joi, noiembrie 07, 2013

Români, să ieșim în stradă și pentru salvarea aurului verde

Pentru că, zilnic, sunt rase sute de ha de păduri și jaful continuă sub oblăduirea autorităților.
Imagini, acțiuni și fapte din realitatea cotidiană, actuală, a societății românești:
Zilnic, aproape la orice oră din zi sau din noapte, pe rețelele de socializare se fac apeluri disperate către toți cetățenii acestei țări, să iasă în stradă pentru a opri proiectul Roșia Montană.
Tot în fiecare zi aproape, seara sau noaptea, de câteva luni încoace, în mai multe orașe din țară, dar în special în București, zeci, sute și chiar mii de protestatari ies în stradă și cer autorităților salvarea Roșiei Montana.
România avea 6. 500. 000 ha de păduri, din care jumătate erau în proprietate privată. Din această suprafață, nu se știe cât a mai rămas în picoare, jaful pădurilor românești ajungând la un nivel fără precedent, fiind rase de pe fața pământului sute chiar mii de hectare de aur verde.
Acest jaf de proporții, început din anul 1990 și practicat cu oblăduirea și girul tuturor partidelor politice aflate la guvernare, se vede foarte clar din Cosmos. Prin intermediul satelitului se vede dezastrul la care este supus fondul forestier românesc.
“ Trebuie păstrate pădurile virgine și cvasivirgine care mai există în România. În fiecare oră, în România se taie 3 ha de pădure virgină ”, a declarat recent, prințul Charles de Walles, când a lansat partea a treia a documentarului Wildcarpathia.
După 24 de ani, a trebuit să vină un străin, să descopere bogățiile naturale pe care încă le mai avem, dar pe care ticăloșii le distrug în permanență, fără să fie trași la răspundere și stopat jaful.
Oamenii normali din această țară nu înțeleg cu s-a perpetuat și a luat proporții nemaivăzute dezastrul silvic, întrebându-se până unde poate mege acesta și de ce autoritățile nu fac nimic pentru stoparea fenomenului.
Politicienii actuali, la fel și cei vremelnici din guvernărilor anterioare, din toate culorile politice existente la noi, s-au plans întotdeauna din demnitățile lor de aleși sau numiți ai poporului, că nu au o legislație adecvată pentru a stopa jaful aurului verde.
Pe de altă parte, toți acești demnitari mai mici sau mai mari, au girat și au impulsionat jaful pentru profitul și interesul proriu. O recunoaște chiar un demnitar actual, cu atribuții în domeniu, Lucia Varga, ministru delegat pentru ape și păduri, care a declarat recent: “Tot furtul ăsta de lemne s-a făcut cu sprijinul politicului.”
Nici autoritățile îndrituite de lege să-i prindă și condamne pe vinovați nu s-au prea omorât cu firea să-și facă datoria, ba, în multe cazuri, au devenit complici cu făptașii, pentru profitul din nelegiuiri.
Acum, toți cei responsabili, începând cu parlamentarii meniți să facă și adopte legi viabile, cu autoritățile ce au atribuții în gestionarea fondului forestier, cu organele legii, așteaptă și declară că noul Cod Silvic, aprobat de curând de Guvern, care prevede sancțiuni și amenzi drastice, va stopa jaful pădurilor.
Ca și alți mulți oameni, nici eu nu cred că așa supranumita “Lege marțială”, de către unii, va reuși să oprească distrugerea fondului forestier. Și până acum am avut o legislație în domeniu, dar nu numai aceasta a fost problema, ci girul autorităților pentru tăierea codrilor românești.
Ceea ce mă surprinde pe mine, la ora actuală, este pasivitatea cu care e tratat acest fenomen, dezbaterea privind măsurile pentru stoparea lui fiind făcută mai mult de ochii lumii, la presiunea unui post de televiziune, care duce o campanie antimafia pădurilor de câțiva ani.
Între timp, nelegiuiții care jefuiesc aurul verde își văd liniștiți de treabă și chiar declară sus și tare, că nimeni nu poate opri acest fenomen, deoarece există interese imense, iar circuitul banilor merge de jos până sus.
În comparație cu protestele privind Roșia Montană, venite din toate părțile și pe toate canalele, inclusiv din afara țării, culminând cu marșurile cohortelor de stradă, aproape nimănui nu-i pasă de soarta pădurilor românești.
Nu înțeleg de ce acești așa ziși activiști pentru salvarea Roșiei Montana nu acordă nici o atenție jafului pădurilor, nu scot un cuvințel despre acest lucru, dar să mai organizeze proteste de amploare pe străzi, în fața instituțiilor statului.
Credeți că dacă ar exista cineva care să-i “sensibilizeze” pe acești activiști, ar ridica un deget și ar striga trei cuvinte pentru salvarea codrilor României?
Cum spunea și marele interpret de muzică popular Nicolaie Furdui Iancu, “-Vorbim despre aurul de la Roșia Montana, dar despre pădurile care se taie de ce nu se discută? Nu sunt tot aur?”
Ca el gândesc mulți oameni normali în țara asta. Recent, un meseriaș simplu venit să-mi facă o reparație, m-a întrebat: “-Domne, nu înțeleg, cum de ies în fiecare zi și seara atâția oameni să strige pentru Roșia Montana?! Îi plătește cineva, că unii se duc acolo ca la serviciu? Eu cred că mulți dintre ei nici nu știu ce e cu tot aurul ăsta.
De ce nu ies să protesteze și față de jaful din padurile românești, că taie hoții tot, de nimic nu mai rămâne unde au fost copaci?“
N-am știut ce să-i răspund omului, dar i-am dat dreptate. Chiar așa, de ce nu iese nimeni în stradă pentru salvarea pădurilor? Haideți fraților, să ieșim zilnic, seara, noaptea în stradă și pentru oprirea jafului aurului verde, nu doar a aurului galben, că și acesta reprezintă o bogăție inestimabilă a României.
Să obligăm autoritățile, politicienii să facă ceva concret împotriva mafiei lemnului, să-i lege pe vinovați, indiferent din ce clasă socială și instituție ar proveni aceștia, și să-i condamne la închisoare.
Trebuie acționat imediat, pentru că altfel, dacă așteptăm doar apariția noului Cod Silvic sau a altor reglementări și legi în domeniul sivic, rămânem fără păduri.
Paul Stan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu