miercuri, ianuarie 15, 2014

Actualitatea lui Eminescu: "Votul în țară și în Parlament nu mai este decât manipulul unor ambiții"

Astăzi este ziua marelui poet Mihai Eminescu
La 125 de ani de la moartea marelui geniu al poporului român, actualitatea lui Eminescu în privința societății românești de astăzi este incredibil de valabilă și reflectă o realitate mai mult decât asemănătoare cu cea din timpul vieții lui.
“Există două națiuni deosebite în această țară: una stoarsă și saracită alta îmbuibată.
Mita e-n stare să patrundă orișiunde în țara aceasta, pentru mită captele cele mai de sus ale administrației vând sangele și averea unei generații. Oamenii care au comis crime grave rămân somități, se plimbă pe strade, ocupă funcții înalte, în loc de a-și petrece viața în pușcărie. Pretutindeni, în administrație, în funcții, în universități. La Academie nu întalnim decât fizionomii nespecializate care tratează cu o egală suficiență toate ramurile administrației publice.
Poporul a pierdut de mult încrederea că lucrurile se pot schimba în bine și duce nepăsător greul unei vieți fără bucurie și fără tihnă. Răul esențial care amenință vitalitatea poporului nostru este demagogia. Votul în țară și în Parlament nu mai este decât manipulul unor ambiții personale, al unor apetituri pe cât de nesățioase, pe atât de vrednice de condamnat. Greșalele în politica sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se-mpiedică dezvoltarea unei țări întregi și se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.”
Mihai Eminescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu