marți, august 13, 2013

Politicieni care “mor” de grija poporului în vacanțe electorale

Uraaa! Mulți politicieni români, aleși ai poporului sau nu, se află în plină vacanță încă de la debutul sezonului estival. Unii, mai puțini decât cei mulți, evident, sunt într-o vacanță politică sau administrativă permanentă.
După părerea mea și cred că a multor români, topul acestora din urmă este dominat copleșitor de cine altul decât edilul Constanței, era să zic Nabucodonosor, care se află tot timpul într-o stare de vacanță euforică. Mare noroc a avut primul playboy al urbei constănțene într-una din zilele trecute. După ce cu câteva zile înainte își făcuse datoria de partid, sărind la gâtul premierului și ministrului justiției în exeercițiu, pe motiv că nu-i lasă pe incompatibili în pace, Radu Mazăre a supraviețuit unui “atentat” pe mare. Tocmai când se dădea cu placa pe apă, în excercițiul funcțiunii, „zeul” mării a fost atacat cu skyjetul de un fotbalist „drogat” care a vrut să-l omoare, conform declarațiilor proprii. Scăpat ca prin minune, edilul Constanței și-a pus oamenii să-i aplice o corecție și a mai anunțat presa că-l dă în judecată pe împricinat, pentru că a „atentat” la viața sa. Alți politicieni români de marcă nu pierd nici ei prilejul să se dea în bărci sau cu șalupa, pe mare sau pe Dunăre, în apele Deltei sau aiurea, în lume. Aceștia se află într-o vacanță politică și electorală, fapt care nu îi împiedică să „moară“ de grija poporului și a țării.
Patrioți
din fire, trăiesc intens fiecare aventură din sejur, care poate fi de câteva zile la sfârșit de săptămână, pentru “săracii” rămași în țară sau chiar de săptămâni pentru cei cu dare de mână, care au preferat alte tărâmuri decât cele românești pentru odihnă.
Muntele Găina, târgul de fete, Mamaia, Neptun, litoral, mare, munte, deltă, karaoke, festivaluri, târguri populare, ciorbe de pește, mânăstiri,băi de soare, de apă, de mulțime, de populisme ieftine sunt ingredientele unor kockteiluri preferate în special de politicieni precum Traian Băsescu, Elena Udrea, Mihai Răzvan Ungureanu. Toate aceste aventuri etalate între escapadele de vacanțe, de la sfârșit de săptămănă, cu mediatizări excesive pe toate canalele media posibile, sejururi condimentate cu tot felul de uimiri, ca și când acum ei ar fi descoperit roata, despre cât de frumoasă este România. Și completate de declarații pompoase, atacuri politice directe sau indirecte, referitoare la adversari, mersul economiei, siguranța națională, integritate, politică, guvernare, afaceri și alte lucruri serioase care ne afectează grav țara și ne influențează viața. Ce mai, grija față de popor, de nivelul de trai, preocuparea privind rezolvarea problemelor cetățenești sunt în atenția oamenilor politici chiar și când aceștia se află în vacanță. Postările acestor aleși cu ceea ce fac, ce îi preocupă în concediu sau în weekend sunt făcute cu regularitate, inclusiv pe Facebook sau pe blogurile personale, de diverși oameni de serviciu, ciutaci, tonomate și, în multe cazuri, chiar de către acești trecători prin politica românească. Alți grei ai politicii românești, au preferat să se odihnească discret, în paradisuri din străinătate. Printre aceștia se numără evident, premierul Victor Ponta, care se pare că a fost în SUA, la Miami Beach, după cum vorbește lume, deși de la Guvern s-a transmis ca fiind confidențială destinația de vacanță a acestuia. Și Crin Antonescu cică ar fi fost tot prin SUA, în timp ce alți aleși au preferat Turci, Grecia ori alte locuri exotice din lume, de unde vor reveni cu bateriile încărcate pentru o bătălie politică adevărată, care să ridice nivelul de trai al poporului pe înalte culmi de progres și civilizație. O destinație aparte pentru o vacanță activă au ales câțiva parlamentari, din diverse partide politice, care au acceptat invitația fraților chinezi din Taiwan, dornici să impulsioneze, după exemplul prim ministrului Ponta, probabil, investițiile economice în România. Din păcate, aceștia s-au ales cu o muștruluială zdravănă din partea colegilor invidioși care au rămas cu buza umflată acasă, dar și cu un avertisment din partea Ambasadei la București, a R.P. China, ce nu a văzut cu ochi buni sejurul politic românesc, la Taipei, fără acordul său. Dar să nu credeți că numai aleșii români merg afară în concediu.
Și în România vin, săptămână de săptămână, în această perioadă de timp, politicieni străini. Și nu de acum, de ani de zile. De exemplu, destinația preferată de vacanță a politicienilor din Ungaria, fie ei la guvernare sau nu, dar cu dorința de putere și de Ardeal, este, ați ghicit, România. Aceștia, între reprizele de palincă și gulaș, fac tot felul de întruniri, adunări, conferințe, unde pun țara la cale, țara noastră nu pe a lor, evident, fac tot felul de declarații trăznite, care, ulterior, bagă în ședință diplomații din cele două state vecine și prietene.
Dacă nu le scurtează Băsescu sejurul, cum a amenințat, exemplul “patrioților-politicieni” maghiari ar putea fi urmat de alții asemenea lor de prin Ucraina, Serbia, Bulgaria sau de aiurea. Alți turiști-politicieni care au ca destinație de vacanță țara noastră sunt câțiva mai fără pretenții de lux, din Republica Moldova, frații noștri de peste Prut, care încă nu știm dacă vor cere unirea cu România.
Ceea ce constatăm noi însă, ca simpli ceățeni, din ce vedem zi de zi, este că multor politicieni români le priesc tot mai mult concediile active, împletind vacanțele electorale cu grija față de popor.
Nu toți mai marii țării au parte de odihnă în această perioadă de timp. Sunt unii, „săracii”, cu mari belele pe cap: cu balaurul DNA care și-a luat nasul la purtare, cu Justiția, cu incompatibilitățile față de lege, cu insolvențele, cu falimentele economice sau politice. Să nu fim răi. Să fim creștini, să-i compătimim pe aceștia și să sperăm că-și vor rezolva problemele, cât de curând, conform legii. Și ca să închei într-o notă asemănătoare, pentru aleșii mari amatorii de vacanțe, la anul am putea să le facem câteva recomandări de locuri și zone care s-ar putea dezvolta și intra în circuitul turistic până vara viitoare.
Dacă se concretizează, ideile de transformare în muzeu a fostelor închisori de la Doftana, Periprava ori a cazarmei militare de la Târgoviște, unde au fost împușcați Ceaușeștii, sunt sigur că aceste locuri ar merita vizitate și, sigur, ar impresiona pe multă lume.
Paul Stan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu