miercuri, iulie 10, 2013
Probleme grave pentru slujitorii Domnului
De câtva timp încoace, media internaţională, dar şi cea internă aduc tot mai multe ştiri negative la adresa oamenilor bisericii, indiferent de care religie aparţin aceştia. Într-un top, la prima vedere, pe primele două locuri la acuze grave s-ar situa preoţi din cadrul Bisericii Catolice, dar şi unii prelaţi din Biserica Ortodoxă.
Câteva au fost ştirile cele mai recente din presă ce mi-au atras atenţia şi care au scos în evidenţă unele dintre marile probleme cu care se confruntă slujitorii Domnului.
Una se referă la o declaraţie a IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a afirmat că "era rău în timpul regimului comunist ateu, dar mai rău este în timpul acestui regim impus de Uniunea Europeană!"
Pe plan internaţional, nu mai este o noutate acuzele din ce în ce mai dese la adresa multor preoţi catolici pentru abuz sexual asupra minorilor.Vaticanul şi actualul papă au printre altele o mare problemă de care Biserica Catolică este responsabilă.
O ştire prospătă referitoare la acest subiect este cea prin care Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut Vaticanului să ofere detalii în legatură cu miile de cazuri de abuz infantil comise de membri ai clerului romano-catolic.
Solicitarea, venită din partea Comisiei de guvernare a Convenţiei ONU pentru drepturile copilului, survine cu şase luni înainte de momentul în care reprezentanţi ai Vaticanului vor trebui să se prezinte în faţa acestui organism. Totodată, ONU a solicitat ca victimele abuzurilor să primească informaţii şi sprijin.
Pe lângă astfel de probleme care nu lipsesc nici la adresa ei, Biserica Ortodoxă se confruntă şi cu altfel de necazuri.
Saptămâna aceasta, în Bulgaria, pe o plajă în apropiere de Varna, a fost găsit mort episcopul Kiril, fost patriarh interimar al Biserici Ortodoxe din această ţară. Era unul dintre cei mai puternici prelaţi ai clerului bulgar, autorităţile din ţara vecină deschizând o anchetă privind elucidarea morţii lui.
Episcopul Kiril era o persoană controversată, afişând o bunăstare suspicioasă în ochii opiniei publice, după cum relatează presa bulgară. Acest incident a reînoit o dezbatere privind sursele de îmbogăţire în rândul clerului de rang înalt din Bulgaria.
Pe de altă parte, în 2012, episcopul a fost expus ca un fost agent al Securităţii de Stat (DS), serviciul secret bulgar în perioada dictaturii comuniste (1944-1989). Kiril a lucrat ca agent secret, sub pseudonime "Kovachev" și "Vladislav."
În multe ţări excomuniste din Europa, iar România nu face excepţie, sunt prelaţi de la vârful ierarhiei Bisericii, acuzaţi că au colaborat cu serviciile secrete ale ţărilor lor.
Altă ştire ce mi-a atras atenţia şi a provocat discuţii şi controverse în ţara noastră a venit de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care consideră întemeiată decizia autorităţilor române de a nu înregistra un sindicat al preoţilor.
În ziua de 9 iulie 2013, Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a comunicat hotărârea definitivă nr. 2330/09 în cauza Sindicatul «Păstorul cel Bun» contra României şi a decis că Statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunci când a respins înregistrarea unui sindicat al preoţilor în anul 2008.
În acelaşi timp, decizia CEDO confirmă specificul vocaţional al preoţiei care este incompatibil cu acţiunea sindicală, deoarece preoţia este o misiune liber asumată pe care Biserica o încredinţează celor care au răspuns la chemarea ei.
Patriarhia Română şi-a exprimat satisfacţia faţă de această hotărâre, iar
Ministerul Afacerilor Externe a salutat, într-un comunicat remis marţi, faptul că Marea Cameră a CEDO a decis că statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunci când a respins, în 2008, înregistrarea unui sindicat al preoţilor - "Păstorul cel Bun".
La polul opus, judecata instituţiei europene a stârnit nemulţumire în rândurile iniţiatorilor sindicatului preoţilor.
Preotul Nicolae State, vicepreşedinte al Sindicatului "Păstorul cel Bun" (Catedrala Episcopală Râmnicu Vâlcea), declara la sfârşitul lunii mai 2008, că este primul sindicat al preoţilor şi mirenilor din România, care a fost înregistrat oficial prin hotărâre judecătorească şi care îşi propune să ofere publicului informaţii transparente din sânul Bisericii Ortodoxe Române.
"Din acest sindicat nu vor face parte numai preoţii, ci şi cântăreţii şi slujitorii de la biserici. Prin acest sindicat nu vrem altceva decât să ne apărăm drepturile şi să înlăturăm abuzurile care se fac la nivelul Mitropoliei Olteniei", spunea părintele Nicolae State. N-a fost să fie însă.
După cum constatăm, nu doar în România, dar şi aiurea, în lume, tărâmul religiei în general suferă şi se confruntă cu dificultăţi neaşteptate.
De exemplu, o biserică în care religia nu implică existenţa lui Dumnezeu a fost fondată la Londra. Ea câştigă tot mai mulţi adepţi şi se răspândeşte în lumea întreagă!!!
Această biserică are doar câteva luni vechime, dar adună în ea oameni care vor sa aibă o viaţă mai bună. Ea se numeşte "Adunarea de dumincă" şi a primit deja cereri de la sute de "credinciosi" din intreaga lume, care sunt interesaţi să infiinţeze o asemenea biserică în tara lor.
Spre ce vor duce astfel de mişcări, noi religii, noi biserici, precum şi faptele oribile de care sunt acuzaţi mulţi prelaţi, în special cei cu rang înalt, din toată lumea, Dumnezeu ştie?
Aproape că nu există zi, lună an în care să nu apară tot felul de prezicători, clarvăzători, astrologi şi aşa mai departe, care propăvăduiesc cele mai sumbre lucruri pentru locuitorii planetei pe care locuim. Nu există an în care să nu trăim “Apocalipsa” după aceşti indivizi.
În ceea ce ne priveşte, ca români, o să îl citez pe Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, care în mesajul său de Paşte a spus: „ toate necazurile, suferinţele şi toate lipsurile ce vin peste noi sunt semne de alarmă ale judecăţii lui Dumnezeu, că nu suntem pe calea cea bună.
Acesta le-a cerut românilor să se întoarcă la Dumnezeu şi să devină creştini adevaraţi "înainte de a fi prea târziu".
Cum înţeleg oamenii să se întoarcă la Dumnezeu, în frunte cu păstorii lor, prelaţi, politici sau de alt fel, vedem în fiecare zi, fiecare dintre noi după faptele noastre.
Paul Stan
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu