miercuri, iulie 24, 2013
“Marile realizări” ale primarilor bucureşteni
Un “defect” profesional este să mă mai uit din când în când, pe diverse site-uri de interes public, pentru a mai vedea ce şi cum îşi defăşoară şi autoprezintă activitatea instituţiile cheltuitoare ale banului public. Recunosc, fac această trecere în revistă pentru o mai bună documentare şi informare proprie, dar şi în căutare de subiecte jurnalistice.
De multe ori, sunt surprins de ceea ce publică pe site unele instituţii publice, scoţând în evidenţă, în special, “marile realizări”, întotdeauna motivate în” interesul public”, înfăptuite de edilul Cutare sau Cutare. De preşedintele, ministrul, directorul, parlamentarul X ori Y!
Printre aceste căutări, am în vizor cu predilecţie administraţiile locale, în special cele bucureştene, convins că primarii aleşi nu pot rezista să nu-şi laude , cotidian, dacă se poate, iniţiativele, proiectele, ideile şi, aţi ghicit, “marile înfăptuiri”.
Toate sunt făcute şi prezentate numai şi doar în interesul cetăţeanului mânuitor de ştampilă electorală şi contribuabil la bugetele locale. Spre binele nostru, dar şi pentru fala şi interesul edililor. Să vedem cu ce se mai laudă unii dintre maxi şi auto mediatizaţii primari ai capitalei noastre europene, Bucureşti.
Precizez că aici mă refer numai la ştirile de pe site-urile instituţiilor, nu şi din revistele sau fiţuicile proprii primăriilor, plătite din bani publici să ridice osanale conducătorilor.
Recent, pe site-ul Primăriei Capitalei, cap de pagină, nedatată, mi-a atras atenţia scrisoarea Primarului General, Sorin Oprescu, la patru ani de mandat. Din start, documentul exprimă grija edilului şef faţă de problemele cetăţenilor şi ale oraşului. Citiţi, să vedeţi ce electoral sună:
“Bucureştiul are de recuperat mulţi ani în care a fost prizonier în
capcana incompetenţei, indolenţei, lăcomiei şi a unui tip de gândire
pe termen scurt, mediocru şi mercantil.
Dictatura politică, în detrimentul interesului public a sufocat prea
mulţi ani, grav şi distructiv, dezvoltarea şi modernizarea oraşului.”
Este un citat în care Alesul precizează că dă “socoteală” pentru felul în care administrează oraşul. Dar, imediat, trece în revistă toate “marile realizări” ale domniei sale, în cei patru ani de mandat.
Fac o paranteză aici. Toţi edili îşi prezintă “performanţele” ca fiind proprii, ale lor sau la iniţiativa lor. Niciodată nu este lăudată şi întreaga echipă administrativă. Meritele sunt doar ale şefului, chiar dacă acestea sunt umflate sau neadevărate. Echipa poate să fie doar un ţap ispăşitor pentru nerealizările, care nu sunt prezentate public.
Să revin la “socoteala” şi prezentarea mandatului urmaşului lui Lis, Băsescu şi Videanu, ce mai aruncă nişte săgeţi spre adversarii care-i pun beţe-n roate, încercând să-l deturneze de la “grija” faţă de bunăstarea şi prosperitatea bucureştenilor.
“În trufia, ignoranţa şi necinstea lor, aceste voci de partid nu spun că
multe dintre proiectele la care fac referire au fost gândite de către
elita acestei ţări, specialişti remarcabili, cu multă vreme înainte ca
personajele care au ocupat vremelnic fotoliul de primar, să ajungă în
funcţii”-spune Sorin Oprescu.
În cele ce urmează, în 36 de pagini cât are acest document de “responsabilitate administrativă”, către cetăţenii bucureşteni, sunt înşirate “înfăptuirile” mandatului de patru ani.
Calitatea vieţii cetăţenilor, Sănătatea, Politica, Spălătoriile sociale, Cantine, Spaţiu verde, Reabilitări, Modernizări şi mai ales, Străpungerile arterelor de circulaţie, finalizate, în lucru sau, acest lucru nu se spune, lăsate în paragină, reprezintă lucruri mari, fapte făcute numai şi pentru interesul locuitorilor Capitalei.
Au fost uitate Siguranţa oamenilor, Infracţionalitatea, Mizeria, Infrastructura, Serviciile, Birocraţia, Incompetenţa, Prostia şi alte probleme ale celui mai important oraş al României. Câinii urbani care terorizează ooamenii, copii în special, şi de pe urma cărora se îmbogăţesc “băieţii deştepţi”, Contractele, Licitaţiile, Cultura şi Incultura.
Dar acestea nu fac parte din cei patru ani de mandate pentru nici un primar. Nu sunt realizări. Alţii sunt responsabili pentru ele.
Ce mai, citeşti darea de seamă a edilului şef, Sorin Oprescu şi te cruceşti! Nu-ţi vine să crezi cât de bine o duci ca locuitor al Bucureştiului. Atât de “fraieri” suntem încât nu ne-am dat seama, până acum, cât de mult a crescut calitatea vieţii noastre, a bucureştenilor.
Nici nu ştiam câtă grijă şi mai ales, câte eforturi au făcut şi fac edilii noştrii în “interesul cetăţenilor”, dacă nu ne spunea Primarul General!
Nu cunoaştem ce fac primarii bucureşteni pentru noi! Cât se zbat ei să trăim bine! Iată numai câteva fapte şi iniţiative cu care trebuie să ne mândrim.
Cine mai dă “La Pedale”, ca la Primăria Sectorului 1?
Cine mai construieşte “Fântâna Omeniei, Fântâna Armoniei, Fântâna Educatorilor” ca în Sectorul 2?
Cine mai reabilitează blocurile şi ucide ţânţarii ca în Sectorul “Dormitor”, cum l-a denumit actualul primar Robert Negoiţă, pardon, Sectorul 3?
Care cetăţeni de capitală europeană mai au parte de “Grătariade”, organizate şi conduse într-unul dintre cele mai mari parcuri bucureştene, chiar de marele bucătar-şef, Piedone? Sau de “Remember Cenaclul Flacăra”?
Chiar dacă site-ul de la Primăria lui Marian Vanghelie nu funcţionează, nu-i nici o problemă. “Marile realizări” din zonele Zăbrăuţi, Ferentari, Rahova se ştiu, sunt vizibile cu ochiul liber, nu mai trebuie lăudate. Oricum, la viitoarele alegeri Vanghelie tot favorit rămâne.
Cine mai organizează târguri populare cu muzică de voie bună şi tabere pentru şcolari ca Primăria Sectorului 6?
Vedeţi, dragi concetăţeni, ştiţi şi dumneavoastră, bucureştenii, că cineva acolo sus, în fotoliile de primar are grijă de noi toţi. Eu însă, nu ştiam şi probabil că nici majoritatea dintre locuitorii acestui oraş, că Aleşii noştrii au făcut atâtea şi atâtea pentru cetăţeni!
Au lucrat, muncesc, se sacrifică şi, nu-i aşa, ne ridică nivelul de bunăstare, trai şi civilizaţie şi noi nu ştiam! Nu apreciam cum se cuvine grija şi respectul edililor faţă de noi.Unde mai găsim noi astfel de primari? Suntem nerecunoscători?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu