luni, iunie 02, 2014

”Haiducii politici” ai democrației românești


”Democrația parlamentară la români, scuipați zilnic de aleșii neamului!”

 

Sfidarea, bătaia de joc, disprețul, ignorarea, lipsa de respect, nesimțirea, tâmpenia, prostia, infatuarea, aroganța și multe astfel de ”talente” și ”calități” ale politicienilor români, etalate ca un întreg arsenal de război față de cei care i-au votat, nu au margini.

”Talentele” și ”calitățile” sunt nemărginite și perpetuee, indiferent de cât de jos este omul politic la un moment dat sau cât de sus este cocoțat de voturile naivilor, fraierilor, mulțimii manipulate cu bună știință, cu mult tupeu și fără scrupule în atingerea interesului, oricare ar fi acesta.

Campania electorală din acest an, pentru alegerile parlamentare, europarlamentare , președinție sau ce fel de alegeri or mai fi, mi-a relevat apariția, tot mai pregantă chiar dacă exista și înainte, a unor atitudini și mentalități ”haiduciste”. A unor politicieni și grupări de ”haiduci” ai momentului în politica și democrația parlamentară românească. ”Haiduci” organizați în grupări politice, fie că sunt parlamentare sau extraparlamentare, manifestate asemănător, cu scopul principal probabil de a lua de la săraci voturi și capital electoral și a le da la bogați, la noii ”haiduci” ai politichiei noastre de cumetrie.

Am văzut, auzit manifestându-se verbal, gestual, mimic, faptic unii dintre căpeteniile  ”Haiduciei” politice, formate din tot felul de membri, începând cu cei proveniți din foste structuri ale statului comunist și încheindu-se cu ”haiducii” tineri, cu CV-uri de genii și doctorate la greu, dornici să sară treptele ierarhiei și să se înfrupte din păcerile puterii. Și mi-am adus aminte de diverse apelative și mentalități întâlnite de-a lungul anilor de tranziție, prin diverse instituții ale statului.

”Să trăiți!”, ”Excelență”, ”Am onoarea”, ”Da, să trăiți!”, ”Am înțeles să trăiți!”, ”Permiteți să raportez, să trăiți!” Ei bine, dacă astfel de expresii rostite în anumite instituții ale statului, cu mândria de a fi român și cu mentalitatea că rostitorului i se poate permite orice, departe de legile care să-l tragă la răspundere, am constatat că sunt utilizate ca atare, în Campania electorală din 2014, cu tot cu afectele și efectele ce le însoțesc, cu și mai multă putere. Cu emfază, arogant, tare și strident să fie sigur că se aude și se știe cine le rostește, completate cu eticheta  autoaleasă de ”Haiduc politic” și ”Haiducie politică”.

Înainte de alegerile europarlamentare, în campanie, am făcut cunoștință cu unii dintre noii ”Haiduci politici”, adunați într-un fel de formațiune politică, cu aspirații de ”haiducie” în Parlamentul European, cu membri provenind din diverși expirați, foști parlamentari, membrii ai fostelor servicii sau alte categorii `telectuale, care între apelativele marca ”Excelență!”, intercalau înjurăturile la adresa dușamnilor politici sau apolitici, promițând liberalizarea șpăgii la medici, totalitatea învățmântului de stat și reintroducerea serviciului militar obligatoriu pe șantierele și ogoarele patriei.”

Acești ”haiduci” aspiranți au fost flituiți de electorat, dar marea masă a votanților au ales alte găști de ”haiduci”, cocoțați pe mese, care nici măcar nu apucaseră să-și ia bine carnetele de europarlamentari că și-au și trântit cizmele, lovind în piept, peste față și scuipându-și alegătorii ce i-au votat. Pentru că ”haiducii roșii”, la putere sau șters la fund, mă scuzați, cu voturile eletoratului lor, scuipându-și alegătorii în față, neținând cont de opțiunile acestora.

Astfel, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, 29 mai, că aleasa Ecaterina Andronescu nu va merge la Parlamentul European, ea urmând să renunţe la mandatul de europarlamentar pe care l-a câştigat pentru a rămâne, în continuare, senator şi preşedinte al Comisiei pentru educaţie din Senat.

Bucuroasă probabil, de faptul că rămâne la lucrurile care știe să le învârtă cel mai bine, fosta europarlamentară ce putea răspunde ”Excelenței sale” decât un ”Da, să trăiți!” Ce, a mai stat cineva să-i întrebe pe fraierii care au votat-o, ”Mândri că sunt români!”, dacă le convine schimbarea alesei lor cu un neales, dar tânăr, de perspectivă, aparținând grupului reunit al ”Haiduciei”. Patentul nu e nou, ci este folosit la nivelul ”haiducilor politici” de câțiva ani, a se vedea câți aleși și-au bătut joc de electorat, nereprezentându-l și nerespectându-și promisiunile după ce au fost aleși.

Și totuși, se pare că astfel de manevre de ”haiduci” continuă să dea roade, electoratul fără minte, votându-i de fiecare dată la alegeri, indiferent din ce partide au provenit aceștia. Doar că, acum, atitudinea și mentalitatea ”haiducească” au început să fie puse la zid, chiar dacă cei care nu sunt de acord cu astfel de practici nu sunt aceeiași cu cei care au pus ștampila pe gruparea ”haiducilor politici”.

Din ce în ce mai mult, se aud voci și comentarii care cer sancționarea și interzicerea unor astfel de practici, solicitându-se chiar ca cei în culpă să plătească pentru faptele lor, dar și costul organizării alegerilor de care și-au bătut joc. Iată câteva dintre opiniile exprimate pe forumuri împotriva ”haiducilor politici”, care cred că România este a lor și fac ce vor cu ea.


”Cum adică, deci ești ales, și brusc, la 2 zile după ce ai câștigat, te sucești și nu mai vrei!?”

”Aceasta este marea escrocherie numită democrație parlamentară" !
”Nu este luată în seamă voința poporului suveran nici măcar la referendum (vezi 300 de inutili și o singură cameră de dezmăț) așa că, ce ne mai mirăm ?”

„Suntem scuipați zilnic de către aleșii neamului, dar nu ne învățăm minte ! Susținem în continuare acest sistem politic ticălos și culmea, tot noi suntem surprinși și indignați de mocirla în care ne scufundăm.”


”Parcă trimiteam în PE oameni să ne facă mândri că suntem români și să fim respectați. Acum facem training pentru tineri? Chiar că așa le arătăm ce înseamnă respectul. Sunt curios căți dintre cei 37% îl cunosc pe dl Negrescu!”
”Cum adică, deci ești ales, și brusc, la 2 zile după ce ai câștigat, te sucești și nu mai vrei!? Dar când ai candidat acum 2 săptămâni de ce ai vrut? Mi se pare o mare golănie pentru că în acest fel intra tot felul de anonimi în PE, gen acest Victor Negrescu.”

”Cati Andronescu te rog frumos să nu îți faci probleme în privința utilității tale în țară. Te rog sa mergi în PE, binele tău personal va fi și al nostru dacă stai departe de învățământ.”

” Acest gest este un bocanc în gură dat cu grație cetățeanului român, de stânga sau de dreapta, nu contează; Cum adică decide Ponta ce va face doamna (scuzați ironia) Andronescu? Andoneasca să ramână la panourile cu Vanghelie, sa ne lase copiii în pace. Cer urgent o lege prin care orice mandat la care se renunță de bună voie să se redistribuie bulgarilor sau germanilor, noi nu-l meritam!”

Problema unor astfel de ”haiducii” este una de principiu, de moralitate și de respect față de alegători, dacă și numai dacă votanții ar fi respectați împreună cu opțiunile lor. Aici nu se pune în discuție capabilitatea unui ales sau altul, ce ar fi făcut Andronescu în PE sau ce va face Maria Grapini ori Negrescu, ci este o problemă de imoralitate din partea aleșilor față de  cei care i-au susținut necondiționat. Ar mai fi și o problem concretă de bani aruncați pe apa sâmbetei, pentru organizarea unor alegeri și alegerea unor oameni, care renunță a doua zi la funcția pentru care au candidat, dacă interesul grupului de ”Haiduci” din care face parte le cere acest lucru.

Oare când vor ieși românii în stradă și împotriva acestor ”haiduci” aleși tot de către unii dintre ei, la fel cum au protestat față de Roșia Montana, exploatării gazelor de șist, față de președintele cutare sau guvernul cutare ori cerând diverse alte lucruri mai mult sau mai puțin îndreptățite? Când vom vedea manifestații, proteste, cereri de tragere la răspundere și pedepsire a ”haiduciei” și ”haiducilor” care își bat joc de votanți, nerespectându-le alegerile?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu