joi, septembrie 10, 2015

UE interzice clonarea animalelor


Tehnica clonării nu este definitivată, în realitate neavând loc progrese semnificative

PE a votat interzicerea clonării descendenților și importurile.


Oaia Dolly a fost prima clonă a unui mamifer adult, creată de cercetători în 1997

Prin votul de marți, Parlamentul a întărit propunerea inițială a Comisiei de a interzice clonarea animalelor, introducând clonarea tuturor animalelor de fermă, a descendenților lor și a produselor derivate, inclusiv importurile în UE.
Tehnica clonării nu este definitivată, în realitate neavând loc progrese semnificative. Rata mortalității rămâne destul de mare. Multe dintre animalele născute vii mor în primele săptămâni, iar decesul este unul în suferință. Ar trebui să permitem acest lucru?”, a spus co-raportorul din comisia pentru mediu, Renate Sommer (PPE, DE).

Raportul legislativ a fost adoptat cu 529 voturi la 120 și 57 de abțineri.

”Până acum, am putut importa material reproductiv din terțe țări. Ne spălăm pe mâini și îi lăsăm pe alții să facă treburile murdare. Vrem o interdicție cuprinzătoare. Nu doar pentru utilizarea tehnicilor de clonare, ci și pentru importurile de material reproductiv, clone și descendenții lor. Este posibil să fie identificate aceste origini. Există registre de pedigree, registre ale culturilor, registre ale animalelor din ferme. Aș vrea să cer Comisiei Europene să regândească toată această chestiune. Uneori politica trebuie să creeze limite.” a spus co-raportorul din comisia pentru agricultură Giulia Moi (EFDD, IT).

”Trebuie să avem în vedere impactul asupra sănătății animalelor, dar și asupra sănătății umane”, a spus co-raportorul din comisia pentru agricultură Giulia Moi (EFDD, IT). ”Acest raport transmite un mesaj partenerilor noștri comerciali că nu vrem să punem în pericol sănătatea noastră, a familiilor noastre și a generațiilor viitoare prin utilizarea unor produse de calitate îndoielnică de această natură”, a spus ea. ”Fermierii noștri se confruntă acum cu o concurență majoră mai ales din Asia, din cauza anumitor practici, inclusiv clonarea. Dar Europa se bazează pe anumite valori, iar printre ele este și calitatea. Vrem să fim siguri că nu mergem pe un drum fără întoarcere”, a mai spus ea.

Binele animalelor poate fi respectat pentru descendenții animalelor clonate, născute prin mijloacele reproducerii sexuale convenționale, în timp ce ratele mari de mortalitate în toate etapele clonării progenitorului ridică serioase probleme etice și legate de binele animalelor, spune Parlamentul. De aceea interdicțiile vor fi extinse și la produsele germinale ale clonelor animale, descendenții clonelor animale și produselor derivate.

Interdicția se va referi și la animalele care sunt deja derivate din clone în anumite țări terțe, spune Parlamentul, adăugând că importurile în UE ar putea fi acceptate doar dacă certificatele de import arată că animalele nu sunt clone sau descendenți ai clonelor. Interdicția se va mai aplica și importurilor de produse germinale animale, precum și alimentelor de origine animală.

Rate mari de mortalitate și anomalii

Parlamentul subliniază concluziile din 2008 ale Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA), conform cărora sănătatea și binele clonelor sunt afectate negativ, uneori cu consecințe grave și chiar deces. Aceste efecte contribuie la ratele scăzute de eficiență a clonelor, între 6 și 15% pentru bovine și 6% pentru porcine, fiind necesară implantarea embrionului clonat în mai multe încercări pentru a obține un animal clonat. Mai mult, anomaliile clonelor și dimensiunile neobișnuite ale urmașilor duc la nașteri dificile și la morți infantile.

Cetățenii dezaprobă clonarea

Deputații citează rezultate ale cercetărilor care arată că cetățenii UE se opun foarte tare consumului de alimente din animale clonate sau din descendenții acestora, majoritatea dezaprobând utilizarea clonării pentru ferme, pe motive de sănătatea a animalelor și din considerente etice.

Textul amendat transformă legislația într-un regulament ce va fi aplicat direct în toate statele membre. Parlamentul a extins interdicția astfel încât acum acoperă toate speciile de animale crescute și reproduse pentru în scopuri agricole, nu numai bovinele, ovinele, porcinele, caprinele și cavaline, cum era propus de Comisie.

Ce urmează

Co-raportorii vor începe acum negocierile cu Consiliul pentru varianta finală a legii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu