duminică, martie 31, 2013
Completul 7, 5, 3...arestaţi trebuie să trăiască!
În ultima vreme, au început să curgă reţinerile, arestările sau condamnările unor înalţi funcţionari din Justiţia română şi nu numai. Aproape saptamânal, sunt date comunicate, ştiri cu judecători, procurori, avocaţi sau alţi demnitari ai statului român pe numele cărora s-au emis mandate de reţinere, arestare sau au fost condamnaţi sub acuzaţii de trafic de influenţă, luare de mită, fals, uz de fals ori alte infracţiuni prevăzute în Codul Penal.
Astfel de ştiri constituie premiere pentru România, dacă ne uităm la ritmul şi numărul lor în creştere parcă, de la lună la lună. Ca cetăţean din mulţime, sunt surprins şi aproape neîncrezător în acelaşi timp, de faptul că infracţiuni de corupţie grave sunt atacate puternic, chiar dacă, sunt sigur, în raport cu realitatea şi dimensiunea corupţiei din ţara noastră, pare a fi o picătură într-un ocean. Dar tot este ceva decât nimic.
Măcar de ar continua direcţia pozitivă pe care pare să o fi apucat Justiţia română, fără să ne facem prea multe iluzii însă, deoarece mai este mult până departe. Interesele mafiote, de grup, individuale, corupţia, caracatiţa care au cuprins societatea românească sunt încă foarte puternice, prezente şi făcând jocurile în cele mai importante domenii de activitate: economică, politică, socială. În toate structurile importante care pot fi manipulate, controlate, corupte la toate nivelurile, în educaţie, sănătate...
Numai dacă ne uităm, ca simpli cetăţeni, la mulţi aleşi penali în parlament, demnitari urcaţi pe diferite fotolii de conducere mai mult sau mai puţin pregătiţi, dar de unde pot servi cât pot mai bine interesele mafiote. Cu toate acestea, dacă lucrurile vor continua, în ciuda oricăror piedici, de orice natură, să evolueze în sens pozitiv nu putem să nu ne gândim că până la expirarea actualeleor mandate parlamentare şi după, mulţi dintre aleşii actuali se vor găsi în boxa acuzaţilor de fapte de corupţie.
Problema corupţiei din România este o preocupare nu doar a marilor puteri din UE sau a SUA, ci începe să se vadă în rezultate şi din partea organelor abilitate din ţara noastră, menite să o combată. Se observă cât de cât, un uşor progres al justiţiei în atacul marii corupţii, chiar din sistemul propriu. De la nivel declarativ încep să se îndrepte lucrurile şi în plan faptic, acestea fiind demonstrate de condamnările unor foşti miniştri, judecători, procurori implicaţi în fapte de corupţie.
Până şi actualul premier, prin corpul de control pe care îl are la dispoziţie, a înaintat DNA 21 de sesizări, în urma cărora această instituţie a început cercetări şi a deschis dosare penale. Recent, chiar şi înalţi funcţionari din mamutul RADET au fost luaţi în colimator de DNA şi cercetaţi pentru fapte de corupţie.În sistemul de sănătate s+au produs descinderi, cercetari, reţineri şi întocmire de dosare penale.
Chiar şi SRI, prin vocea directorului său George Maior, a anunţat că „Problema corupţiei în administraţie, în justiţie a rămas o prioritate. Transmitem informaţii parchetelor pe această dimensiune. Anticipăm, pentru 2013, creşterea acestor riscuri în intensitate”-a mai avertizat şeful SRI. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat recent, că a avut discuţii cu unii politicieni, care i-ar fi sugerat anumite negocieri pe diverse dosare.
Corupţia în România continuă să fie extrem de puternică, iar suspiciunile de corupţie, ca să nu zic faptele, dosarele, acţiunile mai mult sau mai puţin la vedere, sunt la ordinea zilei.
Dacă un cetăţean oarecare are curiozitatea să se uite pe declaraţiile de avere ale unor demnitari sau magistraţi ori funcţionari ai statului este imposibil să nu-şi pună întrebări de genul-De unde au atâţia bani, vile de lux, case de vacanţă, terenuri, autoturisme de lux, bijuterii? Când au avut timp să strângă atâta avere şi cum au făcut, că din muncă cinstită mulţi români ajung să facă foamea, unii dintre ei mai naivi, ca să nu zic altfel, devenind mase de manevră pentru obţinerea voturilor mult râvnite de intrare în Parlament, în administraţia locală.
Păi cum să ajungă sus, în funcţii, altfel, indivizi suspecţi sau chiar condamnaţi pentru fapte de corupţie să facă legile în Parlament, când ei pe lângă că sunt penali, habar nu au cu ce se manâncă politica, nu ştiu cum funcţionează mecanismele de elaborare a legilor, nu cunosc domeniile de activitate pentru care trebuie să legifereze. Ce aşteptări să aibă cetăţenii, opinia publică, votanţii de la aceşti parlamentari, mulţi dintre ei votaţi chiar de către cei care îi contestă acum.
Uitându-mă, întâmplător, pe site-ul oficial al Justiţiei, deschizând o listă de şedinţe a unei judecătorii de provincie nu am putut să nu rămân uimit de anunţurile publice de genul „Completul cu 7 arestaţi; Completul cu 5 arestaţi”.
Privind şi câteva declaraţii de avere ale magistraţilor, unde impresionează unele averi ale unor magistraţi mai strângători, aproape de neimaginat pentru simpli truditori-votanţi de seara până dimineaţa- pentru supravieţuirea lor şi a familiilor lor, coroborând aceste averi cu ultimele arestări şi condamnări ale unor judecători corupţi nu poţi să nu te gândeşti, să nu aştepţi ca pe viitor alţi magistraţi corupţi să apară în faţa completelor de „n” arestaţi.
Dacă lucrurile vor continua şi vor fi lăsate să se mişte corect în direcţia unui act de justiţie drept, imparţial, este imposibil ca pe viitor, în viitorul apropiat să nu mai aflăm de cercetarea, reţinerea, arestarea sau condamnarea unor magistraţi, procurori, demnitari sau alţi înalţi funcţionari publici pentru fapte de corupţie. Aşteptăm ştiri proaspete în acest sens, Justiţia română dând mici semne de resuscitare, în ciuda faptului că se dau bătălii extraordinare, la niveluri înalte pentru controlul ei. Bătălia pentru o justiţie dreaptă este la început, important este ca aceasta să şi continuie.
Recent, în Republica Moldova, la Chişinău, conform siteului Unimedia, pe străzi au fost afişate panouri cu chipurile celor mai corupţi judecători din această ţară. Ce s-ar întâmpla dacă şi în România cineva ar afişa public fotografii cu cei mai corupţi magistraţi români?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu