar lucrătorilor disponibilizaţi ca urmare a unor schimbări majore structurale de configurare a afacerilor determinate de globalizare sau de criza financiară şi pentru a îi asista în găsirea de noi locuri de muncă. Între 2014 şi 2020, fondul are la dispoziţie 150 milioane de euro anual.
Muncitorii disponibilizaţi primesc măsuri de asistenţă cum ar fi sprijin pentru începerea unei afaceri, pentru găsirea unui loc de muncă, pentru consultanţă de carieră şi diferite forme de training. În cele mai multe cazuri, autorităţile naţionale au luat deja anumite măsuri, iar costurile le vor fi rambursate de la UE, după aprobarea finală. 


Parlamentul European, reunit în ședință plenară, a aprobat astăzi, 17 septembrie 2014, raportul europarlamentarului PMP Siegfried Mureșan, prin care vor fi alocate 3,57 milioane de euro pentru șomerii de la Mechel Câmpia Turzii.

În urma unui vot clar în favoarea raportului eurodeputatului roman, Parlamentul a aprobat ca aceste fonduri să meargă spre măsuri de sprijinire a 1000 de lucrătorii care și-au pierdut slujbele după închiderea combinatului de sârmă.
”Mă bucur că primul meu raport ca europarlamentar va contribui în mod concret la sprijinirea muncitorilor de la Câmpia Turzii. În zonă șomajul aproape s-a triplat după ce combinatul de sârmă s-a închis, deci acolo exista un risc major de criză socială. Este o a doua șansă pentru întreaga regiune.”
Siegfried Mureșan MEP

Cele 3,57 milioane de euro provin din Fondul European de Ajustare la Globalizare și vor sprijini reintegrarea pe piața muncii a șomerilor de la Mechel. Cea mai importantă măsură care urmează a fi implementată constă în înființarea unui combinat social, care va fi deținut chiar de către cei 250 de lucrători care vor fi angajați în primă fază.
“Ca urmare a cursurilor de recalificare, mentorat, stagii sau alte măsuri similare, 375 dintre foștii lucrători de la Mechel și-au găsit deja un loc de muncă. Deci suntem pe drumul cel bun, însă adevărata provocare va fi înființarea combinatului social care va putea revigora din punct de vedere economic acest oraş. De aceea intenționez să mă întorc la Câmpia Turzii în următoarele luni pentru a vedea dacă autoritățile s-au ținut de cuvânt și au dus proiectul la capăt”, a mai adăugat eurodeputatul Siegfried Mureșan.
Raportul adoptat de Parlamentul European cu 614 voturi "pentru", 71 "împotrivă" şi 16 abţineri, urmează a fi supus votului și în Consiliul UE. Ulterior, în maximum două săptămâni, banii vor ajunge în România. Aceasta este a doua decizie de mobilizare a Fondului European de Ajustare la Globalizare pentru România, după cea din decembrie 2012 când au fost alocate 2,9 milioane de euro pentru șomerii de la Nokia.