miercuri, decembrie 11, 2013

Chimicalele din mâncarea românilor, monitorizate și studiate de specialiști

În ultimii ani, în România s-a constatat o creștere îngrijorătoare a unor boli grave, cum ar fi cancerul, diabetul, bolile cardiace și enumerarea ar putea continua cu alte afecțiuni ale lumii moderne.
Din păcate, astfel de boli criminale au fost înregistrate nu doar la adulți , la oameni trecuți de prima tinerețe, ci și la adolescenți și copii de vârste destul de fragede.
Cauzele acestor maladii de secol XXI sunt diverse, la unele neștiindu-se cu precizie ce le determină apariția, dar la altele s-a constatat că modul de viață sedentar și în special alimentația frecventă cu produse internaționale sau autohtone pline de chimicale, sunt de vină.
În timp ce specialiștii au atras atenția asupra consumului excesiv de mâncăruri nesănătoase, o altă problemă legată de aceasta a fost descoperită . La dezgroparea morților, conform ritualului religios, la șapte ani de la deces, s-a constatat că unele corpuri au intrat foarte greu în procesul de descompunere.
Conform unor experți în cercetare, din industria alimentară, încetinirea procesului de descompunere a cadavrelor după moarte ar avea drept cauză principală consumul frecvent de hrană plină de E-uri, care au rol de conservanți la prepararea alimentelor procesate.
De aceea, se pare că se vor face demersuri pentru ca trupurile umane să nu mai fie dezgropate la șapte ani, ci la nouă ani, durată după care se presupune că s-a încheiat procesul de descompunere.
Toată lumea știe, iar cine nu știe sigur va afla, că printre produsele agroalimentare, inclusiv cele procesate, industriale, vândute pe piața românească, sunt multe de o calitate îndoielnică, periculoase pentru consumatori.
Abundența de produse fabricate din materii prime neconforme ori de cea mai proastă calitate, îmbunătățite și cosmetizate, însă, cu o multitudine de chimicale, E-uri, sau tratate în cazul legumelor și fructelor neprocesate cu pesticide în exces, constituie un pericol de moarte pentru cei dintre noi care le consumă frecvent.
În teorie se spune că piața, controalele și măsurile luate de autorități vor elimina de la producție, comercializare și consum astfel de produse periculoase, fie că sunt fabricate în țara noastră sau aduse din import.
Realitatea din piață ne arată însă, că hrana neconformă, plină de chimicale, este cumpărată la greu de către consumatorii care au un nivel de trai mai redus, iar aceștia sunt majoritari, în comparație cu numărul mult mai mic al celor cu bani, care își permit să achiziționeze și lucruri scumpe, de calitate.
Recent, a fost înființată Asociația Consumatorilor de Produse Alimentare „Optimum Cibum” (ACPA), care are drept scop anunțat misiuni de Prevenție și Informare Alimentară, Sănătate prin Educație Alimentară și Fizică, Siguranța Alimentară și Protecția Consumatorilor.
Astfel de asociații sau ong-uri care vizează piața alimentară au fost, mascând diverse interese însă, sunt și vor mai fi în România. Dar ACPA, după cum susține președintele acesteia Mihai Panait, este prima asociație care are un program amplu de cercetare și monitorizare a pieței agroalimentare românești.
Primul studiu comparative comandat de nou înființata asociație și realizat de specialiștii de la Institutul Național de Cercetare IBA București, referitor la mere, a scos în evidență faptul că merele românești din soiurile Jonathan și Golden, sunt mai bune, mai dulci și conțin mai mulți compuși benefici decât produsele similare, din import Turcia și Polonia, vândute în țara noastră.
Clar ca lumina zilei, merele românești sunt mai sănătoase și bune decât cele din import, care au un aspect mai commercial, sunt mai scumpe, fără gust și poate, uneori, au un conținut periculos de pesticide.
Mai toți românii știm acest lucru chiar dacă unii preferă fructele străine celor din România, dar acum calitatea produselor românești ne-au certificat-o specialiștii care au efectuat studiul amintit.
Mai rămâne ca toți consumatorii să realizeze acest lucru și să consume produsele în cunoștință de cauză, având de ales din oferta pieței, ce este mai bun pentru sănătatea lor.
Un al doilea studi comandat de ACPA și realizat de IBA București, s-a referit la constatarea și evidențierea conținutului de E-uri din napolitane, pe baza datelor înscrise de producători pe ambalaj.
Astfel, au fost analizate 26 tipuri de napolitane prelevate din rafturile unor hiper și supermarketuri, constituind un eșantion reprezentativ al celor mai cunoscute și vândute astfel de produse în România.
Rezultatele au arătat că napolitanele analizate conțin o gamă restrânsă de E-uri, majoritatea inofensive pentru sănătatea umană, numai că unele aveau un conținut de grăsimi vegetale hidrogenate, în proporție de 62% din eșantionul analizat, periculoase pentru consumatori.
Grăsimi vegetale hidrogenate periculoase, în napolitane
S-a constatat de către specialiști că există patru E-uri ce pot pericilta consumatorii, care merită o atenționare special: E-223, E-202, E-450i și E-476. Conform ACPA, majoritatea producătorilor utilizează grăsimi vegetale hidrogenate, care conțin un procent semnificativ de grăsimi trans-periculoase, cauzatoare de obezitate și boli de inimă.
La începutul lunii noiembrie, Administrația pentru Produse Alimentare și Medicamente din SUA (FDA) a catalogat grăsimile trans-artificiale drept un risc la adresa sănătătții publice, anunțând că va lua măsuri pentru a forța companiile producătoare să nu le mai folosească.
Studiul atrage atenția asupra faptului că nu prezența E-urilor în napolitane este îngrijorătoare, ci conținutul și cantitatea de grăsimi vegetale hidrogenate, deoarece indicațiile de pe ambalaj nu conțin date referitoare la cantitatea de aditivi alimentari.
După cum au evidențiat experții și sigur vor mai analiza cerceta și constata, multe dintre produsele alimentare de pe piață sunt periculoase și oferite din belșug, la super ofertă.
Cum spunea cineva, în loc ca piața să reglementeze cererea, oferta și calitatea mărfurilor alimentare, am ajuns să fim subjugați de marketul și publicitatea agresive și cumpărarea produselor nesănătoase pentru consum.
Este benefică apariția unor cercetări și analize a produselor agroalimentare, sunt chiar necesare, condiția este însă, ca acestea să fie îndreptate spre grija pentru sănătatea consumatorilor, nu să manipuleze pentru anumite interese al jucătorilor din piață.
Dacă tot și-au făcut apariția și au declarat deschis sprijinul pentru consumatorii români, eu le-aș sugera celor de la ACPA să comande câte un studiu privitor la calitatea produselor destinate școlarilor, prin programele populare cornul și laptele și unul referitor la consumul de mere în școli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu