miercuri, noiembrie 19, 2014

Cu musca pe căciulă


”Scapă cine poate!”



Frisoanele penalilor politici aflate în stare latentă, au erupt puternic în special la cei care erau vizați de ridicarea imunității parlamentare, Justiția având astfel liber să constate dacă aceștia sunt sau nu vinovați de faptele pentru care sunt cercetați și acuzați.Trăim evenimente politice la care cu greu speram în urmă cu câteva luni, când nivelul de speranță într-o nouă Românie, în care drumul spre o democrație adevărată să fie fără întoarcere, aproape că dispăruse.


Adevăr, minciună, folclor politic sau altceva, expresia ”Scapă cine poate!”, care s-a vehiculat a fi fost rostită de Victor Ponta, în noaptea de după primul tur al alegerilor, într-o discuție cu mai mulți lideri PSD, dacă acesta nu va câștiga, pare să capete sens, după ce candidatul USL la președinție a pierdut.

Pe lângă acuzații la vedere, mai sunt desigur destui demnitari politici vizați de organele penale, dar ale căror dosare se află în diverse stadii de cercetare, precum și alte persoane  publice pasibile de fapte de corupție sau alte ilegalități, care ar putea fi  chemate oricând pentru a da cu subsemnatul la Procuratură.

Chiar și ”marele” om politic de ieri, ”micul” politican de azi, actual premier, șef de partid, fost candidat, Victor Ponta, are dosare în care este acuzat de diferite fapte ilegale. Necazurile ”Micului Titulescu” au început  din noaptea în care Liviu Dragnea l-a anunțat că a pierdut alegerile, iar ”poporul care are întotdeauna dreptate” l-a învins, când deja mulți acoliți de-ai săi care l-au sprijinit în campania electorală și nu numai, făcându-l ceea ce a fost, au început să-i care pumni și picioare în cap pe la televiziunile susținătoare, cerându-i socoteală.

A fost doar începutul socotelii deoarece după cum constatăm, tot mai mulți susținători, sprijinitori, poate chiar finanțatori, au început să-l înjure nemulțumiți, simțind cum le fuge pământul de sub picioare și cum zornăie la ușă cătușele ”monstruosului” DNA. Reglarea de conturi dintre Victor Ponta și foștii acoliți este doar la început, aceștia nemaifiind dispuși să-i mai tragă barca pe uscat, sunt preocupați de recuperarea daunelor și în special de asigurarea imunității în fața legii.

Unii astfel de ”puternici” ai zilei de ieri încearcă mai versatili din fire, să se apropie de barca Johannis, arătându-și tot felul de disponibilități, servicii, alții descoperindu-și brusc rude printre sași. Dar, pentru moment, ”neamțul” rămâne neclintit în fața avalanșei de simpatii din partea foștilor adversari politici, sprijinit de ”buldogul” Blaga, care s-a proțăpit puternic cu labele pe ușa politicienilor ”traseiști”. Cât vor rezista cei doi învingători în fața lingușelilor învinșilor vom vedea, dar eu cred că nu-i va ține mult până vor ceda, sub diverse pretexte, asediului traseiștilor.

Deocamdată, nu are nimeni curaj să ridice vocea fățiș împotriva ridicării imunității demnitarilor acuzați de comiterea unor fapte penale, de corupție, în timp ce DNA-ul așteaptă cu nerăbdare să-i trmită în fața justiției pe cei care sunt vizați și cercetați, care s-au ascuns până acum sub haina protectoare a parlamentului. Pe de altă parte și-au pierdut speranța pe moment și cei care sperau la promulgarea Legii amnistiei și grațierii, blocată tot prin ”puterea poporului”.

Căzuți brusc cu picioarele pe pământ din stratosfera ”marii politicii” românești, cei care se simt cu  musca pe căciulă fug ca șobolanii și folosesc toate tertipurile de care sunt în stare, căutând scăparea de brațul lung al legii și de oprobriul poporului pe care l-au mințit, batjocorit, manipulat, disprețuit și de care s-au folosit cu bună știință. Acești susținători, acoliți, făptași ai corupției trebuie însă, să dea socoteală și să fie pedepsiți conform faptelor săvârșite. Nu trebuie iertați sub nici o formă.

Cum este să apară acum Ecaterina Andronescu de exemplu, cu cătușe la mâini, când în campania electorală, era plimbată ca sfintele moaște prin licee, unde ”prima doamnă a învățământului românesc” încerca să-i convingă pe tinerii care împliniseră 18 ani, să-i manipuleze, pentru a vota cu Victor Ponta. Ce nu a știut înainte acest demnitar a fost faptul că tinerii aduși fără voia lor la întrunirile cu ea, au căutat-o apoi pe Internet, descoperind ce ”doamnă mare” are dosar penal la DNA și de ce este acuzată.

Ce nu a știut Ecaterina Andronescu înainte de a face campanie electorală în licee, a fost faptul că tinerii pe care a încercat să-i prostească l-au votat pe Johannis și nu pe Ponta, făcând și ei posibilă concretizarea expresiei ”scapă cine poate!”, ridicarea imunității ”primei doamne a învățământului românesc” și trimiterea ei în fața instanței de judecată, acuzată de comiterea unor fapte de corupție.

 La ora când am srcis aceste rânduri, Ecaterina Andronescu încerca să se disculpe în fața Camerei Deputaților, considerându-se nevinovată. Dacă era cu adevărat nevinovată, de ce nu și-a dat demisia înainte și nu s-a pus la dispoziția instanței de judecată pentru a-i constata nevinovăția, cum a făcut-o colegul ei Viorel Hrebengiuc?

Desigur, în fața instanțelor de judecată ar trebui să dea socoteală toți cei care au încălcat legea, indiferent cine sunt și din ce partide, inclusiv cei care se fac responsabili de împiedicarea exercitării celui mai important drept democratic, dreptul la vot, românilor din Diaspora.

Până la reconfigurarea noi hărți de putere la vârful statului, ca efect major al alegerilor recent încheiate, care pot constitui o etapă importantă de nou început democratic pentru România, asistăm la un început de curățire de penali a Parlamentului, procescare trebuie aprofundat și continuat cu îndârjire, la nivelul tuturor structurilor statului și nu transformat într-un simplu foc de paie stins după vâlvătaie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu