luni, august 10, 2015

Poliția Română combate infracționalitatea europeană prin SIRENE


Cooperare polițienească internațională

Poliţia Română colaborează cu organismele de aplicare a legii din celelalte state şi este conectată permanent la canalele de cooperare poliţienească internațională.

În prima jumătate a anului, prin intermediul SIRENE, Poliţia Română și partenerii din celelalte state Schengen au prelucrat aproape 3.300 de rezultate pozitive  referitoare la persoane urmărite în baza unor mandate europene de arestare, persoane dispărute sau căutate pentru participarea la o procedură judiciară ori obiecte căutate pentru confiscare sau indisponibilizare.

Serviciul SIRENE asigură, din decembrie 2010, schimbul de informații suplimentare la semnalările introduse de Statele Membre sau asociate Schengen în Sistemul de Informații Schengen. Acest sistem informatic a fost creat ca un instrument de compensare a eliminării controalelor la frontierele interne dintre statele membre, facilitând astfel identificarea persoanelor sau obiectelor semnalate într-un spațiu lipsit de frontiere interne.

Poliţiştii serviciului valorifică, în timp real, informațiile operative și furnizează datele necesare pentru organizarea  și desfășurarea misiunilor de predare/extrădare a persoanelor urmărite depistate.

Activitatea serviciului vizează informațiile suplimentare aferente semnalărilor privind persoane urmărite în baza unor mandate europene de arestare, persoanelor dispărute sau căutate pentru participare la o procedură judiciară ori obiecte căutate pentru confiscare sau indisponibilizare.

Alături de schimbul de informații privind semnalările SIS (Sistemul Informatic Schengen), prin intermediul serviciului se face şi schimbul de informații privind solicitările autorităților române sau străine de supraveghere sau urmărire transfrontalieră.
 În primele 6 luni ale acestui an, în ceea ce priveşte schimbul de date și informații referitoare la persoane căutate în vederea predării sau extrădării în baza mandatului european de arestare, persoane dispărute şi persoane care fac obiectul unor proceduri judiciare, au fost prelucrate 3.279 de rezultate pozitive la semnalările românești și străine.
 Activităţile desfăşurate în primul trimestru 2015 s-au concretizat în soluţionarea cu succes a unor cazuri importante, ca urmare a schimburilor de informații efectuate între Biroul SIRENE Național și Birourile SIRENE omoloage.

Urmărit internațional, depistat de polițiștii români

Poliţiştii din județul Mureş au pus în executare un mandat european de arestare emis de autorităţile din Danemarca pe numele unui bărbat, pentru săvârşirea de infracţiuni economice.
La data de 6 august a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au depistat în comuna Ibăneşti un bărbat, de 52 de ani, din comuna Albeşti, judeţul Constanţa, urmărit internaţional.
Pe numele acestuia, autorităţile judiciare din Danemarca au emis un mandat european de arestare, pentru săvârşirea unor infracţiuni economice, prin care ar fi cauzat statului danez un prejudiciu în valoare de 8.514.068 DKK.
Pentru depistarea bărbatului, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Acesta a fost reţinut, urmând a fi demarate procedurile de predare către autorităţile daneze.