marți, august 18, 2015

Armata Americană defilează prin Europa


Tancuri și echipament de artilerie ale Infanteriei Marine a SUA vin în sprijinul operațiunilor militare desfășurate pe timp de criză




STUTTGART, Germania (17 august 2015) –  Infanteria Marină a SUA are acum tancuri, artilerie şi vehicule blindate uşoare de recunoaştere în Europa, pentru a susţine aliaţii NATO şi partenerii internaţionali.

Armamentul greu a sosit la Bremerhaven, în Germania, duminică, şi urmează să ajungă în Bulgaria. Tancurile, echipamentul de artilerie şi vehiculele blindate uşoare de recunoaştere vor fi încărcate în trenuri şi transportate prin întreaga Europă, demonstrând capacitatea aliaţilor şi partenerilor noştri internaţionali de a transporta echipament greu prin regiune, pentru a sprijini operaţiuni militare desfăşurate pe timp de criză.

Folosind acest echipament, infanteriştii marini se vor antrena alături de unităţile mecanizate ale aliaţilor şi partenerilor, sporind capacităţile tuturor de folosire a armelor întrunite şi a tacticilor anti-blindaj. Însoţite de peste 160 de infanterişti marini, tancurile, echipamentul de artilerie şi vehiculele blindate uşoare de recunoaştere reprezintă Compania de Arme Întrunite. Unitatea va face parte din Black Sea Rotational Force, însă va avea sediul la Poligonul Novo Selo din Bulgaria.

„Transportarea de echipament armat al Infanteriei Marine a SUA în regiunea Mării Negre a îmbunătăţit comunicarea şi coordonarea cu forţele aliate şi partenerii”, a declarat locotenent-colonel John Sattely, director logistic al Corpului de Infanterie Marină a SUA în Europa şi Africa. „Drept rezultat al acestei colaborări şi coordonări, diversele agenţii şi organizaţii implicate se cunosc reciproc, în loc să afle una de existenţa alteia după ce se petrece o criză.”

The Black Sea Rotational Force este o forţă rotaţională reprezentată de infanterişti marini şi marinari, capabilă să participe la o gamă variată de operaţiuni militare din zona de responsabilitate a Comandamentului SUA din Europa. The Black Sea Rotational Force are sediul la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, în România.



luni, august 10, 2015

Poliția Română combate infracționalitatea europeană prin SIRENE


Cooperare polițienească internațională

Poliţia Română colaborează cu organismele de aplicare a legii din celelalte state şi este conectată permanent la canalele de cooperare poliţienească internațională.

În prima jumătate a anului, prin intermediul SIRENE, Poliţia Română și partenerii din celelalte state Schengen au prelucrat aproape 3.300 de rezultate pozitive  referitoare la persoane urmărite în baza unor mandate europene de arestare, persoane dispărute sau căutate pentru participarea la o procedură judiciară ori obiecte căutate pentru confiscare sau indisponibilizare.

Serviciul SIRENE asigură, din decembrie 2010, schimbul de informații suplimentare la semnalările introduse de Statele Membre sau asociate Schengen în Sistemul de Informații Schengen. Acest sistem informatic a fost creat ca un instrument de compensare a eliminării controalelor la frontierele interne dintre statele membre, facilitând astfel identificarea persoanelor sau obiectelor semnalate într-un spațiu lipsit de frontiere interne.

Poliţiştii serviciului valorifică, în timp real, informațiile operative și furnizează datele necesare pentru organizarea  și desfășurarea misiunilor de predare/extrădare a persoanelor urmărite depistate.

Activitatea serviciului vizează informațiile suplimentare aferente semnalărilor privind persoane urmărite în baza unor mandate europene de arestare, persoanelor dispărute sau căutate pentru participare la o procedură judiciară ori obiecte căutate pentru confiscare sau indisponibilizare.

Alături de schimbul de informații privind semnalările SIS (Sistemul Informatic Schengen), prin intermediul serviciului se face şi schimbul de informații privind solicitările autorităților române sau străine de supraveghere sau urmărire transfrontalieră.
 În primele 6 luni ale acestui an, în ceea ce priveşte schimbul de date și informații referitoare la persoane căutate în vederea predării sau extrădării în baza mandatului european de arestare, persoane dispărute şi persoane care fac obiectul unor proceduri judiciare, au fost prelucrate 3.279 de rezultate pozitive la semnalările românești și străine.
 Activităţile desfăşurate în primul trimestru 2015 s-au concretizat în soluţionarea cu succes a unor cazuri importante, ca urmare a schimburilor de informații efectuate între Biroul SIRENE Național și Birourile SIRENE omoloage.

Urmărit internațional, depistat de polițiștii români

Poliţiştii din județul Mureş au pus în executare un mandat european de arestare emis de autorităţile din Danemarca pe numele unui bărbat, pentru săvârşirea de infracţiuni economice.
La data de 6 august a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au depistat în comuna Ibăneşti un bărbat, de 52 de ani, din comuna Albeşti, judeţul Constanţa, urmărit internaţional.
Pe numele acestuia, autorităţile judiciare din Danemarca au emis un mandat european de arestare, pentru săvârşirea unor infracţiuni economice, prin care ar fi cauzat statului danez un prejudiciu în valoare de 8.514.068 DKK.
Pentru depistarea bărbatului, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Acesta a fost reţinut, urmând a fi demarate procedurile de predare către autorităţile daneze.