marți, decembrie 29, 2015

Amenințările viitorului


Motto: ”Bucuroși le-om duce toate, de-o fi pace sau război!”

Nici Nostradamus, nici Baba Vanga, nici Mama Omida, nici clarvăzătorul/clarvăzătoarea Cutare, nici prezicătorul/călugărul/sfântul Nu știu care sau alți diverși guru ai viitorului, care apar zilnic și sunt preluați ca adevăruri absolute, citați pe nemestecate, neverificate de presa senzaționalistă românească sau de aiurea nu pot spune cu certitudine ce ne va aduce anul nou, 2016.

Lăsând la o parte fantasmagoriile, la o primă analiză asupra realităților trăite, oricât de superficială ar fi, privind mersul lucrurilor, nu putem să ne facem că nu vedem riscurile, amenințările și îngrijorările anului nou care vine, 2016, pentru România.

În ultimii ani, aproape că a devenit un clișeu să spui că trăim sau intrăm în cel mai crucial an, că suntem amenințați și trebuie să facem față permanent la noi și importante provocări. Am ajuns să ne întrebăm retoric, ce an a fost și va fi cel mai important pentru români și țara noastră:

2014 când au fost alegeri europarlamentare, prezidențiale?

2015 când în România s-a înregistrat un eveniment tragic nemaivăzut, soldat cu zeci de morți și răniți, când s-au reținut arestat și eliberat cei mai mulți corupți la nivel înalt; când legiuirea Parlamentului a decis că unii români sunt mai speciali decât alții, hotărând privilegii speciale; când un guvern debil sub conducerea ”marelui” om politic și premier Ponta ne-a făcut ”mândri că suntem români„ prin nivelul la care au adus corupția; când s-a instalat aproape forțat un guvern de tehnocrați; când s-a impus mai mult ca niciodată și s-a conștientizat, în sfârșit, la nivelul maselor, sintagma ”Corupția ucide!”; când bătălia pentru țară a fost una pe viață și pe moarte?

2016, anul viitor, când vom avea alegeri parlamentare și locale?

Evident, retrospectiva și analiza anului care se încheie sunt necesare, iar aici mă refer la politicienii, guvernanții și demnitarii care hotărăsc destinele a zeci de milioane de oameni, soarta unei țări întregii, făcute fără obiectivitate și mai ales fără măsurile de viitor care se impun, ținând cont de realitățile existente, va semăna nu doar cu o frecție la un picior de lemn, ci cu agravarea afecțiunii și la pierderea piciorului. De aceea, importanța retrospectivei, analizei cu sânge rece și a măsurilor corecte și curajoase sunt lucruri esențiale pentru România și români nu doar în anul care vine, ci și pentru următorii ani.

În plan intern, realitatea anilor trecuți și a anului 2015, a revelat probleme extrem de importante și grave:

 Corupția în creștere în ciuda activității organelor abilitate, a Justiției, care s-a dovedit ea însăși infiltrată de acest fenomen din interior, dovadă numărul mare de magistrați, procurori, polițiști sau alți oameni din sistem acuzați de acte de corupție. Corupția generează numeroase alte probleme grave, cancerizând continuu societatea românească în toate domeniile de activitate. Corupția este un factor de risc major nu doar în interior, ci și în exterior, amenințând securitatea națională.

Lupta împotriva acestui flagel este cu atât mai esențială cu cât de succesul sau insuccesul ei depinde soarta acestei țări, iar în acest moment și în anul care vine, pe lângă eforturile interne, aliatul cel mai important, declarat, care ne sprijină cel mai mult este și va fi SUA. Pe lângă alte câteva state occidentale, care însă, sunt mai puțin implicate, oferindu-ne sprijin mai mult la nivel declarativ. SUA prin diplomații ei de la București și nu numai și-au anunțat sprijinul puternic pentru actualul guvern de tehnocrați, condus de Dacian Cioloș. Din păcate, la ora actuală, SUA este singurul aliat care ne garantează nu doar lupta împotriva corupției, ci și apărarea națională în fața amenințărilor externe.

Amenințări externe venite în 2015, mai mult ca oricând, din partea Rusiei, care, după părerea mea, a declanșat un război informațional și de propagandă de amploare în România. Cu o strategie extrem de agresivă la adresa țării noastre, Rusia lui Putin acționează intens în țara noastră, pe lângă listele cunoscute și necunoscute de prieteni români, foști, actuali sau viitori demnitari înalți ai statului român, pe fondul corupției generalizate, construind și racolând continuu noi oameni, din diverse domenii de activitate ale societății românești. Declanșate în aparență, de scurt timp, războiul informațional, propaganda și strategia ”Marelui prieten” de la răsărit, dau roade neașteptat de repede în România.

Strategie care pare să se bazeze și pe crearea de enclave etnice și teritorii autonome într-o zonă sensibilă din toate punctele de vedere, Transilvania. Strategie care include și controlează la prima vedere, și problema Republicii Moldova, un pion important pe tabla de șah rusească, după crearea haosului ucrainean.

Pe lângă această amenințare tradițională, permanentă pentru țara noastră, dar intensificată și dusă la cote fără precedent în ultimul timp, amenințări noi au apărut la adresa statului român. Astfel, realitățile din Orient și mai ales, evenimentele, atacurile din Europa, au atras riscuri și amenințări teroriste, în premieră și asupra României. Acestea nu mai sunt doar lucruri auzite și văzute la alții, ci pot deveni acțiuni concrete și tragice pentru cetățenii români chiar pe teritoriul țării lor, nu doar în străinătate, dacă nu sunt tratate adecvat și eficient de către autorități. Riscurile și amenințările teroriste sunt lucruri extrem de serioase, completate și de problema refugiaților, dar și de un curent antiislamic generat în ultimul an, în societatea românească.

Mai ales că avem o anumită comunitate de cetățeni români de religie musulmană cu care am conviețuit pașnic până acum, precum și numeroși rezidenți, afaceriști, infractori, oameni aflați în tranzit, refugiați sau emigranți, extremiști sau nu, de aceeași religie, proveniți din țările unde statul islamic și influența acestuia este foarte puternică.

După cum constatăm, riscurile, amenințările, problemele, îngrijorările și provocările anului nou și a următorilor ani sunt extrem de reale, de luat în seamă și tratate cu importanța cuvenită, pot hotărâ într-un timp extrem de scurt, soarta României, dar și a românilor, oriunde s-ar afla aceștia în lume. Iar aceste aspecte enumerate mai sus sunt doar o foarte mică parte din problemele cu care ne confruntăm.

De aceea, mai mult ca oricând, putem spune că  vom avea din nou un an crucial, care nimeni nu știe ce viitor ne va rezerva. Trebuie însă,să fim optimiști, să privim cu încredere înainte, esențial, să ne implicăm total pentru a ne construi singuri viitorul pe care ni-l dorim. Și cum românii au știut să supraviețuiască în condiții extrem de vitrege, și acum, sunt sigur că vor ști să-și ia soarta în mâini și să răzbească peste provocările anului nou, oricare ar fi acestea, interne, externe sau de altă natură.

2016 poate fi un mare pas înainte pentru toți românii și pentru România. Să aveți un an nou fericit și să ne vedem, auzim, citim la anul, sănătoși.

”Bucuroși le-om duce toate, de-o fi pace sau război!”

marți, decembrie 08, 2015

Americanii ne învață cum putem lupta împotriva corupției


”Corupţia ne afectează pe toţi: iată cum putem lupta împotriva ei

SUA sunt tot mai mult interesate de lupta împotriva corupției în Europa de Est și Centrală, iar acest lucru se manifestă nu doar la nivel declarativ, ci și în practică. Parteneriatele americane privind combaterea corupției sunt extinse de asemenea, în spațiul fostelor republici sovietice caucaziene, baltice, precum și în țări africane ori asiatice. Asistența și cooperarea internațională pe care SUA le desfășoară au o dimensiune internațională, lupta împotriva corupției fiind un angajament fără frontiere, care, în ultimul timp, a început să dea rezultate concrete.

 Luis E. Arreaga, asistent principal adjunct al secretarului de stat pentru aplicarea legii şi combaterea traficului internaţional cu narcotice, a transmis un mesaj în acest sens.
Mesajul și observațiile demnitarului american sunt concludente și încurajatoare în același timp:

            ”Aşa cum mulţi dintre dumneavoastră, cei care citiţi aceste rânduri, ştiţi cu siguranţă, oamenii de afaceri se confruntă adesea cu provocări dificile, aparent imposibil de depăşit în încercarea de a asigura nu doar prosperitatea, ci şi supravieţuirea afacerii lor. În calitate de diplomat, multe persoane mi-au spus că eliminarea corupţiei este o provocare imposibilă. Deşi eradicarea unei practici care a afectat civilizaţia de la începuturile sale este poate imposibilă, cred că nivelul la care corupţia afectează oamenii, reduce credibilitatea instituţiilor şi blochează afacerile poate fi redus semnificativ.

Corupția se poate combate

            ”Reprezentanţii mediului de afaceri cunosc în mod direct povara corupţiei. Din cauza ei există infrastructură şi produse de proastă calitate, care pun în pericol siguranţa. Corupţia subminează credibilitatea instanţelor civile şi penale. Ea permite actorilor negativi, de la birocraţi necinstiţi până la grupuri infracţionale organizate violente sau chiar terorişti, să capete influenţă.
            Ţările în care corupţia înfloreşte au economii cu o creştere mai lentă şi se confruntă cu grave probleme infracţionale. Cetăţenii acestora sunt dezamăgiţi de guverne, iar reputaţia internaţională a ţărilor are de suferit. Corupţia împiedică inovaţia şi scade competitivitatea şi eficienţa mediului de afaceri.

            ”Fără îndoială, pentru a avea succes în lupta împotriva corupţiei va fi nevoie de măsuri substanţiale în plan naţional şi internaţional care să asigure progresul pe care companiile, ţările şi cetăţenii acestora îl merită şi la care au dreptul. În luna noiembrie, am reprezentat Statele Unite ale Americii la Convenţia ONU împotriva Corupţiei (UNCAC) la Sankt Petersburg. Acolo am colaborat cu Rusia şi peste 160 de ţări pentru a propune, discuta şi adopta măsuri practice de luptă împotriva corupţiei.

            ”Pentru ca aceste naţiuni să prospere întru totul, ele trebuie nu doar să aplice în totalitate standardele privind lupta împotriva corupţiei şi transparenţa, ci şi să permită societăţii civile să-şi îndeplinească importantul şi adecvatul rol de asigurare a integrităţii autorităţilor şi sporire a transparenţei, în beneficiul cetăţenilor. Luarea acestor măsuri va asigura nu doar adoptarea de legi corespunzătoare, ci şi aplicarea şi respectarea lor de către poliţie şi instanţe şi faptul că societatea civilă va avea permisiunea de a-i prezenta public pe cei care nu aderă la aceste standarde.”

Progrese anticorupţie în ţările partenere

            ”Guvernul estonian îşi valorifică experienţa în e-guvernare şi securitate cibernetică pentru dezvoltarea de proiecte de asistenţă destinate combaterii corupţiei şi sporirii transparenţei în Ucraina, Republica Moldova, Republica Kârgâză, Uzbekistan, Georgia, Belarus, Palestina, Tunisia şi Afganistan. Estonia a fost un partener eficient al SUA în mai multe iniţiative, inclusiv într-un proiect de îmbunătăţire a capacităţii de e-guvernare în Ucraina, care vizează corupţia, şi care a fost co-finanţat prin Emerging Donor Challenge Fund al Guvernului SUA. Aşa cum a declarat adesea preşedintele Estoniei, Toomas Hendrick Ilves, „nu poţi mitui un computer”.

”În luna ianuarie, Ministerul de Interne al Ucrainei a început să creeze o nouă forţă de poliţie, ca prim pas în eforturile de reformare a întregii ţări. Două mii de recruţi au fost selectaţi din peste 33.000 de candidaţi. Recruţii au fost pregătiţi să acţioneze în cazuri de trafic de persoane şi violenţă domestică, probleme cu atât mai presante acum, ca urmare a situaţiei din Ucraina. Instructori din cadrul forţelor de poliţie din Ohio, Nevada şi California au susţinut timp de o lună sesiuni de pregătire practică cu noii recruţi, inclusiv în tactici de patrulare, comunicare şi sporire a receptivităţii la nevoile cetăţenilor. Tinerii ofiţeri s-au angajat să refuze mita, care în trecut a afectat reputaţia poliţiei ucrainene, instituţie identificată drept una dintre cele mai corupte din sectorul serviciilor publice. ”

”Aplaudăm, de asemenea, măsurile luate recent de Ungaria pentru reducerea fraudei fiscale şi sporirea transparenţei. Însă mai sunt multe de făcut. Conform unui recent studiu al Transparency International, corupţia afectează un procent ridicat din proiectele de dezvoltare finanţate din fonduri europene în Ungaria, ceea ce reduce semnificativ impactul benefic pe care aceste investiţii l-ar putea avea asupra economiei şi societăţii maghiare. Deşi s-au semnalat multe cazuri de corupţie în rândul reprezentanţilor instituţiilor statului, nici un demnitar nu a fost încă pus sub urmărire penală sau tras la răspundere pentru aceste infracţiuni.

Victimele corupției sunt în principal oamenii de rând și comapaniile

”Nu doar guvernele trebuie să acţioneze. Cei mai afectaţi de corupţie sunt reprezentanţii companiilor şi oamenii de rând. Ei sunt cei care folosesc produse defecte, care plătesc mită pentru servicii de bază şi cărora nu li se face dreptate atunci când solicită acest lucru. Prin urmare, credem că societatea civilă, care include, dar nu se limitează la organizaţiile non-guvernamentale, are de îndeplinit un rol cheie. Credem că reprezentanţii societăţii civile trebuie să fie observatori în cadrul Convenţiei ONU împotriva Corupţiei şi al grupurilor de lucru ale acesteia, dar şi participanţi activi la iniţiativele anticorupţie, pe măsură ce elaborăm, punem în aplicare şi urmărim progresul stabilirii de reguli globale în eforturile de limitare a corupţiei.

”Alături de o monitorizare serioasă a aplicării acestor reguli şi standarde, este nevoie de o capacitate robustă de a trage la răspundere şi a-i pune sub urmărire penală pe cei corupţi şi este nevoie ca bunurile obţinute în mod ilicit să fie returnate, în cea mai mare măsură posibilă, victimelor actelor de corupţie.
Pentru a elimina din rădăcină corupţia avem nevoie de o dublă abordare: autorităţile trebuie să-i urmărească în justiţie pe cei corupţi, de la demnitari până la micii funcţionari, iar societatea civilă trebuie să funcţioneze liber, pentru a schimba atitudinile, de la cele ale cetăţenilor de rând până la cele ale demnitarilor.”

”Aceste lucruri sunt raţionale, iar astăzi, de Ziua Internaţională de Luptă împotriva Corupţiei, ne reamintim că trebuie să acţionăm chiar acum.

Corupţia este o problemă extrem de amplă, iar beneficiile reducerii efectelor sale negative sunt la fel de mari. Stă în puterea noastră să încercăm şi le datorăm acest lucru firmelor, ţărilor, guvernelor noastre, şi, mai presus de toate, cetăţenilor noştri.

Luis Arreaga este principal asistent adjunct al secretarului de stat pentru aplicarea legii şi combaterea traficului internaţional cu narcotice, precum şi fost Ambasador al SUA în Islanda.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Corupţiei, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Marii Britanii în România, Camera de Comerţ Americană în România, Camera de Comerţ şi Industrie România-Marea Britanie şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative organizează, pe 9 decembrie, 2015, un eveniment dedicat legislaţiei anti-mită, organizat la sediul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).