joi, iunie 11, 2015

Plan ”soft power” european în fața Rusiei


 Uniunea Europeană dorește monitorizarea finanțării de către Rusia a organizațiilor și partidelor politice europene


Oficial, Rusia nu mai este un partener strategic al UE


Parlamentul European intenționează să ia măsuri împotriva partidelor extremist și radicale și să stopeze influența rusă în rândul instituției europene.


UE trebuie să reevalueze critic relațiile sale cu Rusia, profund afectate de încălcarea deliberată de către Rusia a principiilor democratice, valorilor fundamentale și dreptului internațional, prin actele sale de violența și destabilizarea vecinilor săi, au spus deputații miercuri. UE trebuie sa creeze acum un plan de urgență bazat pe puterea necoercitivă ("soft power") pentru a contracara politicile agresive și care conduc la dezbinare duse de Rusia, au anunțat europarlamentarii.

"Prin agresiunea împotriva Ucrainei și anexarea Crimeei, conducerea Rusiei a adus relațiile noastre într-un punct critic. Depinde de Kremlin să decidă acum, ce cale va alege - cooperare sau o și mai mare înstrăinare", a spus raportorul PE, Gabrielius Landsbergis (PEE, LT). "Sunt convins că poporul rus, ca noi toți de altfel, dorește pace și nu razboi. Însă o schimbare în Rusia nu poate veni decât din interior. Între timp, trebuie să transmitem un mesaj puternic celor care conduc Rusia, că suntem uniți cu victimele agresiunii lor și cu cei care susțin valorile pe care a fost construită UE", a mai spus el.

Rezoluția a fost votată cu 494 de voturi la 135 și 69 de abțineri.

Este "o prioritate absolută" că statele membre trebuie să își păstreze unitatea în contextul anexării ilegale de către Rusia a Crimeei și a implicării sale directe în războiul din Ucraina, au arătat deputații, cerând statelor membre să se abțină de la orice acorduri bilaterale cu Rusia care ar putea afecta această unitate. Pentru a asigura solidaritatea între statele membre, trebuie creată rapid o Uniune Europeană a Energiei robustă, bazată pe reguli, au mai adaugat deputații.

Faceți mai mult împotriva propagandei ruse


Parlamentul cere Comisiei să rezerve fonduri adecvate, fără întârziere, pentru proiecte concrete de contracarare a propagandei și dezinformării ruse în interiorul UE și în străinatate, precum și să programeze "o asistență financiară mai ambițioasă" pentru societatea civilă din Rusia. Deputații europeni își exprimă îngrijorarea privind deteriorarea drepturilor omului și a statului de drept din Rusia și cer continuarea sprijinului UE pentru apărătorii drepturilor omului din această țară.

Stoparea interferenței Rusiei în democrațiile internaționale

Aleșii europeni sunt alarmați de faptul că Rusia se poziționează ca un rival al comunității democratice internaționale și al ordinii bazate pe lege, sprijinind și finanțând partide extremiste și radicale din UE. Deputații cer Comisiei și statelor membre să creeze un mecanism coordonat de monitorizare a asistenței financiare, politice sau tehnice oferite de Rusia partidelor politice și altor organizații din UE și de evaluare a influenței Rusiei asupra vieții politice și opiniei publice. Comisia ar trebui să facă propuneri legislative care să asigure transparența totală a fondurilor politice și a finanțării partidelor politice din UE de către entități din afara Uniunii.

Lista neagră a Rusiei este "contraproductivă"

Rezoluția condamnă și lista neagră "arbitrară" a Rusiei care interzice unui număr de 89 de politicieni și oficiali UE să intre pe teritoriul său, considerand-o o încălcare a dreptului internațional, o violare a standardelor universale și un obstacol în calea transparenței. Acest act este "contraproductiv și în detrimentul canalelor de comunicare și așa destul de slabe", regretă deputații, subliniind că persoanele de pe listă ar trebui informate despre motive și ar trebui să aibă dreptul la un apel în fața unui tribunal independent.

Relații constructive - necesare pe termen lung

Deputații europeni consideră că, pe termen lung, este dezirabilă o relație constructivă și predictibilă între UE și Rusia, în beneficiul reciproc, dar subliniază că reluarea cooperării poate avea loc doar dacă Rusia respectă integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, inclusiv Crimeea, implementează acordurile de la Minsk în totalitate și oprește activitățile militare și de securitate, cu efect destabilizator, de la granițele UE.

Situația strategică și militară în Marea Neagră după anexarea ilegală a Crimeei

Într-o rezoluție separată, redactată de Ioan Mircea Pascu (S&D, RO) și aprobată joi, 11 iunie a.c., Parlamentul European subliniază situația complexă strategică și militară la Marea Neagră și susține că sancțiunile UE împotriva Rusiei ar trebui să fie în continuare legate de implementarea acordurilor de la Minsk. Realitatea strategică din zona Mării Negre, unde Rusia a lansat un proces de militarizare pe termen lung, necesită o gestionare responsabilă din partea UE, se mai arată în text, care cere și continuarea politicii de descurajare ca parte a reasigurării strategice necesare pentru membrii estici ai NATO și UE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu