marți, decembrie 29, 2015

Amenințările viitorului


Motto: ”Bucuroși le-om duce toate, de-o fi pace sau război!”

Nici Nostradamus, nici Baba Vanga, nici Mama Omida, nici clarvăzătorul/clarvăzătoarea Cutare, nici prezicătorul/călugărul/sfântul Nu știu care sau alți diverși guru ai viitorului, care apar zilnic și sunt preluați ca adevăruri absolute, citați pe nemestecate, neverificate de presa senzaționalistă românească sau de aiurea nu pot spune cu certitudine ce ne va aduce anul nou, 2016.

Lăsând la o parte fantasmagoriile, la o primă analiză asupra realităților trăite, oricât de superficială ar fi, privind mersul lucrurilor, nu putem să ne facem că nu vedem riscurile, amenințările și îngrijorările anului nou care vine, 2016, pentru România.

În ultimii ani, aproape că a devenit un clișeu să spui că trăim sau intrăm în cel mai crucial an, că suntem amenințați și trebuie să facem față permanent la noi și importante provocări. Am ajuns să ne întrebăm retoric, ce an a fost și va fi cel mai important pentru români și țara noastră:

2014 când au fost alegeri europarlamentare, prezidențiale?

2015 când în România s-a înregistrat un eveniment tragic nemaivăzut, soldat cu zeci de morți și răniți, când s-au reținut arestat și eliberat cei mai mulți corupți la nivel înalt; când legiuirea Parlamentului a decis că unii români sunt mai speciali decât alții, hotărând privilegii speciale; când un guvern debil sub conducerea ”marelui” om politic și premier Ponta ne-a făcut ”mândri că suntem români„ prin nivelul la care au adus corupția; când s-a instalat aproape forțat un guvern de tehnocrați; când s-a impus mai mult ca niciodată și s-a conștientizat, în sfârșit, la nivelul maselor, sintagma ”Corupția ucide!”; când bătălia pentru țară a fost una pe viață și pe moarte?

2016, anul viitor, când vom avea alegeri parlamentare și locale?

Evident, retrospectiva și analiza anului care se încheie sunt necesare, iar aici mă refer la politicienii, guvernanții și demnitarii care hotărăsc destinele a zeci de milioane de oameni, soarta unei țări întregii, făcute fără obiectivitate și mai ales fără măsurile de viitor care se impun, ținând cont de realitățile existente, va semăna nu doar cu o frecție la un picior de lemn, ci cu agravarea afecțiunii și la pierderea piciorului. De aceea, importanța retrospectivei, analizei cu sânge rece și a măsurilor corecte și curajoase sunt lucruri esențiale pentru România și români nu doar în anul care vine, ci și pentru următorii ani.

În plan intern, realitatea anilor trecuți și a anului 2015, a revelat probleme extrem de importante și grave:

 Corupția în creștere în ciuda activității organelor abilitate, a Justiției, care s-a dovedit ea însăși infiltrată de acest fenomen din interior, dovadă numărul mare de magistrați, procurori, polițiști sau alți oameni din sistem acuzați de acte de corupție. Corupția generează numeroase alte probleme grave, cancerizând continuu societatea românească în toate domeniile de activitate. Corupția este un factor de risc major nu doar în interior, ci și în exterior, amenințând securitatea națională.

Lupta împotriva acestui flagel este cu atât mai esențială cu cât de succesul sau insuccesul ei depinde soarta acestei țări, iar în acest moment și în anul care vine, pe lângă eforturile interne, aliatul cel mai important, declarat, care ne sprijină cel mai mult este și va fi SUA. Pe lângă alte câteva state occidentale, care însă, sunt mai puțin implicate, oferindu-ne sprijin mai mult la nivel declarativ. SUA prin diplomații ei de la București și nu numai și-au anunțat sprijinul puternic pentru actualul guvern de tehnocrați, condus de Dacian Cioloș. Din păcate, la ora actuală, SUA este singurul aliat care ne garantează nu doar lupta împotriva corupției, ci și apărarea națională în fața amenințărilor externe.

Amenințări externe venite în 2015, mai mult ca oricând, din partea Rusiei, care, după părerea mea, a declanșat un război informațional și de propagandă de amploare în România. Cu o strategie extrem de agresivă la adresa țării noastre, Rusia lui Putin acționează intens în țara noastră, pe lângă listele cunoscute și necunoscute de prieteni români, foști, actuali sau viitori demnitari înalți ai statului român, pe fondul corupției generalizate, construind și racolând continuu noi oameni, din diverse domenii de activitate ale societății românești. Declanșate în aparență, de scurt timp, războiul informațional, propaganda și strategia ”Marelui prieten” de la răsărit, dau roade neașteptat de repede în România.

Strategie care pare să se bazeze și pe crearea de enclave etnice și teritorii autonome într-o zonă sensibilă din toate punctele de vedere, Transilvania. Strategie care include și controlează la prima vedere, și problema Republicii Moldova, un pion important pe tabla de șah rusească, după crearea haosului ucrainean.

Pe lângă această amenințare tradițională, permanentă pentru țara noastră, dar intensificată și dusă la cote fără precedent în ultimul timp, amenințări noi au apărut la adresa statului român. Astfel, realitățile din Orient și mai ales, evenimentele, atacurile din Europa, au atras riscuri și amenințări teroriste, în premieră și asupra României. Acestea nu mai sunt doar lucruri auzite și văzute la alții, ci pot deveni acțiuni concrete și tragice pentru cetățenii români chiar pe teritoriul țării lor, nu doar în străinătate, dacă nu sunt tratate adecvat și eficient de către autorități. Riscurile și amenințările teroriste sunt lucruri extrem de serioase, completate și de problema refugiaților, dar și de un curent antiislamic generat în ultimul an, în societatea românească.

Mai ales că avem o anumită comunitate de cetățeni români de religie musulmană cu care am conviețuit pașnic până acum, precum și numeroși rezidenți, afaceriști, infractori, oameni aflați în tranzit, refugiați sau emigranți, extremiști sau nu, de aceeași religie, proveniți din țările unde statul islamic și influența acestuia este foarte puternică.

După cum constatăm, riscurile, amenințările, problemele, îngrijorările și provocările anului nou și a următorilor ani sunt extrem de reale, de luat în seamă și tratate cu importanța cuvenită, pot hotărâ într-un timp extrem de scurt, soarta României, dar și a românilor, oriunde s-ar afla aceștia în lume. Iar aceste aspecte enumerate mai sus sunt doar o foarte mică parte din problemele cu care ne confruntăm.

De aceea, mai mult ca oricând, putem spune că  vom avea din nou un an crucial, care nimeni nu știe ce viitor ne va rezerva. Trebuie însă,să fim optimiști, să privim cu încredere înainte, esențial, să ne implicăm total pentru a ne construi singuri viitorul pe care ni-l dorim. Și cum românii au știut să supraviețuiască în condiții extrem de vitrege, și acum, sunt sigur că vor ști să-și ia soarta în mâini și să răzbească peste provocările anului nou, oricare ar fi acestea, interne, externe sau de altă natură.

2016 poate fi un mare pas înainte pentru toți românii și pentru România. Să aveți un an nou fericit și să ne vedem, auzim, citim la anul, sănătoși.

”Bucuroși le-om duce toate, de-o fi pace sau război!”

marți, decembrie 08, 2015

Americanii ne învață cum putem lupta împotriva corupției


”Corupţia ne afectează pe toţi: iată cum putem lupta împotriva ei

SUA sunt tot mai mult interesate de lupta împotriva corupției în Europa de Est și Centrală, iar acest lucru se manifestă nu doar la nivel declarativ, ci și în practică. Parteneriatele americane privind combaterea corupției sunt extinse de asemenea, în spațiul fostelor republici sovietice caucaziene, baltice, precum și în țări africane ori asiatice. Asistența și cooperarea internațională pe care SUA le desfășoară au o dimensiune internațională, lupta împotriva corupției fiind un angajament fără frontiere, care, în ultimul timp, a început să dea rezultate concrete.

 Luis E. Arreaga, asistent principal adjunct al secretarului de stat pentru aplicarea legii şi combaterea traficului internaţional cu narcotice, a transmis un mesaj în acest sens.
Mesajul și observațiile demnitarului american sunt concludente și încurajatoare în același timp:

            ”Aşa cum mulţi dintre dumneavoastră, cei care citiţi aceste rânduri, ştiţi cu siguranţă, oamenii de afaceri se confruntă adesea cu provocări dificile, aparent imposibil de depăşit în încercarea de a asigura nu doar prosperitatea, ci şi supravieţuirea afacerii lor. În calitate de diplomat, multe persoane mi-au spus că eliminarea corupţiei este o provocare imposibilă. Deşi eradicarea unei practici care a afectat civilizaţia de la începuturile sale este poate imposibilă, cred că nivelul la care corupţia afectează oamenii, reduce credibilitatea instituţiilor şi blochează afacerile poate fi redus semnificativ.

Corupția se poate combate

            ”Reprezentanţii mediului de afaceri cunosc în mod direct povara corupţiei. Din cauza ei există infrastructură şi produse de proastă calitate, care pun în pericol siguranţa. Corupţia subminează credibilitatea instanţelor civile şi penale. Ea permite actorilor negativi, de la birocraţi necinstiţi până la grupuri infracţionale organizate violente sau chiar terorişti, să capete influenţă.
            Ţările în care corupţia înfloreşte au economii cu o creştere mai lentă şi se confruntă cu grave probleme infracţionale. Cetăţenii acestora sunt dezamăgiţi de guverne, iar reputaţia internaţională a ţărilor are de suferit. Corupţia împiedică inovaţia şi scade competitivitatea şi eficienţa mediului de afaceri.

            ”Fără îndoială, pentru a avea succes în lupta împotriva corupţiei va fi nevoie de măsuri substanţiale în plan naţional şi internaţional care să asigure progresul pe care companiile, ţările şi cetăţenii acestora îl merită şi la care au dreptul. În luna noiembrie, am reprezentat Statele Unite ale Americii la Convenţia ONU împotriva Corupţiei (UNCAC) la Sankt Petersburg. Acolo am colaborat cu Rusia şi peste 160 de ţări pentru a propune, discuta şi adopta măsuri practice de luptă împotriva corupţiei.

            ”Pentru ca aceste naţiuni să prospere întru totul, ele trebuie nu doar să aplice în totalitate standardele privind lupta împotriva corupţiei şi transparenţa, ci şi să permită societăţii civile să-şi îndeplinească importantul şi adecvatul rol de asigurare a integrităţii autorităţilor şi sporire a transparenţei, în beneficiul cetăţenilor. Luarea acestor măsuri va asigura nu doar adoptarea de legi corespunzătoare, ci şi aplicarea şi respectarea lor de către poliţie şi instanţe şi faptul că societatea civilă va avea permisiunea de a-i prezenta public pe cei care nu aderă la aceste standarde.”

Progrese anticorupţie în ţările partenere

            ”Guvernul estonian îşi valorifică experienţa în e-guvernare şi securitate cibernetică pentru dezvoltarea de proiecte de asistenţă destinate combaterii corupţiei şi sporirii transparenţei în Ucraina, Republica Moldova, Republica Kârgâză, Uzbekistan, Georgia, Belarus, Palestina, Tunisia şi Afganistan. Estonia a fost un partener eficient al SUA în mai multe iniţiative, inclusiv într-un proiect de îmbunătăţire a capacităţii de e-guvernare în Ucraina, care vizează corupţia, şi care a fost co-finanţat prin Emerging Donor Challenge Fund al Guvernului SUA. Aşa cum a declarat adesea preşedintele Estoniei, Toomas Hendrick Ilves, „nu poţi mitui un computer”.

”În luna ianuarie, Ministerul de Interne al Ucrainei a început să creeze o nouă forţă de poliţie, ca prim pas în eforturile de reformare a întregii ţări. Două mii de recruţi au fost selectaţi din peste 33.000 de candidaţi. Recruţii au fost pregătiţi să acţioneze în cazuri de trafic de persoane şi violenţă domestică, probleme cu atât mai presante acum, ca urmare a situaţiei din Ucraina. Instructori din cadrul forţelor de poliţie din Ohio, Nevada şi California au susţinut timp de o lună sesiuni de pregătire practică cu noii recruţi, inclusiv în tactici de patrulare, comunicare şi sporire a receptivităţii la nevoile cetăţenilor. Tinerii ofiţeri s-au angajat să refuze mita, care în trecut a afectat reputaţia poliţiei ucrainene, instituţie identificată drept una dintre cele mai corupte din sectorul serviciilor publice. ”

”Aplaudăm, de asemenea, măsurile luate recent de Ungaria pentru reducerea fraudei fiscale şi sporirea transparenţei. Însă mai sunt multe de făcut. Conform unui recent studiu al Transparency International, corupţia afectează un procent ridicat din proiectele de dezvoltare finanţate din fonduri europene în Ungaria, ceea ce reduce semnificativ impactul benefic pe care aceste investiţii l-ar putea avea asupra economiei şi societăţii maghiare. Deşi s-au semnalat multe cazuri de corupţie în rândul reprezentanţilor instituţiilor statului, nici un demnitar nu a fost încă pus sub urmărire penală sau tras la răspundere pentru aceste infracţiuni.

Victimele corupției sunt în principal oamenii de rând și comapaniile

”Nu doar guvernele trebuie să acţioneze. Cei mai afectaţi de corupţie sunt reprezentanţii companiilor şi oamenii de rând. Ei sunt cei care folosesc produse defecte, care plătesc mită pentru servicii de bază şi cărora nu li se face dreptate atunci când solicită acest lucru. Prin urmare, credem că societatea civilă, care include, dar nu se limitează la organizaţiile non-guvernamentale, are de îndeplinit un rol cheie. Credem că reprezentanţii societăţii civile trebuie să fie observatori în cadrul Convenţiei ONU împotriva Corupţiei şi al grupurilor de lucru ale acesteia, dar şi participanţi activi la iniţiativele anticorupţie, pe măsură ce elaborăm, punem în aplicare şi urmărim progresul stabilirii de reguli globale în eforturile de limitare a corupţiei.

”Alături de o monitorizare serioasă a aplicării acestor reguli şi standarde, este nevoie de o capacitate robustă de a trage la răspundere şi a-i pune sub urmărire penală pe cei corupţi şi este nevoie ca bunurile obţinute în mod ilicit să fie returnate, în cea mai mare măsură posibilă, victimelor actelor de corupţie.
Pentru a elimina din rădăcină corupţia avem nevoie de o dublă abordare: autorităţile trebuie să-i urmărească în justiţie pe cei corupţi, de la demnitari până la micii funcţionari, iar societatea civilă trebuie să funcţioneze liber, pentru a schimba atitudinile, de la cele ale cetăţenilor de rând până la cele ale demnitarilor.”

”Aceste lucruri sunt raţionale, iar astăzi, de Ziua Internaţională de Luptă împotriva Corupţiei, ne reamintim că trebuie să acţionăm chiar acum.

Corupţia este o problemă extrem de amplă, iar beneficiile reducerii efectelor sale negative sunt la fel de mari. Stă în puterea noastră să încercăm şi le datorăm acest lucru firmelor, ţărilor, guvernelor noastre, şi, mai presus de toate, cetăţenilor noştri.

Luis Arreaga este principal asistent adjunct al secretarului de stat pentru aplicarea legii şi combaterea traficului internaţional cu narcotice, precum şi fost Ambasador al SUA în Islanda.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Corupţiei, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Marii Britanii în România, Camera de Comerţ Americană în România, Camera de Comerţ şi Industrie România-Marea Britanie şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative organizează, pe 9 decembrie, 2015, un eveniment dedicat legislaţiei anti-mită, organizat la sediul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

luni, noiembrie 16, 2015

România terfelită de tagma politicienilor de speță joasă


Politicieni iresponsabili din cauza cărora au murit și mor  oameni nevinovați
Tagma politicienilor de speță joasă pare tot mai mare și mai puternică, batjocorind permanent cetățenii onești, considerându-i doar slujitorii atotputernicilor zilei și nu invers, cum ar fi normal.

Tagma politicienilor români tupeiști fără margini, obraznici cât cuprinde, aroganți, sfidători și batjocoritori la adresa românilor de rând pe spinarea cărora s-au cățărat la putere, este din ce în ce mai mare. Și la vedere. Fără opreliști de cetățenii pe care-i batjocoresc în permanență. Fără fereală, în văzul și auzul lumii. Fără respect față de oameni. Total imorali.
Politicieni de speță joasă care tratează România ca pe cea mai tută și decăzută vânzătoare de plăceri. Politicieni care șterg cu țara pe jos, în numele interesului mafiei politice și șterpelesc tot ce le cade în mână, în interesul poporului umilit și batjocorit cu bună știință.
Politicieni iresponsabili din cauza cărora au murit și mor zilnic oameni nevinovați.
Cetățenii simpli ai României, cei care nu fac parte din tagma politicienilor, a diferitelor mafii sau grupuri organizate de corupție, se revoltă tot mai tare pe zi ce trece, aflând de cât mai multe ”acte de vitejie și curaj”, făcute în numele și spre ”binele” poporului de ”iubiții” lor conducători de partid și de stat. Din când în când, astfel de  ”vitejii” sunt aflate ca urmare a producerii unei tragedii sau alta, cum a fost și cea în urma căruia a murit la datorie, polițistul/motociclist din coloana personală a ”bravului” general Gabriel Oprea, cea mai celebră eminență cenușie a momentului.
Opinia publică indignată și-a pus numeroase întrebări în privința coloanei oficiale a marelui demnitar, pe val, generalisimul Oprea, și a împrejurărilor în care s-a produs acccidentul, a solicitat autorităților să-și facă treaba și să afle numele vinovaților de moartea unui om nevinovat, timp în domnia sa a catadicsit să facă declarații de presă. Acest lucru s-a întâmplat după ce revoltați, unii polițiști, subordonați din Ministerul Afacerilor Interne, au început să dea pe surse, sub protecția anonimatului, declarații prin care prezentau abuzurile înaltului demnitar. Tot în acest timp, s-au pus scut pentru acesta și unii colegi de ”Interes național”, apărându-l și declarând cu tărie că este alb ca laptele și pur ca un bebeluș!
L-am văzut pe ministrul Oprea la televizor când intra cu o mină gravă, în sediul ministerului, preocupat numai el știe de ce lucruri, fără să răspundă la salutul gărzii înlemnite înaintea sa. Probabil, se gândea profund ce o să le răspundă jurnaliștilor cu întrebări ”indecente, nesimțite”, că de cealaltă parte a presei, umilă, slugarnică, controlată, nu avea nici o grijă. Cu calm, tupeu, doza de cinism cotidiană, ”Interesul național„ a declarat fără echivoc, că se afla ”în timpul unei deplasări desfășurate în scop profesional!!!”, fără să dea detalii în ce consta scopul profesional. Și evident, că nu a încălcat legea. Păi, se aștepta cineva să declare că este responsabil de încălcarea legii? Evident că nu. Și cu asta, basta. N-a vrut să răspundă la întrebările firești ale jurnaliștilor.
O altă mostră de mare tupeu, ”demnitate și curaj”, obrăznicie publică, a dat dovadă, cu câteva zile înainte, un alt mare membru al Guvernului, ministrul Eugen Nicolicea, care întrebat telefonic de un reporter al postului Europa FM, referitor la incidentul soldat cu moartea polițistului din coloana oficială a generalisimului Oprea, demnitarul l-a făcut praf pe jurnalist:

”Reporter: Aţi vorbit cu domnul vicepremier şi...
Eugen Nicolicea: N-am vorbit. Altceva?
Reporter: Ştiaţi că era într-o coloană oficială. De unde venea şi unde se îndrepta?
Eugen Nicolicea: Acest lucru este evident, că era într-o coloană oficială. Venea de la o instituţie din domeniul siguranţei naţionale şi se îndrepta spre Minister. Altceva?
Reporter: Acolo condiţiile meteo, din ce am aflat de la Poliţie, nu permiteau folosirea unui antemergător. Era frig afară? Ploua? Mă auziţi, domnule ministru?
Eugen Nicolicea: Da, ai făcut o afirmaţie. Pune întrebarea.
Reporter: De cine a fost luată această decizie să se folosească un poliţist pe motocicletă în faţa coloanei oficiale.
Eugen Nicolicea: La intrarea în serviciu, condiţiile meteo erau bune, iar în condiţiile în care acestea se schimbă, decizia de a ieşi din coloană îi aparţine motociclistului. Dacă tot comentezi comentarii, în zilele acestea n-au fost temperaturi sub zece grade la orele despre care vorbiţi voi.
Reporter: Potrivit legii, membrii Guvernului pot folosi coloana oficială doar în cazuri de urgenţă. Era un caz de urgenţă?
Eugen Nicolicea: Am ajuns la Guvern. Îţi mulţumesc frumos.”
Concluziile mostrei de ”bărbăție” și ”inteligență„ ale acestui ministru, parlamentar, politician, cum vreți să-i mai ziceți, le poate trage fiecare dintre cititori.
O altă mostră de batjocorire a sublimei noastre țărișoare cu locuitorii ei care nu fac parte din găștile diverselor interese politice sau de altă natură, este și gâlceva premierului  în funcție la acea vreme, Ponta, cu ”cetățeanul Klaus”, din colecția toamnă-iarnă, aș zice. După ce șeful Guvernului a fost acuzat de președintele României, și nu este prima dată, că a sărit calul și a încercat să pună la cale politica externă cu vecinii, fără a avea mandat în acest sens, acuzatul, pardon, era să zic inculpatul, a replicat, umflându-și mușchii, cu dedicație pentru ”cetățeanul Klaus”, că ”s-a dus la Bruxelles ca Surda la horă și, cum s-a dus așa s-a și întors!” Și pentru că președintele Klaus Iohannis nu face nimic, d”aia s-a dus premierul la Sofia, să rezolve problemele nerezolvate, a mai țipat ”Micul Titulescu”, arogant, cu tupeu, la presă, ca să audă cine trebuie.
La puțin timp distanță, în fața Clubului Colectiv, edilul sectorului 4 în funcție la acea vreme, Cristian Popescu Piedone, care se gudura pe lângă ”marele” bărbat de stat Oprea, în interesul și dorința acerbă de a ajunge primar al Capitalei, și-a încordat mușchii în fața unui cetățean care încerca timid să îl tragă la răspundere, repezindu-l: ”Ai vreo problemă cu mine? Sunt eu vinovat?” Ulterior, problema ”marelui” edil demisionat Piedone a fost că l-a luat DNA, i-a găsit vina și l-a și legat. Norocul  acuzatului îmbolnăvit subit de inimă în arest, a fost hotărârea unui judecător care  l-a eliberat câteva zile mai târziu.
Acestea sunt doar mici exemple de tupeu, aroganță și prostie din partea vremelnicilor aflați momentan, la putere. Dar, dacă le-ar contabiliza cineva, ar constata că România este terfelită zi și noapte de acești indivizi și alții de aceeași teapă. Sunt sigur că astfel de specimene politice, demnitari, cu atitudini și comportamente asemănătoare vor ieși la iveală, vor deveni notorii și în noul guvern interimar, precum și în noile structuri ale puterii care vor rezulta în urma alegerilor locale și parlamentare programate anul viitor. Deja, sunt mulți astfel de cetățeni dornici de mărire, care desfășoară o campanie electorală începută încă din vara acestui an.
Oare, cât o să le mai meargă acestor indivizi, să-și facă mendrele pe spatele poporului român?
 Toată lumea știe că, la un moment dat, se strânge funia în jurul gâtului fiecărui nelegiuit.

miercuri, octombrie 14, 2015

SUA, partener neclintit pentru securitate, democrație și prosperitate în România


”România trebuie să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice”


Ambasadorul american la București, Hans Klemm, și-a intrat în pâine. Acesta a ținut un discurs, pe 13 octombrie 2015, la Conferința
„THE CASE FOR INVESTING IN ROMANIA”:

 ”În perioada de pregătire pentru misiunea mea la Bucureşti şi acum, după  sosire, am fost şi sunt uimit de marele potenţial al României şi constat angajamentul său faţă de îmbunătăţirea mediului de afaceri. Aşa cum a declarat recent preşedintele Iohannis pentru European Times: „Să nu uităm că realizarile companiilor şi investitorilor depind în mod direct de calitatea regulilor care le guvernează activitatea. Asigurarea transparenţei şi a stabilităţii, precum şi a predictibilităţii fiscale şi legislative, continuă să fie unul dintre obiectivele noastre principale.” Pe măsură ce România efectuează reformele necesare, stabilind o fundaţie solidă pentru creştere sustenabilă, SUA vor fi un partener de neclintit pentru toate părţile implicate în aceste eforturi comune, inclusiv pentru guvern, parlament, comunitatea de afaceri şi societatea civilă.
            
Putem a realiza obiectivele noastre comune concentrându-ne asupra a trei teme atotcuprinzătoare: securitate, democraţie şi prosperitate. În Dialogul pe tema Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, în cadrul NATO şi în alte foruri internaţionale, România a demonstrat că este un aliat real, manifestând angajament faţă de democraţia, securitatea şi prosperitatea cetăţenilor săi într-o Europă întreagă, liberă şi în pace. România a avut contribuţii semnificative la pacea şi securitatea internaţională, atât în Europa, cât şi mult dincolo de graniţele acesteia.

Dar asigurarea securităţii nu se limitează la cooperare militară şi aplicarea legii. Securitatea include şi statul de drept, securitatea şi diversificarea energetică, precum şi creşterea economică sustenabilă. Acest caracter multidimensional al securităţii este reflectat foarte bine în Strategia Naţională de Apărare întocmită de preşedintele Iohannis în cursul acestui an.

Nu doar securitatea este atotcuprinzătoare, ci şi democraţia. Ea este fundamentul pe care cetăţenii construiesc societăţi, culturi şi economii dinamice. Eforturile continue ale României în domeniul luptei împotriva corupţiei demonstrează angajamentul său faţă de valorile democratice şi de asigurarea prosperităţii tuturor cetăţenilor prin muncă cinstită, susţinută, nu prin nepotism sau apartenenţa la reţele de patronaj lipsite de scrupule.

Prosperitatea sau existenţa oportunităţilor economice deschise tuturor cetăţenilor este de asemenea primordială, în absenţa ei neputându-se dezvolta societăţi dinamice. Creşterea investiţiilor şi sporirea schimburilor comerciale vor juca un rol cheie în asigurarea prosperităţii cetăţenilor României şi a dezvoltării economice sustenabile a acestei ţări. Securitate, democraţie şi prosperitate.
           
România este binecuvântată cu resurse considerabile. Având o populaţie extrem de educată, poliglotă, cu cunoştinte tehnice, România are atuurile necesare pentru a atrage investitori şi a reprezenta o rampă de lansare pentru investitori în regiune. Această ţară are de asemenea norocul de a avea o diversitate de resurse naturale: energie, agricultură, silvicultură. Totodată, poziţia sa geografică strategică prezintă un mare potenţial. Situată la graniţa Uniunii Europene, România reprezintă un punct de răscruce între nord, sud, est şi vest. Conştienţi că localizarea României facilitează legături economice mai strânse cu ţările aspirante la statutul de membru UE şi nu doar, investitorii inteligenţi şi-ar dori o Românie transparentă, stabilă şi previzibilă. România ar trebui să caute, să stimuleze şi să asigure investiţii care ar aduce  beneficii cetăţenilor săi prin crearea de locuri de muncă şi accesul la surse sigure de energie.
            
România conştientizează acest mare potenţial şi nevoia de a-şi îmbunătăţi mediul de afaceri. Există dovezi clare în acest sens. Guvernul României a analizat cererile partenerilor de dialog să existe mai multă transparenţă şi a luat măsuri pentru a organiza consultări cu aceştia. Colaborând cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României, cu Camera Americană de Comerţ, cu Consiliul Investitorilor Străini şi cu alte organizaţii asupra schimbărilor preconizate ale legislaţiei fiscale şi ale regimului de reglementare, autorităţile şi-au semnalat angajamentul faţă de asigurarea transparenţei. În special adoptarea de către guvern a două Planuri de Acţiune pentru Bună Guvernanţă Economică demonstrează dorinţa sa de a acţiona proactiv. Îmbunătăţirea mediului de afaceri este de  asemenea un element al Parteneriatului Strategic România-SUA.
           
Dar munca României nu s-a încheiat. Pentru ca securitatea, democraţia şi prosperitatea să se dezvolte pe termen lung, guvernul şi parlamentul trebuie să continue reformele referitoare la dezvoltarea sustenabilă şi respectarea deplină a statului de drept. Asigurarea şi menţinerea încrederii investitorilor sunt esenţiale pentru atragerea de noi investiţii şi valorificarea şi extinderea celor existente. Pentru ca acest lucru să se realizeze, statul trebuie să se dovedească un partener de încredere pentru toţi investitorii, atât în ce priveşte politicile elaborate, cât şi în ce priveşte tratamentul acordat companiilor. Dat fiind faptul că regimul său de reglementare nu este încă unul coerent, bazat pe o viziune pe termen lung, România trebuie să răspundă la această provocare adoptând şi punând în aplicare transparent, previzibil şi stabil reglementările sale. Îmbunătăţirea şi angajamentul continuu faţă de organizarea de consultări cu toți partenerii de dialog ar fi benefice tuturor.
            
Guvernul şi-a declarat angajamentul faţă de transparență. Acum ar trebui să continue cu organizarea de consultări trasparente pentru toate schimbările de politici şi legislaţie preconizate. Consultările de substanță vor duce la un echilibru între nevoile bugetare pe termen scurt şi măsurile de protecţie socială pe de o parte, şi obiectivul central de a asigura condiții pentru investiţiile de care România are nevoie pentru a avea o creştere economică sustenabilă.

 Investitorii vor fi reticenţi să investească sau să-şi extindă investiţiile dacă nu simt că vocea lor este ascultată şi că în luarea deciziilor, guvernul şi parlamentul iau în considerare efectul deciziilor lor asupra investiţiilor.
           
Reforme sunt posibile în economiile tuturor ţărilor, iar România nu face excepţie. Ea are nevoie de reforme structurale, puse în aplicare ferm şi deplin, reforme care vor spori participarea pe piaţa muncii, vor reduce barierele legislative, vor încuraja dezvoltarea antreprenoriatului şi vor deschide sectoarele economiei pentru o mai mare competiţie internaţională şi investiţii sporite. Aceste reforme includ îmbunătăţirea infrastructurii, sporirea capacităţii tehnice şi administrative a administraţiei fiscale şi publice şi privatizarea companiilor de stat prin oferte publice iniţiale. Pe termen lung, aceste reforme vor genera mult necesara creştere economică sustenabilă şi oportunităţi crescute pentru toţi românii.
            
România trebuie să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice

 În anul 2016 vor avea loc două serii de alegeri.  Acesta ar putea fi şi un an hotărâtor pentru România.

Fac apel la liderii români să dea un exemplu pentru viitor: să lase la o parte preocupările politice pe termen scurt şi să se concentreze asupra binelui ţării pe termen lung în adoptarea de legislaţie nouă sau revizuirea legislaţiei existente; să înceteze să se amestece în administrarea companiilor de stat în scopul obţinerii de beneficii politice şi să le permită acestora să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu bunele practici de afaceri, astfel încât toţi românii să se bucure de efectele benefice; să îi apere în mod public şi cu tărie pe procurorii care îi anchetează pe cei corupţi şi să sprijine cu tărie un sistem judiciar independent.

Statele Unite şi România împărtăşesc o alianţă profundă şi durabilă. În mandatul meu de ambasador, voi face eforturi în direcţia creşterii volumului schimburilor comerciale şi investiţiilor dintre ţările noastre. Sunt convins că România are un mare potenţial, dar la fel de ample sunt şi reformele necesare pentru a-l valorifica.

Încurajez România să îmbrățișeze temele atotcuprinzătoare ale securităţii, democraţiei şi prosperităţii drept instrumente esenţiale pentru fructificarea acestui potenţial. Acestea sunt ingredientele vitale pe care investitorii străini şi români, fie ei privaţi sau de stat, le caută atunci când analizează unde să-şi îndrepte capitalul limitat. Susţinem efortul României de a asigura o fundaţie solidă pentru o creştere economică sustenabilă, bazată pe un climat investiţional transparent, previzibil şi stabil şi susţinută de consultări cu partenerii de dialog şi măsuri ferme de guvernanţă corporativă. 
            
Vom face acest lucru pentru că, aşa cum a spus vicepreşedintele Joe Biden, „nu mai este vorba doar despre ce putem face pentru România, ci despre ce putem face împreună”, pentru SUA şi România.”



luni, septembrie 21, 2015

CU UN PROFESOR ROMÂN, AMBASADORUL AMERICAN HANS KLEMM, LE-A SPUS ROMÂNILOR “BUNĂ ZIUA”


L-a avut profesor la Universitate pe scriitorul Matei Călinescu


21 septembrie 2015

Abia sosit la Bucureşti, ambasadorul Hans Klemm se prezintă românilor într-un videoclip pe YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=e0KPyJPhZVA

Vorbind în limba română, ambasadorul Hans Klemm spune că interesul față de România i-a fost trezit de profesorul său din  universitate, Matei Călinescu. În primul său mesaj adresat românilor, el a menţionat că este fermecat de cultura, limba și istoria României. În calitate de ambasador, țelul său este să consolideze parteneriatul bilateral pentru securitate, să sprijine respectarea statului de drept și lupta României împotriva corupției şi să extindă comerțul bilateral și investițiile.

„Doresc să avem un dialog, deschis și productiv, în persoană sau online”, le spune ambasadorul românilor.


„Bună ziua!  Sunt Hans Klemm, noul Ambasador al Statelor Unite în România. După mai mult de treizeci de ani ca diplomat, sunt profund onorat că președintele Obama m-a ales să reprezint  America în România.

Interesul față de țara dumneavoastră mi-a fost trezit de profesorul meu din  universitate, Matei Călinescu, distinsul și regretatul scriitor și critic literar român. De atunci  sunt fermecat de cultura, limba și istoria României.

Astăzi,  avem aceeași viziune: o Europă întreagă, liberă și în pace.  Ca ambasador, țelul meu este să consolidez parteneriatul nostru pentru securitate, să sprijin respectarea statului de drept și lupta dumneavoastră  contra corupției, să extind comerțul bilateral și investițiile, să întăresc relaţiile dintre poporul american și poporul român.

Doresc să avem un dialog, deschis și productiv, în persoană sau online. Soția mea, Mari, şi eu abia așteptăm să vizităm frumoasa dumneavoastră țară și orașele pline de viaţă și să ne întâlnim în scurt timp. 

Aşadar, pe curând!”


joi, septembrie 17, 2015

Vom avea un alt fost premier și fost ministru la pușcărie?


Acum, este mare nevoie de mirul salvator al demnitarilor corupți

DNA i-a trimis în judecată pe avocații Șova și Ponta, acuzați de corupție. ANAF s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului cauzat de cei doi.

  Cel puțin 17 capete de acuzare pentru cei doi demnitari, primul fost ministru, al doilea actual premier în funcție.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată: 

sub control judiciar a inculpatului ȘOVA DAN-COMAN, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, în prezent senator, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

- trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, 
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), 
- evaziune fiscală în formă continuată, 
- spălare de bani 


și în stare de libertate a inculpaților: 

CIUREL LAURENȚIU-DAN, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (C.E.R), în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată,

CRISTEA DUMITRU, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), în sarcina căruia s-au reținut cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată,

GRAURE LAURENȚIU-OCTAVIAN, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul,

PONTA VICTOR-VIOREL, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), 
- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, 
- spălarea banilor. 


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În legătură cu faptele reținute în sarcina inculpatului CIUREL LAURENȚIU-DAN 

1.În calitate de director la Direcția Investiții din cadrul Complexului Energetic Rovinari (CER), inculpatul Ciurel Laurențiu-Dan a semnat la datele de 03.09.2007, 19.12.2007 și 22.12.2008 trei acte adiționale la contractul de asistență juridică denumit „Consultanță juridică pentru încheierea contractelor de finanțare și execuție a instalațiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 și 6 Rovinari” încheiat cu SCA „Șova și Asociații”, prin care s-a suplimentat valoarea contractului de asistență juridică. Contractele au fost atribuite în mod direct către SCA „Șova și Asociații” fără nici un fel de procedură concurențială, fără ca sumele să fie prevăzute în Planul de Achiziții Publice al companiei. Actele respective au fost încheiate cu încălcarea atribuțiilor de serviciu.

În executarea actelor adiționale, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, inculpatul Ciurel Laurențiu-Dan a semnat și avizat din partea C.E.R. facturile și notele de onorarii în valoare de 1.665.717,41 lei. Valoarea plătită efectiv este cu mult peste sumele estimate prin contractele adiționale, iar banii plătiți au provenit din fondurile de investiții.

Această conduită a condus la vătămarea intereselor legale ale CER și a produs o pagubă CER în cuantum de 1.665.717,41 lei, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite către SCA „Șova și Asociații”.

2.În calitate de director general și ordonator de credite al C.E.R., inculpatul Ciurel Laurențiu-Dan a încheiat, la data de 14 februarie 2008, un alt contract de asistență cu SCA „Șova și Asociații”, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (C.E.R) și SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA (ICM), cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, într-un litigiu care avea ca obiect o presupusă datorie pe care CER ar fi avut o către ICM.
Contractul de asistență juridică a fost încheiat, deși complexul energetic beneficia deja de asistență juridică din partea societății de avocați, în baza contractului menționat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condițiile în care la momentul semnării contractului, părțile din litigiul principal se înțeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacții (înțelegeri).

În urma încheierii acestui contract, C.E.R. a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”. Contractul respectiv, distinct de cel în legătură cu desulfurarea grupurilor energetice 3 și 6, a fost încheiat la insistențele inculpatului Șova Dan-Coman, cel care a și conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”.

3.Cu referire la același litigiu, la numai câteva zile după încheierea contractului de asistență juridică, respectiv la 19 februarie 2008, inculpatul Ciurel Laurențiu-Dan a încheiat cu ICM tranzacția (înțelegerea) prin care Complexul Energetic Rovinari se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani. Tranzacția prin care CER se obliga să achite suma de bani menționată a fost încheiată de inculpat fără ca acesta să aibă mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și cu încălcarea Legii nr. 243/2005 care prevedea stingerea creanței prin majorarea capitalului social al CER și emiterea de noi acțiuni.
Prin această conduită infracțională CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, corespunzător cu sumele plătite nelegal lichidatorului judiciar al ICM.

În legătură cu faptele reținute în sarcina inculpatului Cristea Dumitru 

1.În calitate de director general și ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni CET, inculpatul Cristea Dumitru a încheiat cu SCA „Șova și Asociații”, la data de 23 iulie 2007, un contract de asistență juridică și la data de 29 decembrie 2007, un act adițional la acel contract, prin încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice și a atribuțiilor de serviciu.

Prin această conduită, bugetul Complexului Energetic Turceni CET a fost prejudiciat cu suma de 1.622.987,90 lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite de către SCA „Șova și Asociații”.

2.În calitate de director general al CET, inculpatul Cristea Dumitru a încheiat în data de 1 noiembrie 2007 cu SCA „Șova și Asociații”, un alt act adițional la contractul de asistență juridică din 23 iulie 2007, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu. Contractul de asistență juridică se referea la reprezentarea complexului Turceni în litigiul CET vs. Electrica, pentru recuperarea, de către CET, a unei datorii.

Contractul de asistență juridică a fost încheiat deși societatea beneficia deja de asistență juridică din partea societății de avocați în baza contractului menționat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condițiile în care, la momentul semnării contractului, părțile din litigiul principal se înțeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacții.

Contractul a fost încheiat la insistențele lui Șova Dan-Coman, cel care a conceput termenii și condițiile respectivului act adițional, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”. Prin acest contract CET a fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 lei corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”.

3.În calitate de director general al CET, în data de 27 noiembrie 2007, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație, inculpatul Cristea Dumitru a încheiat cu reprezentanții Electrica tranzacția (înțelegerea) relativă la obiectul litigiului comercial menționat(CET vs. Electrica). Astfel, CET se obliga să renunțe la o parte din penalitățile de întârziere la plata energiei electrice.

CET a fost prejudiciat cu suma totală de totală de 12.931.936,62 lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit de către Electrica în cuantum egal cu suma la care s-a renunțat.

4.În calitate de director general, inculpatul Cristea Dumitru a încheiat la data de 13 februarie 2008 un alt contract de asistență juridică cu SCA „Șova și Asociații” (relativ la litigiul CET vs. ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA), prin care a fost prevăzută plata unui comision de succes, în condițiile în care, la acel moment, părțile din litigiul principal se înțeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacții. Contractul a fost încheiat la insistențele lui Șova Dan-Coman, cel care a conceput termenii și condițiile respectivului act adițional, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”. Ca urmare a încheierii acestui contract, CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”.

5. În calitate de director general al CET, în data de 18 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și cu încălcarea Legii nr. 243/2005 care prevedea stingerea creanței prin majorarea capitalului social al CET și emiterea de noi acțiuni, Cristea Dumitru a încheiat cu ICM o tranzacție (înțelegere) prin care CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 lei în termen de cinci ani. Astfel, CET recunoștea datoria fără ca litigiul să mai fie supus controlului judecătoresc

Prin această conduită infracțională, interesele legale ale CET au fost vătămate prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții. 

Prin aceste activități infracționale desfășurate de cei doi directori generali, Ciurel Laurențiu-Dan și Cristea Dumitru, bugetele celor două complexuri Turceni și Rovinari au fost prejudiciate cu suma totală de 19.676.456,79 lei (aproximativ 5,6 milioane euro la cursul de schimb al acelei perioade) din care 2.737.054,27 lei (Rovinari) și 16.939.402,52 lei (Turceni).

În legătură cu faptele reținute în sarcina inculpatului Șova Dan Coman, privind contractele încheiate cu complexurile Turceni și Rovinari 

Avocații SCA „Șova și Asociații” inclusiv inculpatul Șova Dan-Coman acordau asistență juridică în diverse litigii, în cazul de față (CE Rovinari vs. ICM, CE Turceni vs. Electrica sau CE Turceni vs. ICM) în baza contractelor deja încheiate cu cele două complexuri. În două dintre litigii, complexurile energetice au avut calitatea de pârât CER vs. ICM și CET vs. ICM și în unul de reclamant (CET vs. Electrica).

La un moment dat, în cursul judecății cauzelor, în funcție de poziția procesuală a părții pe care o reprezenta, în sensul că aceasta ar fi dispusă să încheie o tranzacție, inculpatul Șova Dan-Coman întreprindea demersuri pe lângă directori pentru a încheia contracte de asistență juridică separat pentru aceste litigii, de fiecare dată prevăzute cu comisioane de succes, deși activitatea juridică menționată în cuprinsul lor fusese deja derulată în baza contractelor existente, iar la momentul actelor adiționale, soluția era practic cunoscută.

În această modalitate, Șova Dan Coman a contribuit la prejudicierea complexurilor energetice cu sumele de 1.071.336,80 lei, 1.142.400 lei și 1.242.018 lei (în total 3.455.754,8 lei, echivalentul a aproape 1 milion de euro la cursul de schimb al acelei perioade) prin încheierea contractelor de asistență juridică în care se prevedea plata comisionului de succes (complicitate la infracțiunile de abuz în serviciu săvârșite de Ciurel Laurențiu – descrisă la punctul 2 și de Cristea Dumitru – descrise la punctele 2 și 4).


În perioada decembrie 2007 – iunie 2008, Șova Dan-Coman a dobândit, deținut și folosit atât în interes personal cât și în interesul SCA „Șova și Asociații” suma sus menționată, cunoscând că provine din săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu comise de inculpații Ciurel Laurențiu-Dan (o faptă) și Cristea Dumitru (două fapte).

O parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexuri energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională.

În perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, inculpatul Ponta Victor-Viorel, prin cabinet individual de avocat, a obținut de la SCA „Șova și Asociații” suma 181.439,98 lei, pentru presupuse activități efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.

Astfel, la data de 30 august 2007, între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenție s-a prevăzut ca, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.

Prin procesul-verbal din data de 29 octombrie 2007 inculpații au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel pentru luna octombrie 2007 (lună în care Șova Dan-Coman s-a înțeles cu inculpatul Cristea Dumitru, să încheie un contract de asistență juridică prevăzut cu comision de succes).
În data de 27 martie 2008, inculpații au încheiat un act adițional la convenția de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexe energetice încheiaseră cu SCA „Șova și Asociații” alte contracte de asistență juridică prevăzute cu comision de succes).

Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru. 
Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.

Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați.

Din probele administrate a rezultat că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea inculpatului Ponta Victor Viorel pentru contractele încheiate de SCA „Șova și Asociații” cu complexurile energetice, având în vedere că a rezultat că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat percepția că Șova Dan Coman beneficiază de susținerea inculpatului Ponta Victor Viorel.

În data de 18 iulie 2011, în timpul desfășurării unui control fiscal, Ponta Victor-Viorel a răspuns în scris în cadrul unei note explicative la trei întrebări adresate de inspectorii ANAF, în cuprinsul căreia a prezentat o stare de fapt inexistentă în sensul că a acordat „Consultanță în dosare penale aflate pe rolul Parchetelor”.
Ulterior, pe fondul aceluiași control fiscal, Ponta Victor-Viorel s-a înțeles cu Șova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.
Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal, s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați.

În cursul lunii august 2011, în vederea depunerii la organele fiscale, inculpații Șova Dan Coman și Ponta Victor-Viorel au întocmit în fals 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008, prin care atestau că Ponta Victor-Viorel ar fi desfășurat diferite activități juridice în mai multe cauze ale SCA „Șova și asociații” aflate pe rolul instanțelor de judecată.
Cele 16 înscrisuri falsificate au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte.

Cu privire la infracțiunile de spălare de bani, s-a reținut că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, inculpații Ponta Victor-Viorel și Șova Dan Coman au disimulat adevărata natură a provenienței banilor (181.439,98 lei) obținuți de inculpatul Ponta Victor-Viorel, justificați aparent în baza convenției de conlucrare profesională încheiată între SCA „Șova și Asociații” și cabinetul de avocat „Ponta Victor-Viorel”. În realitate, banii reprezentau bonificarea inculpatului Ponta Victor-Viorel în considerarea facilitării, de către acesta, a încheierii și derulării contractelor de asistență juridică a SCA „Șova și Asociații” cu cele două complexuri energetice, cunoscând că banii provin din săvârșirea de infracțiuni.

O parte din aceste sume a fost folosită în perioada octombrie 2007 – 2009, inclusiv pentru achiziționarea în anul 2008 a două apartamente situate în București, care ulterior în anul 2013 au revenit în mod gratuit în proprietatea lui Ponta Victor-Viorel, în urma lichidării patrimoniului Cabinetului de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.

Totodată, cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” a folosit sumele provenite de la SCA „Șova și Asociații” pentru achitarea unor obligații contractuale și a unor obligații fiscale, iar o parte din aceste sume au revenit direct inculpatului Ponta Victor-Viorel.


În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați.
Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel, care a participat la alegerea acestuia și l-a preluat personal.

În perioada aprilie 2010 – 2011, în condițiile în care în mass media au apărut o serie de articole cu privire la contractele de asistență juridică semnate cu complexurile energetice Rovinari și Turceni, inculpatul Șova Dan-Coman a conceput și semnat 11 înscrisuri denumite procese-verbale ale Adunării Generale a Asociaților SCA „Șova și Asociații” înscrisuri antedate și care prezintă în cuprinsul lor o stare de fapt inexistentă, astfel încât să corespundă interesului actual al inculpatului Șova Dan-Coman.

Concret, înscrisurile au fost întocmite pentru a susține ideea că Șova Dan-Coman nu s-ar fi implicat în negocierea contractelor cu cele două complexuri energetice. Respectivele înscrisuri au fost folosite în datele de 01.10.2014 și 20.02.2015 în fața Direcției Naționale Anticorupție, iar unul dintre acestea (procesul-verbal datat 15.01.2007) a fost folosit la data de 27.04.2010 în fața Tribunalului București, în cadrul unui dosar având ca obiect acțiune în răspundere delictuală.

A.N.A.F. s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 126.979,73 lei față de inculpatul Șova Dan-Coman și cu suma de 51.321,80 lei față de inculpatul Ponta Victor-Viorel.