miercuri, aprilie 10, 2013

Bătălie mare între politicienii români pentru voturile romilor în perspectiva alegerilor europarlamentare din 2014

Alegerile pentru nou Parlament European sunt programate între 22 şi 24 mai 2014, în toate ţările membre ale Uniunii Europene. Faţă de actualul număr de europarlamentari, 33, în viitorul legislativ european România are dreptul la doar 32 de mandate, cu unul mai puţin din cauza reducerii efectuate la nivelul întregului PE.
Bătălia pentru intrarea în acest înalt for legislativ reprezentativ pentru ţările membre ale UE, a început încă de acum câteva luni, dar se accentuează pe zi ce trece pentru potenţialii şi deja unii anunţaţi candidaţi români. Strategiile politico-electorale, la nivel de partide sau alianţe au început să fie tot mai dinamice după alegerile parlamentare din România.
Rezultatele parlamentarelor din ţara noastră care au stabilit harta actualilor aleşi, au determinat numeroase poziţionări şi repoziţionări pentru europarlamentare. Partidelor politice li se vor adăuga independenţii, reprezentanţii minorităţilor sau ai ong-urilor în competiţia electorală pentru locurile României la viitorul Parlament European.
Regulile electorale pentru înscrierea în cursa de ocupare a fotoliilor europarlamentare solicită candidaţilor pe liste să strângă 200. 000 semnături de susţinere, iar independenţilor câte 100. 000 de semnături din partea votanţilor români.
Deja, la nivelul marilor partide politice-PSD, PNL, PDL- se dau lupte interne pentru accederea pe listele candidaţilor. În timp ce unii dintre candidaţi sunt siguri de susţinerea partidului, cum ar fi actuala europarlamentară Adina Vălean, soţia lui Crin Antonescu, sprijinită de PNL Prahova, alţi politicieni încearcă să-şi asigure locul pe listele încă nefinalizate.
În PDL, de exemplu, preşedintele Vasile Blaga a anunţat că este posibil ca pe viitoarea listă de candidaţi la Parlamentul European să nu se mai regăsească unii europarlamentari actuali.
Pe de altă parte, actualul europarlamentar Elena Băsescu a declarat că, chiar şi fără sprijinul PDL, va candida la viitoarele alegeri europene din 2014. Aceasta se pare că va miza puternic pe voturile romilor pentru alegerea sa, dovadă în acest sens fiind şi prezenţa la Congresul Internaţional al Romilor, organizat, la Sibiu, de Florin Cioabă.
În prezenţa „regelui”, „împăratului” şi a altor reprezentanţi ai romilor din ţara noastră şi din străinătate, Elena Băsescu şi-a declarat colaborarea actuală, dar şi viitoare în legislativul european pentru sprijinirea rezolvării problemelor membrilor acestei etnii. De asemenea, a promis susţinerea introducerii legitimaţiei speciale internaţionale de identificare, provenienţă şi monitorizare a romilor propusă de „regele” Cioabă.
Şi cum votul milioanelor de romi din România, răspândiţi în toată Europa, pare a deveni tot mai important pentru candidaţii la europarlamentare, de la Congresul Romilor nu au lipsit liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, dar şi reprezentantul UDMR, Peter Eckstein Kovacs.
Interesat mai mult de voturile acestei etnii, mai ales că în presă s-a scris că nu ar avea nici o şansă să fie ales europarlamentar, Vadim Tudor, autodeclarat „frate şi soră cu regele Cioabă”, şi-a adus aminte de copilăria sa printre romi şi a promis că va lua „pe banii UE”, zece ţigani merituoşi la Bruxelles.
Frumos ar fi şi mai ales interesant să-i vedem pe aceşti candidaţi interesaţi de voturile romilor, mergând din şatră-n şatră, în România şi din tabără în tabără de romi în ţările occidentale precum Franţa, Italia, Spania, Anglia, pentru a-şi face campanie electorală pentru europarlamentare.
Pe de altă parte, sătui de promisiuni şi demagogie pe spinarea comunităţii rome, unele organizaţii neguvernamentale din partea acestor etnii au anunţat că vor pregăti candidaţi proprii care să le susţină interesele în viitorul Parlament European.
Astfel, Agenţia Europeană pentru Romi a anunţat recent că această organizaţie neguvernamentală va propune un număr de opt candidaţi proprii pentru alegerile europarlamentare. Unul în Franţa, doi în Belgia, dar şi în Germania şi bineînţeles, România unde există cele mai multe comunităţi de romi.
Cursa pentru cucerirea voturilor romilor, dar şi a celorlalţi cetăţeni români cu drept de vot este abia la start, la ea dorind să participe şi să câştige, pe lângă candidaţii pe liste şi candidaţii independenţi care au început deja să-şi anunţe candidaturile.
Unul dintre candidaţii independenţi la europarlamentare este şi Erwin Albu, tânăr activist din Braşov, care a declarat că va face autostopul până la Parlamentul European, iar la Bruxelles va sta la cort!
Sigur, România va avea parte de numeroşi candidaţi la europarlamentare, fie membrii de partid, fie independenţi, reprezentanţi ai unor ong-uri sau comunităţi minoritare, care vor veni cu tot felul de strategii şi promisiuni electorale, din cele mai diverse, pentru a câştiga voturile europarlamentare.
Important, este însă, ca cetăţenii români cu drept de vot să fie responsabili, să discearnă binele de rău şi să-i aleagă pe cei care trebuie să le reprezinte cel mai bine interesele în viitorul legislativ european.
Paul Stan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu