marți, decembrie 29, 2015

Amenințările viitorului


Motto: ”Bucuroși le-om duce toate, de-o fi pace sau război!”

Nici Nostradamus, nici Baba Vanga, nici Mama Omida, nici clarvăzătorul/clarvăzătoarea Cutare, nici prezicătorul/călugărul/sfântul Nu știu care sau alți diverși guru ai viitorului, care apar zilnic și sunt preluați ca adevăruri absolute, citați pe nemestecate, neverificate de presa senzaționalistă românească sau de aiurea nu pot spune cu certitudine ce ne va aduce anul nou, 2016.

Lăsând la o parte fantasmagoriile, la o primă analiză asupra realităților trăite, oricât de superficială ar fi, privind mersul lucrurilor, nu putem să ne facem că nu vedem riscurile, amenințările și îngrijorările anului nou care vine, 2016, pentru România.

În ultimii ani, aproape că a devenit un clișeu să spui că trăim sau intrăm în cel mai crucial an, că suntem amenințați și trebuie să facem față permanent la noi și importante provocări. Am ajuns să ne întrebăm retoric, ce an a fost și va fi cel mai important pentru români și țara noastră:

2014 când au fost alegeri europarlamentare, prezidențiale?

2015 când în România s-a înregistrat un eveniment tragic nemaivăzut, soldat cu zeci de morți și răniți, când s-au reținut arestat și eliberat cei mai mulți corupți la nivel înalt; când legiuirea Parlamentului a decis că unii români sunt mai speciali decât alții, hotărând privilegii speciale; când un guvern debil sub conducerea ”marelui” om politic și premier Ponta ne-a făcut ”mândri că suntem români„ prin nivelul la care au adus corupția; când s-a instalat aproape forțat un guvern de tehnocrați; când s-a impus mai mult ca niciodată și s-a conștientizat, în sfârșit, la nivelul maselor, sintagma ”Corupția ucide!”; când bătălia pentru țară a fost una pe viață și pe moarte?

2016, anul viitor, când vom avea alegeri parlamentare și locale?

Evident, retrospectiva și analiza anului care se încheie sunt necesare, iar aici mă refer la politicienii, guvernanții și demnitarii care hotărăsc destinele a zeci de milioane de oameni, soarta unei țări întregii, făcute fără obiectivitate și mai ales fără măsurile de viitor care se impun, ținând cont de realitățile existente, va semăna nu doar cu o frecție la un picior de lemn, ci cu agravarea afecțiunii și la pierderea piciorului. De aceea, importanța retrospectivei, analizei cu sânge rece și a măsurilor corecte și curajoase sunt lucruri esențiale pentru România și români nu doar în anul care vine, ci și pentru următorii ani.

În plan intern, realitatea anilor trecuți și a anului 2015, a revelat probleme extrem de importante și grave:

 Corupția în creștere în ciuda activității organelor abilitate, a Justiției, care s-a dovedit ea însăși infiltrată de acest fenomen din interior, dovadă numărul mare de magistrați, procurori, polițiști sau alți oameni din sistem acuzați de acte de corupție. Corupția generează numeroase alte probleme grave, cancerizând continuu societatea românească în toate domeniile de activitate. Corupția este un factor de risc major nu doar în interior, ci și în exterior, amenințând securitatea națională.

Lupta împotriva acestui flagel este cu atât mai esențială cu cât de succesul sau insuccesul ei depinde soarta acestei țări, iar în acest moment și în anul care vine, pe lângă eforturile interne, aliatul cel mai important, declarat, care ne sprijină cel mai mult este și va fi SUA. Pe lângă alte câteva state occidentale, care însă, sunt mai puțin implicate, oferindu-ne sprijin mai mult la nivel declarativ. SUA prin diplomații ei de la București și nu numai și-au anunțat sprijinul puternic pentru actualul guvern de tehnocrați, condus de Dacian Cioloș. Din păcate, la ora actuală, SUA este singurul aliat care ne garantează nu doar lupta împotriva corupției, ci și apărarea națională în fața amenințărilor externe.

Amenințări externe venite în 2015, mai mult ca oricând, din partea Rusiei, care, după părerea mea, a declanșat un război informațional și de propagandă de amploare în România. Cu o strategie extrem de agresivă la adresa țării noastre, Rusia lui Putin acționează intens în țara noastră, pe lângă listele cunoscute și necunoscute de prieteni români, foști, actuali sau viitori demnitari înalți ai statului român, pe fondul corupției generalizate, construind și racolând continuu noi oameni, din diverse domenii de activitate ale societății românești. Declanșate în aparență, de scurt timp, războiul informațional, propaganda și strategia ”Marelui prieten” de la răsărit, dau roade neașteptat de repede în România.

Strategie care pare să se bazeze și pe crearea de enclave etnice și teritorii autonome într-o zonă sensibilă din toate punctele de vedere, Transilvania. Strategie care include și controlează la prima vedere, și problema Republicii Moldova, un pion important pe tabla de șah rusească, după crearea haosului ucrainean.

Pe lângă această amenințare tradițională, permanentă pentru țara noastră, dar intensificată și dusă la cote fără precedent în ultimul timp, amenințări noi au apărut la adresa statului român. Astfel, realitățile din Orient și mai ales, evenimentele, atacurile din Europa, au atras riscuri și amenințări teroriste, în premieră și asupra României. Acestea nu mai sunt doar lucruri auzite și văzute la alții, ci pot deveni acțiuni concrete și tragice pentru cetățenii români chiar pe teritoriul țării lor, nu doar în străinătate, dacă nu sunt tratate adecvat și eficient de către autorități. Riscurile și amenințările teroriste sunt lucruri extrem de serioase, completate și de problema refugiaților, dar și de un curent antiislamic generat în ultimul an, în societatea românească.

Mai ales că avem o anumită comunitate de cetățeni români de religie musulmană cu care am conviețuit pașnic până acum, precum și numeroși rezidenți, afaceriști, infractori, oameni aflați în tranzit, refugiați sau emigranți, extremiști sau nu, de aceeași religie, proveniți din țările unde statul islamic și influența acestuia este foarte puternică.

După cum constatăm, riscurile, amenințările, problemele, îngrijorările și provocările anului nou și a următorilor ani sunt extrem de reale, de luat în seamă și tratate cu importanța cuvenită, pot hotărâ într-un timp extrem de scurt, soarta României, dar și a românilor, oriunde s-ar afla aceștia în lume. Iar aceste aspecte enumerate mai sus sunt doar o foarte mică parte din problemele cu care ne confruntăm.

De aceea, mai mult ca oricând, putem spune că  vom avea din nou un an crucial, care nimeni nu știe ce viitor ne va rezerva. Trebuie însă,să fim optimiști, să privim cu încredere înainte, esențial, să ne implicăm total pentru a ne construi singuri viitorul pe care ni-l dorim. Și cum românii au știut să supraviețuiască în condiții extrem de vitrege, și acum, sunt sigur că vor ști să-și ia soarta în mâini și să răzbească peste provocările anului nou, oricare ar fi acestea, interne, externe sau de altă natură.

2016 poate fi un mare pas înainte pentru toți românii și pentru România. Să aveți un an nou fericit și să ne vedem, auzim, citim la anul, sănătoși.

”Bucuroși le-om duce toate, de-o fi pace sau război!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu