marți, iulie 15, 2014

Ce modele, ce valori vor urma, pe cine aleg Președinte tinerii absolvenți ai ultimilor 10 ani?


Tineri absolvenți ai ultimilor 10 ani pot duce România spre consolidarea democrației, spre dezvoltare economică, spre prosperitate sau, dimpotrivă, o pot îngropa

Marile dileme ale tinerilor absolvenți care vor vota pentru prima dată președintele României în acest an și vor stabili în ce direcție se îndreaptă țara, dar și viitorul lor în același timp cu ea, sunt două, după părerea mea: cu cine vor vota și dacă vor vota responsabil, în cunoștință de cauză, cu minte și conștiința curată.

Milioane de tineri români absolvenți cu diplomă de bacalaureat, simpli absolvenți, ”genii” de Harvard, Oxford, Sorbonna ori alte mari universități de top occidentale-tineri rămași fără nici un viitor, la coada vacii, tineri semianalfabeți sau chiar analfabeți, rezultat al politicii educaționale și al intereselor și prostiei de partid și de stat, din ultimii10 ani, sunt chemați, la toamnă, la urne, să-și aleagă președintele.

Unii dintre ei au posibilitatea să voteze pentru a doua oară la Președinție, au avut oportunitatea de a vota și la alte alegeri extraprezidențiale, în decursul celor 10 ani la care mă refer, drept pe care foarte puțini din păcate și l-au exprimat. Alții, proaspăt absolvenți, anul trecut sau anul acesta, indiferent că au trecut sau nu examenul maturității, că au fost la școală sau nu prea știu să citească și să scrie, au dreptul pentru prima dată în viața lor să voteze. Să-și voteze președintele.

Să voteze ei cu propria lor conștiință, cu mânuțele lor în cunoștință de cauză. Să-și aleagă președintele care doresc, să hotărască ei cine va fi noul președinte al României. Să contribuie ei la direcția în care va merge țara de la anul viitor înainte. Nule  mai pot hotărâ viitorul și nu trebuie să o mai facă alții în locul lor, ci doar ei singuri! Bineînțeles, dacă vor merge la vot și vor alege în cunoștință de cauză, cu minte și responsabilitate.

Viitorul acestor milioane de absolvenți, care au împlinit 18 ani, în ultimii 10 ani, poate fi hotărât chiar de aceștia. Ei pot scoate țara din impas, construindu-și în același timp, un viitor care să le ofere perspectiva unei dezvoltări și vieți mai bune sau dimpotrivă, pot îngropa România și românii. Au aceaste posibilități și un drept în premieră de care ar trebui să profite fără să clipească.

Condiția ca tinerii absolvenți să-și facă viitorul mai bun este ca aceștia să aleagă cu discernământ. Orice alegere greșită îi afundă pe ei, pe noi toți și țara într-o prăpastie fără fund. Fără ieșire. Fără speranță. De aceea este foarte important ce vor face acești tineri, cu cine vor vota, dacă vor vota. Sigur, nu știu câți, o parte din aceste milioane de tineri dezamăgiți, cei mai mulți fără orizont și fără speranță, vor fi prezenți la urne și vor alege.

Important este ce alegere vor face, cui îi vor acorda votul și dacă vor vota în cunoștință de cauză! Responsabil, cu minte, inteligent, pentru viitorul lor și având conștiința împăcată? Că dacă vor pune ștampila doar de dragul de a vota sau vor alege după cum sunt manipulați și mințiți, atunci își vor tăia singuri craca de sub picior și își vor compromite iremediabil viitorul.

Pe de altă parte, cu toții ne confruntăm cu o mare problemă. Nu prea avem pe cine alege, în ciuda înghesuielii multora de a candida. Clasa politică și societatea românească în ansamblul ei, nu prea are oferte viabile, care să ne propună și să prezinte milioanelor de tineri absolvenți în special, care vor vota Președintele pentru prima dată, candidați viabili, de valoare, cu ținută morală, modele de urmat pentru cei mai proaspeți oameni cu drept de vot în România.

În prezent, lucruri care se întîmplă frecvent în ultimii ani, dar care nu doar că s-au accentuat, dar s-au și perpetuat în timp, asistăm la un circ nemaiîntâlnit și de cea mai joasă speță pe scena politică în general și în viața românilor, care până acum, au dovedit cu vârf și îndesat că-și merită conducătorii pe care și-i aleg.

Lucruri, fapte, atitudini, acțiuni, mentalități, interese reprobabile, nocive, distructive desfășurate de actorii politici care influențează toate celelalte domenii ale societății românești, întâmplate și promovate continuu în spațiul public. Actori politici care acum conduc țara din funcțiile pe care le au și doresc să controleze puterea și direcția în care v-a merge România în continuare.

Actori politici pe care nu-i interesează viitorul românilor, își doresc doar votul ce încearcă să și-l atragă, folosindu-se de orice mijloace, fără scrupule. Acestora li se adaugă alți actori mai mult sau mai puțin politici, mai mult sau mai puțin îndrituiți, dar care doresc să joace pe o scenă mare, la vârful puterii. Cu toții ne mint și manipulează, fiecare cât poate mai mult.

În această situație, în care scara valorilor este răsturnată, în care interesul public și național este tras tot mai mult pe spuza interesului personal și de grup, pe cine să aleagă tinerii absolvenți dintre candidații propuși la Președinție? Ce model uman, ce valoare, ce caracter și minte luminată să voteze milioanele de tineri români, care vor vota pentru prima dată, dacă oferta valorilor și caracterelor umane la prezidențiale este cavsiinexistentă? Oare va revela la timp, România omul providențial,cu inteligența, caracterul, valoarea adevărate, nefalsificate, pentru a scoate țara din marasmul și criza politică și economică în care se zbate să supraviețuiască acum?


Pentru că este clar ca lumina zilei, acum, nici unul dintre pretendenții, candidații anunțați oficial sau neanunțați, dar insinuați într-o formă sau alta, la funcția de Președinte al României, nu întrunește calitățile valorice să fie ales în cea mai înaltă funcție a statului român. Iar poporul, opinia publică, electoratul și mai ales tinerii absolvenți care își pot vota propriul viitor, anul acesta, știu și încep să conștientizeze acest lucru.

Pentru că recent, s-a încheiat examenul maturităţii pentru sute de mii de tineri români.Pentru că toţi au un viitor în faţă şi majoritatea nu ştiu ce îi aşteaptă în viaţă. Pentru că, după bairamuri, petreceri, după ce s-a încheiat şi bacalaureatul, după muncă, nemuncă, învăţat, neînvăţat, indiferență, frământări, nelinişti sau nepăsări, a venit vacanța pentru unii, grijile, șomajul, perspective frumoase pentru unii, îngrijorare și lipsă de perspectivă pentru alții.....

Ce vor face de acum înainte? Nu ştiu ce le rezervă viitorul fiecăruia dintre tinerii absolvenţi de liceu. Pentru că unii tineri şi părinţi au fost incluşi cu voie sau fără voie în fenomenul corupţiei. Pentru că şi unii "dascali" au fost incluşi cu voia lor în fenomenul corupţiei, în loc să fie modele de urmat pentru tinerii pe care i-au avut elevi în liceu. Pentru că ne pasă şi ne interesează viitorul tinerilor, viitorul nostru şi implicit viitorul României. 

Ce modele umane vor urma acești tineri absolvenți debusolați, cu cine vor vota la Președinția României? Oare conștientizează că pot fi manipulați foarte ușor de actorii politici imorali? Ei știu că pot fi o forţă care să schimbe lucrurile în bine, dacă sunt responsabili și conștienți de puterea votului ce îl vor da pentru prima dată în viață?

Ce Modele şi valori umane au avut ei până acum în viață și pe care și le vor alege de acum încolo?. Cine le poate spune, releva, arăta adevăratele valori de urmat? Care sunt persoanele și personalitățile propuse de societatea românească acestor tineri: Vanghelie poate fi un model de urmat? Dar Becali? Dar Pleşu? Dar Ponta? Dar Băsescu? Dar Udrea? Dar, dar, dar….????

Mai prezintă clasa politică de astăzi perspective adevărate și credibile? Mai are societatea civilă resurse să aducă în prim plan oameni viabili, caractere morale, oameni capabili, nepătați? Mai există oare, modele, repere şi valori umane demne de urmat de către copii, tineri și maturi?  Ce vor face și pe cine vor alege milioanele de tineri absolvenți la Președinție, în toamnă, pentru viitorul lor? Aceasta este marea dilemă la care vom căpăta răspunsurile  peste doar câteva luni.

Paul Stan 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu