miercuri, aprilie 09, 2014

Vă e teamă de pușcărie, cine urmează?

Anul electoral 2014 se dovedește, așa cum au prezis mulți observatori ai scenei politice și societății românești, unul extrem de greu, cu multe evenimente neprevăzute, cu frici și spaime pentru mulți regizori, actori, păpușari și figuranți implicați. Dacă în plan extern se întâmplă lucruri extrem de îngrijorătoare în imediata vecinătate a României, în plan intern starea de spirit a factorilor determinanți pentru evoluția viitoare a țării pune o presiune puternică și crește tensiunea pe zi ce trece.
În ultimele luni, poate chiar ani, de când unele insituții ale statului de drept au început să-și facă datoria, mă refer aici la Justiție, se aude tot mai des în public, întrebarea care lovește ca un ciocan greu în urechile acuzaților: „-Vă e teamă de pușcărie?” Politicieni, oameni de afaceri, miniștri, înalți funcționari ai statului, polițiști, procurori și judecători, „baroni”, „sultani”, „revoluționari”, „dictatori” locali și alți cetățeni români sau străini din România, acuzați de corupție, au fost interogați cu celebra întrebare înspăimântătoare.
Întrebarea o pun tot mai des ziariștii, la intrarea/ieșirea, cu cătușe sau fără, cu mascați, poliție, DNA, tot tacâmul tipic evenimentelor de acest gen, acuzaților de încălcarea gravă a legilor în România. Această interogație este completată de altele gen: „ -Sunteți vinovat?”, „ –De ce sunteți acuzat?” Răspunsul vine invariabil cu declamația „–Nu sunt vinovat de nimic!” Mai nou, acesta este completat cu strigătul disperat „-Rușine, Băsescu!”, aruncat de „invincibilul” primar al Constanței, în momerntul când a simițit strângându-i-se cătușele pe mâini, iar fardul personajelor false, interpretate bufonic de acesta în ultimii ani ai „Republicii Mazăre”, i-a căzut brusc, descoperindu-i spaima feței de mâna lungă a Justiției.
Mai toți aproape acești acuzați, atunci când li se întâmplă totuși ceea ce credeau că nu o să li se întâmple niciodată, legați sau cercetați în libertate, se îmbolnăvesc subit. Ba de inimă rea, alte boli cardiace sau de altă natură, incurabile și incompatibile cu vinovățiile de care sunt acuzați și unii încarcerați, solicitând vehement clemență și voie să se trateze în străinătate. DNA-ul, Justiția în general încep să provoace tot mai multe dureri de cap și boli rele pe care unii acuzați nici nu și le bănuiau atunci când tăiau și spânzuarau din pozițiile în care se aflau, când se credeau mai presus de lege.
Iar când o nenorocire nu vine niciodată singură, cum zice o vorbă românească, alături de cei ridicați, alții, care se simt vizați a fi următorii cercetați, își pun tot mai des întrebarea „ –Cine urmează?” și probabil, își scuipă în sân să alunge Necuratul întruchipat de DNA. Văzând cum principalii factori de influență și mobilizare a electoratului PSD cad tot mai mult sub incidența legii, premierul Victor Ponta și-a declaratt public solidaritatea cu marii acuzați ai partidului în fruntea căruia se află, strigând că el va fi următorul președinte al României după „dictatorul” Băsescu.
Aparent, în acest moment, pare că singurii adversari serioși, care produc victime în rândurile celor mai iubiți și votați baroni locali ai PSD, sunt DNA și Justiția neiertătoare, Băsescu fiind doar un dușman vremelnic de care speră că vor scăpa în scurt timp. Vizat de actualii adversari politici, dar și din dorința de a mai reprezenta ceva în scena politică atunci când nu va mai fi președintele României, Traian Băsescu, ca un adevărat luptător hârșit în multe bătălii, bagă mereu bățul prin gard și ațâță dulăii nervoși și neputincioși ai PSD-ului.
Pe de altă parte, în așteptarea alegerilor programate anul acesta, partide mai vechi sau mai noi, dar cu speranțe de mărire, așteaptă fără prea mare zarvă, căderea baronilor roșii, cu influență imensă la masa electorală, în multe județe ale țării, frecându-și mâinile de bucurie atunci când dușmanii politici sunt ridicați și încătușați de mascați. Doar PNL-ul agonizant în urma mariajului cu PSD-ul, mai încearcă să supraviețuiască, prin Crin Antonescu, încercând să-l muște cât mai mult pe fostul tovarăș, Victor Ponta, care i-a luat fotoliul de candidat la prezidențiale, iar acum îl tratează ca pe fraierul satului.
În acest moment, dup cum se derulează lucrurile, am putea spune că dacă evenimentele vor continua tot sub semnul întrebărilor: „ -Vă e frică de pușcărie?” și „-Cine urmează?”, fără alte intervenții și implicații, să putem avea surprize la alegerile din acest an, în special la cele prezidențiale din toamnă. Surprize determinate și de deciziile definitive și irevocabile ale Justiției. Până atunci însă, am constatat mișcări de stradă în favoarea unor „iubiți” conducători aflați acum cu cătușele la mâini, pseudo revolte populare pentru eliberarea acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu