vineri, martie 15, 2013
Războiul câinilor comunitari cu oamenii
PERICOL public- Câinii turbaţi atacă Bucureştiul
În atenţia autorităţilor îndrituite:
“Legea” câinilor urbani, europeni şi un nou sport extrem ar revitaliza bugetul şi imaginea Capitalei.
Sutele, miile sau zecile de mii de câini fără stapân, conform recensamântului în premieră, al Autorităţii pentru Supravegherea Animalelor, sau sute de mii de câini comunitari nenumăraţi, după părerea multor bucureşteni, pun în peircol viaţa oamenilor din Bucureşti. Agresivi, posibil turbaţi, mai puţini paşnici, jigăriţi, înraiţi, bolnavi, înmulţiţi parcă peste noapte după o iarnă blândă, iubiţi sau urâţi, câinii comunitari au ajuns să atace şi ziua şi noaptea oamenii, punându-le sănătatea şi viaţa în pericol.
Protectorii şi profitorii de pe urma acestor câini fără stăpân, deveniţi pe zi ce trece un pericol public tot mai mare, pot face “excursii” la Spitalul de Boli Infecţioase “Matei Balş”, unde la camera de garda, atât la adulţi cât şi la copii, este un dute-vino, mai ceva ca la gară, al copiilor sau adulţilor cazuţi victime acestor câini agresivi-turbaţi, scăpaţi de sub control. Victime care vin la spital pentru ajutorul de urgenţă-vaccinarea anti tetanos şi anti rabică- precum şi pentru continuarea acestor tratamente care durează până la două săptămâni de la data ataculi canin.
Astfel, victimele haitelor de câini din Bucureşti sunt afectate nu doar fizic şi psihic, ci şi pe plan profesional, dar şi în viaţa socială. Mai mult, în special copii, dar şi unii adulţi rămân cu sechele toată viaţa, neputând uita atacul fiarelor urbane. Nenorocirea este că numărul victimelor canine este în creştere, nicidecum în scădere şi, din păcate, nu toţi cei atacaţi merg la spital pentru ajutor medical, ignorând leziunile ce le pun sănătatea şi viaţa în pericol.
Din cauza faptului că în ultima vreme, câinii urbani nu doar că sau înmulţit fără număr, nimeni nu-i poate număra, recensământul Autorităţii pentru Supravegherea Animalelor nefiind credibil nici pentru cei care l-au anunţat, ci au devenit şi foarte agresivi, unii fiind bolnavi, turbaţi, purtători de boli, conflictul dintre aceste patrupede şi victimele lor s-a acutizat. Acest conflict tinde să devină un adevărat război de care pe care, deoarece autorităţile menite să rezolve problema sunt ca şi inexistente. Faptic.
În aceste condiţii, victimele directe sau colaterale ale câinilor fără stăpân, pentru a-şi proteja copii sau propria persoană, tind să ia măsuri radicale împotriva acestui pericol public. Chiar cu riscul de a fi traşi la răspundere, ulterior, pentru faptele lor, dar sunt obligaţi să-şi apere integritatea fizic şi viaţa în faţa atacurilor canine. Este autoapărare.
Cât priveşte autorităţile care trebuie să rezolve această problemă din toate punctele de vedere, începând de la legislaţie şi până la punerea ei în practică, în teren a acesteia, lucrurile bat pasul pe loc. În afară de acest recensământ foarte puţin veridic, care nu aduce şi măsurile necesare ce se impun, singura stire aparent pozitivă este că Senatul a adoptat un proiect legislativ, prin care câinii fără stăpân vor fi eutanasiaţi doar dacă vor fi declaraţi bolnavi de către veterinari. Un fâs şi o bătaie de joc mai mare la adresa Bucureştiului, capitală europeană, nici că se putea.
Campania electorală pentru Primăria Capitalei s-a încheiat demult, s-au ales invinşii şi învingătorii. Cu toţii au avut în campania electorală, iar învingătorii şi în program, ca punct important rezolvarea problemei câinilor comunitari. Alegerile au trecut, aleşii au uitat de problema haitelor de câini urbani şi mai ales de protejarea sănătăţii şi vieţii bucureştenilor şi a persoanelor aflate în tranzit prin oraş, victime sau potenţiale victime ale patrupedelor.
Pe seama acestor animale nevinovate în fond, responsabilitatea revenind aleşilor, se fac însă, afaceri cu profituri deloc de neglijat, care vor ca problema câinilor să fie gestionată doar în măsura intereselor lor.
Cât priveşte victimele sau potenţialele victime ale câinilor comunitari, urbani, europeni, că maidanezi nu le pot spune, acestora nu le rămâne decât să fie cât mai vigilenţi, să-şi apere copii, familiile, pe ei înşişi de atacurile patrupedelor care au fost lăsate să facă legea în Bucureşti şi nu numai.
Să se războiască pentru viaţa lor, dacă pot şi dacă vor cu morile de vânt şi cu duşmanii canini agresivi şi turbaţi.
Deocamdată, sunt victime şi potenţiale victime.
Capitala europeană a României de azi poate fi campioană mondială la numărul mare al câinilor fără stăpân.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ar putea include în partea turistică a oraşului şi o ofertă destinată turiştilor străini iubitori de sporturi extreme. Bătaia sau alergatul pe stradă cu patrupedele bucureştene de fundul pantalonilor. Am fi unici în lume cu acest nou sport, ce numai spaniolii să se alerge cu taurii pe străzi.
Alergatul şi războiul câinilor cu locuitorii şi turiştii ar putea fi şi sport olimpic, ar contribui la bugetul şi imaginea Bucureştiului. Şi am fi şi unici în lume.
Şi aşa cred că suntem unici în lume, dacă ne aducem aminte că un om de afaceri japonez a fost omorât de câini chiar în faţa Guvernului României!
Paul Stan
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu