joi, iulie 03, 2014

Fenomenul dacic ia amploare internațională, zeci de mii de oameni din toată lumea sunt interesați de cultura dacilor

La Vatican există multe documente care, dacă ar fi desecretizate, ar valida principiile și convingerile societății noastre și i-ar face pe români să înțeleagă că aparțin unui neam strălucit, cu regi străluciți, cum au fost Burebista și Decebal, și că trecutul lor, ca neam, este eroic și demn de laudă.”


Urmașii dacilor sunt așteptați la Congresul de Dacologie din 2014.


În ultimii 15 ani, atât pe plan intern cât și pe plan internațional, a crescut foarte mult interesul pentru cultura dacilor, nu doar pentru aurul lor. Astfel, an de an, tot mai mulți oameni din țară sau din afara României sunt mai precocupați și interesați de  ceea ce au reprezentat dacii și Dacia, în urmă cu mai bine de peste 2000 de ani. Au fost create, înființate tot mai multe asociații și ligi interne și internaționale, care au drept scop studierea dacologiei.

”Acum, există mii, zeci de mii de susținători ai curentului dacic, atât în țară, cât și peste hotare”, afirmă președintele Dacia Revival Internațional Society, dr. Napolen Săvescu, din SUA, unde funcționează o puternică organizație de susținere, cercetare științifică și prezentare a adevărului despre daci. Această simpatie, susținere și interes sunt completate de cercetări tot mai intense pentru scoaterea la lumină a adevărului istoric despre cultura dacică și rolul acesteia în spațiul carpato-danubiano-pontic.

Interesul uriaș, în creștere continuă pentru cultura dacilor, se manifestă nu doar în rândul specialiștilor și cercetătorilor științifici, ci și în rândul simplilor cetățeni, constatându-se că în ultima vreme, mulți români din România sau din diverse locuri ale lumii nu doar că sunt adepți susținători ai acestui curent, ci și-au luat și nume dacice, iar unii dintre ei s-au declarat de origine zamolxiană.

Pe de altă parte, există tot mai ulte voci avizate ale unor specialiști în cercetarea acestui fenomen, care considerș că  ar trebui editate manuale de istorie dacică, care să fie studiate în școlile românești pentru ca astfel, copiii să poată învăța și cunoaște adevărurile istorice despre cultura strămoșilor lor daci.

”Dacia Revival Internațional Society organizează cea de-a XV-a ediție a Congresului Internațional de Dacologie 2014, cu tema ”Dacologia la George Coșbuc”. Lucrările Congresului vor începe la Oradea, în ziua de 18 iulie 2014, în Sala Filarmonicii de Stat și vor continua în sălile Hotelului Continental Forum de pe malul Crișului.

Scopul acestei manifestări, ca de altfel și al celorlalte congrese similare desfășurate anii anteriori, este acela de a releva rolul primordial al strămoșilor noștri daci în făurirea istoriei poporului nostru, sesiunile și programele asociate Congresului acoperind multiple aspecte ale istoriei dacilor. Aceste variate oportunități de schimb intelectual vor marca stadiul actual al cercetărilor și vor sugera direcțiile lor viitoare, dând în același timp, atât cercetătorilor consacrați, cât și celor mai tineri, un forum în cadrul căruia să-și prezinte lucrările.

Programul științific al Congresului de Dacologie de la Oradea se va desfășura pe următoarele secțiuni: Dacologia la George Coșbuc, Dacii în conștiința lumii și Anul Brâncoveanu”-anunță Dacia Revival Internațional Society.„Avem o singură istorie și acea istorie trebuie dezvelită și apreciată”
-afirmă dr. Napoleon Săvescu, președintele Societății Internaționale ”Dacia Revival”, în interviul pe care mi l-a acordat în exclusivitate

-Domnule dr. Napoleon Săvescu, Societatea Internațională ”Dacia Revival” al cărei fondator și președinte sunteți, a ajuns deja la al XV-lea Congres de Dacologie.
- Care a fost evoluția acestei societăți în timp, cum s-a dezvoltat și în ce măsură a reușit să-și atingă scopurile pentru care a fost înființată? 

Dr. Napoleon Săvescu:Societatea Internațională ”Dacia Revival” (Reînvierea Daciei) a pornit de la ideea care mă stăpânea de mult, și anume că noi, neamul românesc, avem rădăcini puternice în cultura materială și spirituală a dacilor, adevărații noștri strămoși. Am citit tot ce era scris despre trecutul nostru și am ajuns la concluzia logică: NU ne tragem din romani, ci avem obârșia în măreții daci. Spre bucuria mea, am aflat că nu sunt singurul care gândește așa, și atunci, în 1992 , am înființat societatea pentru a avea un cadru organizat de cercetare. S-a dovedit că am avut dreptate. Acum există mii, zeci de mii de susținători ai curentului dacic atât în țară, cât și peste hotare.

- Am observat, în ultimul timp, pe canalele de comunicare modern, un tot mai mare interes, atracție din partea multor persoane, din diferite colțuri ale lumii nu doar din România, un interes în creștere pentru cultura și istoria dacilor, nu numai pentru aurul lor.
-Cât de mare este interesul pentru studierea fenomenului dacologiei în rândul românilor, dar în special al străinilor?

Dr. Napoleon Săvescu:-  Aici se impune o precizare. Interesul pentru studierea dacologiei, știință al cărei nume i l-a dat societatea noastră, este constant ascendent. Numeroși cercetători străini – din Statele Unite, din Marea Britanie, din Bulgaria, din Franța – au declarat, pe baza dovezilor oferite de numeroase săpături arheologice – că geto-dacii au fost primii care au avut o civilizație avansată și că romanii s-au desprins din geto-daci, inclusiv lingvistic. Pare șocant pentru cine nu a studiat acest fenomen istoric, dar documentele stau mărturie pentru afirmația mea. Apreciem faptul că mass-media din România este tot mai interesată de istoria noastră străveche și că prezintă la posturile de televiziune aspecte concludente în acest sens. De asemenea,  atât în țară, cât și în străinătate, s-au înființat asociații și ligi care promovează dacismul, fapt îmbucurător și pe care-l salutăm.

-Dacă pentru români este de înțeles interesul pentru istoria și civilizația dacică, ce îi atrage pe străini spre această cultură?

Dr. Napoleon Săvescu: - Dorința de a spune adevărul. Nu există o mai mare satisfacție pentru cercetători, mai ales pentru cei din străinătate, decât să descopere adevărul și să-l proclame lumii întregi. Din păcate, la noi, această dorință este, încă, în stare latentă.

          -În ultima vreme, se observă că în România, există oameni care își doresc să fie și se declară de religie zamolxiană.
 -Cât de viabil ar fi și ce șanse are zamolxianismul într-o zonă în care au pătruns puternic, rupând din ortodoxie, numeroase religii de tip nou, multe dintre ele recunoscute oficial de statul român, care vor fi predate în școli, începând din anul școlar 2015-2016?

Dr. Napoleon Săvescu: - Religia este o opțiune spirituală personală. Nimeni nu este obligat să adere la o religie, la un cult religios sau la altul. Zamolxianismul a fost religia dacilor și noi trebuie măcar s-o cunoaștem. Părerea mea? Fiecare om are dreptul de a adera la o credință sau de a fi ateu. Nu cred că elevii ar trebui forțați să învețe preceptele Bibliei sau ale altei credințe. Dacă există, credința vine din interior, nu poate fi forțată.

”Avem o măreață istorie străveche și elevii dacă o studiază, se vor mândri cu ea”

-După anii mulți de comunism, dar și cei din post comunism,  în care istoria dacilor învățată la școală a fost predată trunchiat, falsificată și într-o oarecare măsură, ca apendice sau instrument de manipulare, credeți că ar trebui scrise și editate manuale adevărate de istorie dacică și predată în școli?

Dr. Napoleon Săvescu:- Fără îndoială. Orice nație trebuie să-și cunoască originea. Noi avem o măreață istorie străveche și elevii, dacă o studiază, se vor mândri cu ea. Manualele școlare sunt, în cel mai bun caz, lacunare și neadevărate, ca să nu spun că informațiile despre daci sunt, practic, inexistente. Aceasta este o mare greșeală care trebuie eliminată. Adevărul nu face rău nimănui. Iar studierea istoriei Daciei Mari va aduce mândrie în sufletul oamenilor.

 -Ce noutăți își propune să aducă în atenție al XV-lea Congres de Dacologie, programat în această lună la Oradea?

            Dr. Napoleon Săvescu: - Principala temă a Congresului din acest an se referă la dacismul poetului George Coșbuc. Apoi există lucrări științifice despre martiriul lui Constantin Brâncoveanu și aspecte deosebit de interesante despre ultimele descoperiri în domeniul scrierii strămoșilor daci. Congresul se desfășoară în plen, în prima zi, în 18 iulie, și pe secțiuni, în ziua următoare.

-Care sunt principalele subiecte fierbinți de abordare a specialiștilor dacologi în acest an?

Dr. Napoleon Săvescu: - Subiectul ”fierbinte” al dacologilor a fost și rămâne continuarea cercetărilor. Nu se știe niciodată ce se poate scoate la vedere din adâncurile pământului acoperit de istorie. Insistența specialiștilor se axează pe necesitatea unei mai mari deschideri, a unei mai intense prezentări a rolului major al dacilor în făurirea fibrei noastre biologice și, implicit, a istoriei noastre. Din acest punct de vedere, mass-media are un cuvânt important de spus.

-Credeți că o cunoaștere mai bună, mai profundă, mai amplă a civilizației și istoriei dacice, de cât mai mulți români, ar putea avea și un impact în privința evoluției societății românești, începând cu clasa politică, într-o perioadă critică pentru România, atât pe plan intern cât și internațional?

Dr. Napoleon Săvescu:- Politica nu trebuie să aibă niciun amestec în prezentarea istoriei. Din păcate, se știe foarte bine că interesele politice au dictat, de-a lungul secolelor, de foarte multe ori, felul în care am fost prezentați ca popor. Limba noastră era, când esențialmente de origine latină, când de origine slavă, când de altă origine, în funcție de momentul politic și de conjuncturile internaționale. În contextul critic actual, cunoașterea originii noastre dacice ar contribui substanțial la insuflarea mândriei naționale. Noi nu suntem urmașii Romei, noi nu suntem urmașii cotropitorilor mercenari veniți de la Roma, noi am fost aici, pe acest pământ, am fost aici dintotdeauna. Și avem cu ce să ne mândrim. Aceste aspecte ar trebui cunoscute de oameni.

-Cât de bine mai sunt păzite, descoperite și utilizate și ce importanță mai au marile secrete ale dacilor într-o lume a mondializării, pe de o parte, și segregării etnice, religioase și culturale pe de altă parte?

Dr. Napoleon Săvescu: - La Vatican există multe documente care, dacă ar fi desecretizate, ar valida principiile și convingerile societății noastre și i-ar face pe români să înțeleagă că aparțin unui neam strălucit, cu regi străluciți, cum au fost Burebista și Decebal, și că trecutul lor, ca neam, este eroic și demn de laudă.

-Pentru viitor, care sunt proiectele Societății Internaționale ”Dacia Revival” și dacă, în timp, realitatea, evoluția și dinamica politică, socială, culturală internă și internațională au determinat schimbarea și adaptarea scopurilor acestei organizații în comparație cu anii trecuți?

Dr. Napoleon Săvescu: - Avem numeroase proiecte referitoare la promovarea mai accentuată a valorilor și a civilizației dacilor la nivel național. Revista noastră, ”Dacia Magazin” va continua să prezinte rezultate ale cercetărilor iar la congresele noastre vom dezbate subiecte care interesează întreagul popor român. Avem o singură istorie și acea istorie trebuie dezvelită și apreciată.

Multe dintre preocupările și realizările noastre pot fi cunoscute prin accesare la www.dacia.org  și pe facebook. Filiala din New York a societății ”Reînvierea Daciei” este foarte activă, membrii și simpatizanții societății se întrunesc în fiecare lună și, sub tema generală ”Aspecte referitoare la daci și nu numai”, dezbat subiecte despre istoria noastră dacică străveche, dar și probleme ale României contemporane.

 Important pentru noi este efortul nobil de a continua cercetările, de a proclama originea dacică a neamului nostru și de a o face cunoscută și apreciată în rândul oamenilor. Acesta este scopul major al societății noastre căruia ne dedicăm cu consecvență.

-Vă mulțumesc și vă urez succes la Congres!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu