marți, august 12, 2014

Normalitatea Justiției și anormalitatea ”plimbării pentru libertate”

”Oamenii speciali” din anturajele puterii, care au adus diverse și importante servicii aleșilor, făcând lucrurile murdare din campanie se cred un fel de eminențe cenușii, păpușari, manipulatori și atotputernici cu mare greutate în mersul lucrurilor și direcției de activitate a mai marilor înscăunați în fruntea țării

Într-o societate românească actuală, unde anormalitatea nefirească în care ne aflăm și trăim dă semne că cedează din când în când normalului, firescului lucrurilor, legile din ultimele săptămâni ale lunii august ne-au adus, pe lângă temperaturile incandescente, și o fierbințeală insuportabilă a minților unor concetățeni de-ai noștri.

Este un sindrom al libertății mărginite de propriile fanatisme, mărginite de propria persoană, de atitudini ilegale, de frică, de atârnarea față de corupție și corupți. Este o reacție generată de mentalitatea oamenilor oneroși ajunși prin diverse mijloace în anturajul unor persoane cu influențe politice puternice și în special în anturajul puterii. 

De-a lungul anilor de tranziție, de pseudodemocrație și democrație șchioapă, ca jurnalist, am constatat că boala puterii politice și a manipulării crase se instalează imediat, în anturajul celor care câștigă puterea, după diverse alegeri electorale.

Acești ”oameni speciali” din anturaje, care au adus diverse și importante servicii aleșilor, făcând de cele mai multe ori lucrurile murdare din campanie, ajung după scrutin, să se creadă un fel de eminențe cenușii, păpușari, manipulatori și atotputernici cu mare greutate în mersul lucrurilor și direcției de activitate a mai marilor înscăunați în fruntea țării.

Indiferent de regimul politic, de culoare, de partide și alianțe care au condus vremelnic această țară, în ultimii 25 de ani, am observat, am întâlnit astfel de  persoane cu mentalități de ”eu pot să fac totul, mie mi se cuvine totul și nu mă poate trage nimeni la răspundere” pentru încălcarea legii. După ce cade puterea alor lor, mulți păpușari dispar din peisaj ca și cum n-ar fi fost, în timp ce alții, foarte puțini, reușesc să urce în barca salvatoare a noii puteri, păcălind pe toată lumea și urmărindu-și în continuare interesele murdare.

În ultimii ani, în România s-au întâmplat câteva lucruri în care Justiția a dat semn că poate fi reală și a dat câteva verdicte, care s-au dorit a fi semnale pentru dezvoltarea unui stat de drept autentic. Verdictele Justiției au dus la trimiterea după gratii a multor demnitari, atotputernici ai zilei odată, care pot forma ca număr cu tot cu anturajul lor, un guvern în penitenciare. Nu un guvern condamnat politic ca cel închis de comuniști după preluarea puterii în România, ci un guvern de corupți.

Pentru simplii cetățeni aceste verdicte ale Justiției împotriva marilor corupți, indiferent de partidul din care fac parte sau nu este și un semn de intrare în normalitate, în firesc. În cadrul consolidării unui stat de drept vital supraviețuirii democrației bolnave din țara noastră.

Numai că aceste hotărâri judecătorești împotriva caracatiței corupției evident că nu sunt acceptate cu ușurință sau chiar deloc de către cei vizați, dar nici de către cei din anturaj, oamenii cu lucrurile murdare, cu manipularea. De ce oare? Pentru că își pierd puterea de influență, își pierd privilegiile, pe de o parte, iar pe de altă parte mulți dintre ei se tem că își vor pierde libertatea și bunurile, riscând să ajungă alături de șefi după gratii. Și atunci, în loc să facă apel la rațiune și să se mai salveze cât mai pot, devin un fel de fiare încolțite, fără scăpare, ale căror ultime zbateri disperate sunt tot mai puternice până încetează de tot.

În cursul lunii august 2014, am asistat la o luptă crâncenă între anormalitatea, ilegalitatea, corupția  din societatea românească și impunerea normalității, legii, care a dus la condamnarea unor acuzați de corupție, în frunte cu atotputernicul până atunci, mogul Dan Voiculescu, după șase ani de tărăgăneli în procesul ICA. E posibil, ca în orice război, să fi fost și aici victime colaterale, dar instanța și-a spus cuvântul. Definitiv.

Doar că verdictul Justiției n-a fost acceptat de niște indivizi afundați în mocirlă, cu sabia lui Damocles deasupra capului, care aruncă disperați cu nămol înainte de a se scufunda. Ultimele zvâcniri stradale ale oamenilor Varanului cu doi ficați, asigurați de Victor Ponta că nu vor avea de suferit ca jurnaliști, dar aceștia numai jurnaliști adevărați nu sunt, s-au produs în Dealul Cotroceniului, pe o căldură de peste 30 de grade Celsius.

Chemați cu arcanul sau momiți cu mărunțiș de ”formatorii de opinie” de la A 3, o mână de cetățeni români sau dat drept susținători frenetici ai ”Libertății”, ai mogulului condamnat pentru corupție și inamici neînfricați ai dușmanului Traian Băsescu. ”Plimbarea pentru libertate” a însemnat în practică o regie cu îndemnuri la nesupunere civică, susținere a unui condamnat, minciuni manipulatoare și atacuri verbale și fizice asupra celor considerați de cealaltă parte a baricadei.

Oare ce convingeri sau pentru ce avantaje și-or fi riscat viața câțiva oameni, topiți de căldură, mulți dintre ei pensionari cu un trai la limita supraviețuirii, alături de manipulatorii cu zeci de mii de euro salariu, cu mașini scumpe, case, vile, conturi în bănci, din solda Varanului? Oare cum or fi avut puterea și caracterul să strige pentru libertatea lui Dan Vociulescu, când în trecut, ei mureau de foame iar fostul informator al Securității devenise mogul de presă, om de afaceri, influent om politic și aduna ilegal averi imense?

Nu a fost acesta un act de ilegalitate, de incitare la încălcarea legii, de afront adus păcii sociale? Nu a fost, prin pasivitatea forțelor de ordine la producerea în fața lor a încălcării legi, a desfășurării mitingului ilegal, a neintervenției în cazul violențelor fizice, o culpă voluntară? Nu au fost generarea premeditată și tolerarea unor acte de Anormalitate, de sfidare a legii?

Vor răspunde vinovații în fața Justiției pentru faptele lor?

Pe de altă parte, pentru restabilirea adevărului și informarea corectă a opiniei publice, Laura Codruța Covesi, șeful DNA, a reiterat și menționat verdictul exact al instanței de judecată în procesul ICA și a consecințelor ce decurg din această hotărâre. A fost nevoie să explice șeful DNA ceea ce era clar decis de instanță, pentru că inițiatorii ”plimbării pentru libertate” și A 3 au dezinformat și manipulat permanent opinia publică. Precizările Laurei Codruța Covesi au avut rostul de a direcționa adevărul pe făgașul lui normal, al hotărârii, impunerii și respectării legii. A fost un act de Normalitate.

Din păcate, în paralel cu lumea adevărată, cu mersul normal și firesc al societății continuăm să ne confruntăm cu arma mizerabilă a manipulării crase, anormale, generată și hrănită de marea corupție. Fiecare dintre noi se apără cum poate de acest fenomen, iar caracterul, mentalitatea, atitudinea, educația, logica firească a fiecăruia dintre noi pot fi platoșe puternice împotriva propagandei și acțiunilor ilegale.

În loc de încheiere, am să repet ce le-a spus fostul ministru Sorin Pantiș celor de la A 3, după ce a aflat sentința condamnării, înainte de a merge la zdup: ”Eu o să mă descurc, voi aveți grijă ce faceți!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu