marți, februarie 04, 2014

Talibanul care a ordonat atacul unui convoi militar românesc în Afganistan, desemnat terorist global de SUA

Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat recent, pe Qari Saifullah terorist global sau mondial, a anunțat Biroul purtătorului de cuvânt de la Washington DC.
Această încadrare îi vizează pe teroriști și cei care oferă sprijin pentru teroriști sau acte de terorism. Qari Saifullah este comandantul operațional al talibanilor din provincia Zabul, din Afganistan. Din această postură , acesta a folosit luptători talibani pentru a organiza activități teroriste împotriva guvernului Afganistanului și Forțelor coaliției în estul provincia Zabul. De asemenea, Qari Saifullah a ordonat direct subordonaților săi să confecționeze dispozitive explozive improvizate (IED), să organizeze atacuri cu arme de foc și cu rachete în provincia Zabul, împotriva guvernului din Afganistan.
La 14 ianuarie 2012, șase insurgenți talibani din subordinea lui Qari Saifullah a atacat un convoi românesc. Insurgenții talibani au atacat convoiul în vecinătatea satului Abdul Haq Kalay cu aruncătoare de grenade propulsate de rachete (RPG-uri).
La 28 septembrie 2011, doi atentatori sinucigași aflați tot sub comanda comandantului Taliban sus amintit au pus la cale alte atacuri teroriste. Un atentator sinucigaș a plănuit să atace echipa de reconstrucție din districtul Qalat, provincia Zabul. Cel de-al doilea kamikaze plănuia să atace Baza Forward Bullard din districtul în Shajoy.
La 25 noiembrie 2010, Qari Saifullah a comandat un transport de arme ușoare în Qalat, provincia Zabul. Transportul a inclus aproximativ 25 de puști Kalașnikov, 10 mitraliere, cinci RPG-uri, și 20 de grenade. Atentatorii sinucigași erau programați pentru a folosi aceste arme împotriva forțelor de coaliție și forțelor naționale de securitate afgane, vizată fiind a doua Brigadă a Armatei Naționale Afgane și sediul de poliție din Qalat.
Consecințele desemnării drept terorist global prevăd interdicția tuturor persoanelor din SUA să facă tranzacții cu Qari Saifullah, precum și înghețarea tuturor bunurilor și a intereselor acestuia pe teritoriul american, interdicția de a intra în această țară, înghețarea bunurilor teroristului aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA . Departamentul de Stat a luat această decizie după consultarea cu departamentele de Justiție și Trezorerie.
"Scorpionii Negri" au plecat în ultima misiune a Armatei Române în Afganistan
De-a lungul celor aproape zece ani de conflict din Afganistan au fost ordonate și organizate de către talibani numeroase atacuri asupra forțelor coaliției internaționale de menținere a păcii, soldate cu sute de victime, morți și răniți, din rândul militarilor care compun această forță.
Din păcate, printre victime s-au numărat și militari români, care de-a lungul acestor ani au luat parte la misiunea internațională. Cu toate aceste pierderi, pregătirea, profesionalismul și curajul de care au dat dovadă militarii români în Afganistan au fost și sunt extreme de appreciate pe plan internațional, în special de către SUA.
Duminică, 2 februarie 2014, Armata Română a trimis în teatrul de operații din Afganistan Batalionul 20 Infanterie “Dolj-Scorpionii Negri”, care urmează să-i înlocuiască pe militarii români ce îşi încheie misiunea în această ţară.
Misiunea “Scorpionilor Negri” are o durată de șase luni, după care se pare că România își va retrage definitv cei 1014 militari din Afganistan, odată cu aceștia urmând a fi repatriată și tehnica de luptă din zonă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu