luni, ianuarie 18, 2016

Anomalii hibernale


Ciudățeniile ”sezonului rece”!

                                                                                Trandafiri de grădină înfloriți de Crăciun!




  Trandafiri înfloriți, culturi diverse înflorite, câmpuri înverzite, pomi înmuguriți, insecte zburând afară, în plin calendar hibernal, în decembrie, temperaturi de peste 15* C de Crăciun, 2015. Ger și viscol, temperaturi de -15*C, în primele zile ale noului an, 2016. Ploi abundente, încălzire bruscă, temperaturi de peste10-15* C, în a doua săptămână din luna ianuarie. Diferențe mari de temperatură în decurs de doar trei săptămâni de iarnă calendaristică. Premiere meteorologice, anomalii ale vremii, ciudățenii, lucruri uimitoare pentru locuitorii României, în această iarnă! O are ce se întâmplă cu vremea, că în ceea ce privește vremurile ne mai dumirim un pic? Iarna nu mai este iarnă adevărată de mai mulți ani, iar actualul sezon ”rece” este unul dintre cele mai uimitoare, anormale, manifestate în țara noastră. Și nu doar la noi se simt puternic schimbările climatice, ci aproape în toată lumea, de la un capăt la celălalt, vremea s-a schimbat radical. Într-un timp foarte scurt, de doar câteva săptămâni, am trecut prin mai multe anotimpuri: primăvară, iarnă toamnă, cu temperaturi extreme, diferențe de aproape 20 * C, de la plus la minus și invers, între zi și noapte, între o zi și alta!


Anomalii hibernale care influențează puternic viața, comportamentul, afectează atât oamenii, animalele, cât și natura în ansamblul ei. Este greu de suportat și de adaptat pentru organismul uman trecerea bruscă, peste noapte, în decurs de doar câteva ore, de la temperaturi pozitive la negative sau invers, cu diferențe de aproximativ 20 * C. Aproape că dispare perioada de adaptare a corpului uman de la rece la cald și invers, organismul uman făcând față foarte greu acestor solicitări bruște, neprevizibile, nefiind antrenat pentru acest lucru. Plus că trebuie să reziste în fața virușilor, microbilor și a altor factori și boli care sunt generați și circulă permisiv din cauza  temperaturilor ridicate, anormale, ale acestei ierni. În astfel de condiții, sistemul imunitar este suprasolicitat și slăbit la maximum, dar la acest capitol experții pe sănătate știu cel mai bine cum stau lucrurile.

Efectele schimbărilor bruște ale climei se resimt nu doar în activitatea noastră de zi cu zi, ci și în comportamentul animalelor, în evoluția naturii. Jivinele nu mai stau în bârlog să hiberneze, ieșind după hrană, alte animale sălbatice sunt expuse turbării sau altor boli, unele specii de păsări călătoare tind să nu mai plece spre țările calde, fiind păcălite de vremea schimbătoare. Pomii fructiferi și alte plante au înmugurit sau înflorit în decembrie sau ianuarie, în timp ce altele care se dezvoltau în sezonul rece sunt afectate vizibil de capriciile vremii.

Este uimitor ce se întâmplă cu clima în ultima perioadă de timp, iar această iarnă este poate cea mai caldă înregistrată vreodată în România! Este periculos de cald, cu temperaturi de peste 10 * C! Este ireal să plouă atât de mult în ianuarie! Este nefiresc să avem diferențe extreme de temperaturi într-un timp de doar câteva ore! Este îngrijorător ce se întâmplă cu oamenii și natura, iar explicațiile specialiștilor nu sunt prea multe, referindu-se doar la schimbările globale ale climei, în ultimii ani.

După ploaie, a venit zăpada normală în ianuarie

Până și celebrul actor Leonardo di Caprio, câștigător al premiului Globurile de aur, cu cel mai recent film în care a jucat, The Revenant, nominalizat la Oscar, filmat în condiții speciale, în Argentina, pe frig și zăpadă în plină vară, a declarat că natura le-a dat un semn în timpul filmării, schimbările climatice fiind extrem de îngrijorătoare. Actorul a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește încălzirea globală, susținând că trebuie făcut ceva pentru ca natura să-ți reintre în drepturile ei normale.

Oare, până unde vor merge aceste schimbări climatice, cât de mari vor fi în continuare și ce efecte vor avea? Ce pot face specialiștii, ce măsuri pot lua experții, autoritățile pentru redresarea naturii? Recent, cele mai mari puteri ale lumii au participat la un summit dedicat mediului înconjurător și unde au stabilit anumite măsuri pentru stoparea încălzirii globale și revenirea la o climă normală.

Dar autoritățile române fac și ele ceva în acest sens, au vreo preocupare, vreo îngrijorare în afară de faptul că sunt mereu surprinse că ”iarna nu-i ca vara!”, că sunt uimite ciclic de stratul ”imens”, de ”nămeții” din iarna aceasta care aproape că paralizaseră Capitala la prima fulguială, de acum două săptămâni??? Că sunt surprinse de inundațiile care apar neprevăzut, dar sunt prognozate frecvent? În plin ianuarie 2016, a plouat ca toamna, a fost soare ca primăvara, apoi a venit iarna adevărată cu ninsori și viscol, urmând un ger năprasnic  pentru următoarele zile! Vreme ce începe să devină specifică acestui sezon ”rece”, acestei ierni ciudate.

Până și demnitarii acestei țări par atinși de anomaliile hibernale din acest sezon, după ce și-au votat pensiile speciale, anul trecut, parlamentarii s-au codit să vină din vacanță la lucru, președintele a fost pierdut și el prin America, peste ocean, într-o vacanță prelungită. Aleșii locali rămași în țară liberi, încasează taxele și impozitele pe care se grăbesc fraierii de români să le plătească la început de an, pentru a avea edilii ce să fure tot anul, în timp ce ne-au lăsat cu șantiere imense în marile orașe, cu gropi și cheltuieli uriașe, greu de imaginat și acoperit de cetățeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu