luni, septembrie 12, 2016

Politica școlii trebuie să fie una singură


Vreau, nu vreau- Manifest pentru școala secolului XXI
Mai întâi, le spun mult succes tuturor școlarilor care încep școala astăzi.
Dragi școlari,
Vreau să vă spun că și eu am copii la școală, astfel că sunt direct interesat de ceea ce se întâmplă în sistemul de educație națională. Chiar dacă nu aveam copii la școală, tot eram interesat de acest domeniu vital pentru viitorul României.
Ca de obicei și anul acesta, ca în fiecare an, am auzit bla,bla-urile neinteresante pentru nimeni, cu atât mai mult neinteresante pentru elevi, oamenilor politici, începând cu președintele țării în exercițiu și terminând cu primarii de commune, politicieni mărunți, dar cu o mare importanță pentru bunul sau răul mers al școlii din localitățile pe care le păstoresc. Bla, bla-uri continuate de funcționari înalți ai Ministerului Educației, inspectoratelor școlare județene, bla, blau-rile directorilor, acompaniate de busuiocul și bla, blau-rile preoților prezenți la ceremoniile de deschidere. Evident, nu a lipsit nici bla, bla-ul Preafericitului Daniel, Patriarhul BOR, care, în loc de bla, bla, bla-uri mai bine ar  face un inventar și triere a celor care predau religie în școli, că mare e grădina Domnului și la catedra de ortodoxie școlară.
Să lăsăm aceste bla, bla, bla-uri de conjunctură, că nu țin loc de neajunsurile din sistemul de educație națională. Mâine, lucrurile vor fi la fel în cenușiul vieții elevilor.
Dragi școlari,
Vă doresc să aveți parte de toate condițiile normale și decente pentru a învăța într-o țară civilizată, europeană-ceea ce sigur, vă dezamăgesc din păcate, dar nu pot să vă mint ca politicienii, nu o să se întâmple curând.
Vă doresc să aveți parte nu doar de condiții materiale, de infrastructură și dotările necesare educației, ci să aveți parte și de dascăli care își iubesc meseria, sunt dedicați profesiei lor, pun pasiune, suflet, dragoste, sunt pregătiți profesional și la curent cu tot ce este nou în domeniu, autodidacți, adaptați cerințelor unui învățământ modern. Dascăli care fac sacrificii personale în nobila misiune de învățare și modelare a viitorului acestei țări.
Școala trebuie să facă o singură politică-Politica Educației Naționale

Nu vreau să mai aveți parte de dascăli neprofesioniști, nepregătiți, amatori, neimplicați și neinteresați de misiunea și profesia lor.
Nu vreau să mai aveți parte de dascăli falși, interesați doar de șpăgi și meditații pe bani, de afaceri în școli.
Nu vreau să mai aveți parte de profesori și directori de școli numiți pe criterii politice sau neprofesionale.
Nu vreau să mai aveți parte de profesori implicați în politică partidică, de grup și interese mafiote.
Nu vreau să mai aveți parte de edili nemernici care doar fură în loc să-și îndeplinească datoria, obligația legală și morală de a asigura toate condițiile materiale necesare unui învățământ în condiții decente.
Nu mai vreau dascăli cu mâna întinsă la părinți și nici dascăli preș pentru politicieni.
Nu mai vreau părinți strângând bani prin școală, pe la poartă, pentru ca odraslele lor să poată învăța în condiții decente la clasă.
Nu mai vreau părinți care să dea șpagă și atenții profesorilor pentru note mai mari făcute cadou copiilor lor. Notele de 10 date pe atenții nu îi fac mai educați, mai deștepți pe elevii care le primesc fără să învețe. Dimpotrivă, notele primite fără muncă, pe bani sau cadouri, le aduc mari deservicii elevilor care le primesc.
Nu mai vreau dascăli manipulați politic, scoși în stradă de interese oneroase.

Nu mai vreau ca firme, afaceriști oneroși, penali să mai profite fără nici un fel de scrupule de programele gen Cornul și laptele, de programul, ca și inexistent până în acest an, de distribuție a merelor în școli sau alte proiecte și programe finanțate de la bugetul de stat și Uniunea Europeană, pentru a se îmbogăți.

Vreau transparență, profesionalism, implicare și dedicare în școlile românești.
Vreau ca directorii de școli și profesorii să ocupe posturile pe criterii exclusiv profesionale.
Vreau responsabilitate socoteală din partea celor care gestionează bunul mers al școlii.
Vreau transparența completă a cheltuirii banilor publici în sistemul de educație națională.
Vreau siguranță și securitate pentru toți elevii.
Vreau o mai multă implicare și interes al elevilor și profesorilor pentru școală.
Vreau o salarizare pe criterii de performanță pentru dascăli.
Vreau scoaterea din sistem a dascălilor incompetenți, corupți, șpăgari, neinteresați de această nobilă profesie, Locul lor nu este în învățământ.
Vreau o implicare mai mare și serioasă a societății, a comunităților în relația cu administrațiile locale, școlile și instituțiile responsabile în domeniu pentru crearea unui învățământ de calitate.

Dragi școlari,
Vă doresc să aveți parte de un învățământ la nivelul secolului XXI, ceea ce nu o să se întâmple peste noapte, ci pas cu pas și cu eforturi comune din partea tuturor factorilor implicați și responsabili, inclusiv din partea părinților, dar mai ales din partea voastră, Învățând!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu